Στην οδό Γλυζουνίου στο Καστέλλο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 03/02/2024 - 08:31

Το Γλυζούνιο άραγε είναι περιοχή;

Αφού δεν ήξερε την απάντηση ο ΑγιοΠαρασκευούσης Κώστας Μιμίδης, προφανώς δεν την ξέρει κανείς.

Περιμένοντας πάντως ΕΝΑΣ Δήμαρχος να εισακούσει το  αίτημα μας, να πούμε ότι η κεντρική αυτή οδός Γλυζουνίου στο Καστέλλο είναι αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Γλυζώνιο, Χιώτη Λόγιο που γεννήθηκε στο νησί μας το 1530 και απεβίωσε το 1596. Πρόδρομος του Νεοελληνικού διαφωτισμού, ζώντας στην Βενετία και ιδρύοντας εκεί το πρώτο Ελληνικό σχολείο, μεταξύ άλλων εξετύπωσε το πρώτο εκκλησιαστικό βιβλίο και εμείς προς τιμήν του από Γλυζώνιο, τον αποτυπώσαμε ως Γλυζούνιο!!!

Η οδός ξεκινάει από την συνάδελφο της Αντικλέους και ανηφορίζει προς τον Συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Ξεκινάει εμφανώς στενή, με σπίτια αριστερά και χώρους πρασίνου απέναντι, μια μπλέ πόρτα γειτνιάζει με ένα τοίχο περιβολιού, μια χωμάτινη αυλή, που θα μπορούσε να είναι ένας εύφορος λαχανόκηπος και εδώ η Γλυζουνίου ανταμώνει με την οδό Απολλωνίδου.

Η ανηφοριά συνεχίζεται με προσφυγικά σπίτια, ένα «τοίχο» από συκιές, ένα διώροφο σπίτι με ένα άλλο προσφυγικό απέναντι και εδώ υπάρχει νέα αντάμωση με την οδό Αδράτου.

Η Γλυζουνίου εδώ σπάει σε δύο παρόδους, ενώ στην γωνία δεσπόζει μια λεμονιά στην σκιά ενός πεύκου.

Τα πεύκα εδώ είναι δύο και στην ουσία σχηματίζουν μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από ένα σπίτι, που θα το χαρακτήριζε κανείς «πευκόσπιτο» και είναι ένα από τα ωραιότερα που έχουμε δεί. Εδώ στην κυριολεξία τα πεύκα αγκαλιάζουν το σπίτι, που λες και προσαρμόστηκε αυτό και όχι οι δύο πεύκοι, που το σκεπάζουν.

Ο γείτονας Ζαννής Κουκής, μένει ακριβώς απέναντι και το θεωρεί ένα δυνατό τοπόσημο της περιοχής μαζί βέβαια με την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που δεσπόζει στο βάθος.

Μια μικρή πινακίδα μινιατούρα, ένα διώροφο με σκαλιστά μαρμάρινα κολωνάκια, ένα σπίτι και δύο μπλέ κίονες απέναντι, δυό σπίτια στην γωνία και επιστροφή πάλι επί της Γλυζουνίου για να στρίψουμε Ανατολικά παρακολουθώντας την συνέχεια της.

Ξανά πινακίδες με την ονοματοθεσία, σπίτια με σκεπαστές αυλές, μια Αροκάρια, που δεσπόζει με το ύψος της και εδώ η Γλυζουνίου συναντάται με την κεντρική οδό Αγίας Παρασκευής, για να συνεχίσει χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία προς την θάλασσα.

Εδώ μια λεμονιά στην γωνία αντικρύζει την πινακίδα της οδού Ανδριανουπόλεως και εδώ η Γλυζουνίου εν μέσω οικιών μας εμφανίζει την θέα των Οινουσσών, αφού από την οδό Αντικλέους ξεκινήσαμε σε αυτή την περιήγηση μας και στην οδό Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη «Φτου και βγήκαμε».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_glyzoynioy_sto_kastello

Σχετικά Άρθρα