Στην οδό Λόγγου στο Κάστρο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/05/2024 - 08:24

Λόγγος, περιοχή βουνού με υψηλή βλάστηση. Τώρα πως βρέθηκε οδός στο Κάστρο, ρωτήστε την αρμόδια Επιτροπή ονοματοθεσίας οδών του Δήμου Χίου.

Αρχίζει στρίβοντας δεξιά από την Αγίου Γεωργίου μετά τον Φούρνο Μαϊστράλη και στην ουσία έχει πλάτος τριών μόνο βημάτων, μην επιτρέποντας ευτυχώς την είσοδο σε Ι.Χ.

Μοιάζει μια ευθεία χωρίς… χαρακτήρα, αν και τα περιστέρια στα παράθυρα του Φούρνου δίνουν την νότα ενδιαφέροντος.

 Ψηλοί τοίχοι από την μια σπιτιών από την άλλη του Φούρνου, ένα πέτρινο σπίτι για την συνέχεια, μια συστάδα από δεντρολίβανο και γιασεμί, ένα στενό δεξιά από το οποίο ξεπροβάλλει το Καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, ένας κήπος αριστερά και η οδός συνεχίζεται υπό σκιάν ενός μπαλκονιού και της απέναντι πρασινάδας.

Ένα ερείπιο για την συνέχεια, μια κρυμμένη σκάλα, σημάδι παλαιού πλούτου, ο τοίχος που κρύβει τον κήπο με ένα έλατο και ροδιές, ένας άλλος κήπος με τριανταφυλλιές απέναντι, μια συκιά σε μια αυλή αντικρύζει έναν ωραίο επίσης κήπο με λεμονιές, ένα πηγάδι και στη συνέχει πάλι λεμονιές πριν βγεί κανείς στρίβοντας σε ένα γιασεμί στην οδό Φώτη Αγγουλέ.

Εδώ είναι και η έκπληξη της Λόγγου, που ενώ ξεκινά ως ένα «άχαρο» στενό τερματίζεται σε μια ωραιότατη σύνθεση με πρασινάδες, γλάστρες και μια κόκκινη βοκαμβίλια.

Εδώ και τερματίζεται η οδός Λόγγου, στην οποία από την οδό Αγίου Γεωργίου μπήκαμε και στην οδό Ιωάννη Μεντώνη «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία – φωτογραφίες Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας Νέλο Μέσι

 

Σ.Σ. Το παρακάτω σημείωμα του φίλου Γιώργη Παπαδόπουλουυ αποτελεί άλλη μια απόδειξη αυτού που χρόνια λέμε στον... βρόντο να τοποθετηθεί έστω μια επεξηγηματική γραμμή κάτω από τα ονόματα των οδών.

Διάβασα που γράφεις για την οδό Λόγγου στο Φρούριο. 

Η οδός προφανώς δεν προήλθε από τη λέξη λόγγος,  που σημαίνει έκταση με πυκνή βλάστηση. 

Αφορά στο όνομα Λόγγος. 

Βέβαια, δεν γνωρίζω εάν αφορά στον γνωστό Λέσβιο ποιητή, του 3ου μ.Χ. αιώνα, που έγραψε το έργο ΔΑΦΝΗΣ και ΧΛΟΗ (πράγμα πιθανόν διότι η Χίος έχει δεκάδες οδούς με ονόματα αρχαίων και σύγχρονων συγγραφέων και ποιητών) ή αφορά στον χιωτογενοβέζο Ιωάννη Ιουστινιάνη Λόγγο, που γεννήθηκε στη Χίο και υπερασπίστηκε την Κωνσταντινούπολη ως στρατιωτικός κατά την Άλωση της από τους Οθωμανούς. 

Βέβαια έχουμε και οδό Ιουστινιάνη στη Χίο, αλλά προφανώς αναφέρεται στο όνομα της οικογενείας ευρύτερα και όχι σε μεμονωμένο πρόσωπο (όπως ο Λόγγος).

 

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_loggoy_sto_kastro

Σχετικά Άρθρα