Στην οδό του… στεριανού Αριστείδη Γλύκα

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 03/12/2022 - 09:54

Ο Αριστείδης Γλύκας που γεννήθηκε στη Χίο το 1870 και πέθανε στον Πειραιά το 1940, ήταν αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος, ναυτικός στο επάγγελμα. Τα περισσότερα έργα του είναι υδατογραφίες πλοίων, με φωτεινά χρώματα, αρμονικούς συνδυασμούς, καθαρό σχέδιο και έμφαση στις λεπτομέρειες. Το 1916 εγκατέλειψε το επάγγελμα του ναυτικού και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, ασχολούμενος αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Ο Δήμος Χίου αφιέρωσε στον πλοιογράφο αυτό μια… στεριανή οδό, που βρίσκεται στην κατηφοριά της οδού Σκαραμαγκά, μπαίνοντας δεξιά.

Ένας βοηθητικός καθρέπτης στην έξοδο διευκολύνει την ορατότητα στην οδό, που από την μια πλευρά έχει διώροφα σπίτια με ισόγεια γκαράζ τα περισσότερα και από την άλλη ένα φράκτη, που κρύβει έναν ωραιότατο κήπο.

Μια βοκαμβίλια, μια γλυπτή μαρμάρινη είσοδος είναι ίσως τα μοναδικά ξεχωριστά κομμάτια μιας κοινότυπης οδού, που πάντως τα σπίτια της έχουν γκαράζ, που επ΄ουδενί όμως καλύπτουν τις ανάγκες.

Στην μέση ακριβώς της οδού, ένα χωράφι γεμάτο μπάζα και αγριόχορτα, θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδική ανάσα στάθμευσης, κάτι που επισημαίνει και ο Συνταγματάρχης ε.α. Ιωάννης Χαβαριώτης.

Με μικρούς κήπους και μικρές ανάσες πρασίνου από ροδιές, μουσμουλιές και λεμονιές, η οδός στρίβει προς τα κάτω, δείχνοντας ότι είναι αδιέξοδη, ενώ εντύπωση προκαλεί και το οδόστρωμα της, που απλά έχει τα… χάλια του.

Η κάτοικος της περιοχής Βέρα – Μαρίκα Γιακουμή, από την Ελάτα, που την πετύχαμε να καθαρίζει με μια φίλη της μαστίχα, το επισημαίνει αφού δηλώνει παράλληλα ευχαριστημένη από την ησυχία της γειτονιάς.

Κατεβαίνοντας τώρα προς τα κάτω, το ίδιο επισημαίνει και η Βάσω Κουμή, που υποδεικνύει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ενωθεί η οδός Αριστείδη Γλύκα με την παράλληλη της Πασχάλη Πασχαλίδη και έτσι να σταματήσει να είναι… εγκλωβισμένη.

Αυτό το διαπιστώνουμε και εμείς αφού η οδός ολοκληρώνεται σε έναν οικοπεδικό χώρο, που όμως δίπλα του υπάρχει μια χωμάτινη στροφή, που αν ασφαλτοστρωθεί θα συνδέσει τους δυό δρόμους και έτσι η Αριστείδη Γλύκα, που μπήκαμε, θα έχει διέξοδο και στην Πασχάλη Πασχαλίδη που «Φτού και βγήκαμε»

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_toy_sterianoy_aristeidi_glyka

Σχετικά Άρθρα