Συνάντηση πολιτισμών στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 10/02/2024 - 20:08

Συνάντηση πολιτισμών, τεχνών με στοιχεία από μύθους της  Ανατολή στην σκηνή του Ομηρείου στα πλαίσια του 8ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, με την όπερα για παιδιά και με παιδιά ΚΙRANA.

Στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» την Δευτέρα στις 8 μ.μ. τα μεσάνυχτα και την Τρίτη στις 4 μ.μ. στην Αλήθεια ΤV.

Ένα ταξίδι στους αιώνες σε πανάρχαιους πολιτισμούς της Ανατολής, από τους οποίους ο εμπνευστής του Ruben Zahra, από την Μάλτα, δανείστηκε στοιχεία για να δημιουργήσει μια μοναδική πρωτοποριακή μουσικοχορευτική παράσταση που έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαικές χώρες!

Ο Ruben Zahra, μαθήτευσε κοντά στον κορυφαίο Ιταλό συνθέτη και μαέστρο Ένιο Μορικόνε που έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα,  ντύνοντας μουσικά μεγάλες  παγκόσμιες κινηματογραφικές επιτυχίες, ήταν μάλιστα και υποψήφιος για Όσκαρ.  

Μια καθηλωτική παραγωγή, κάθε φορά μοναδική και ανεπανάληπτη, αφού η ευρηματικότητα του καλλιτέχνη που την οραματίστηκε, βρίσκεται  στο ότι αγκαλιάσει και αξιοποιεί το έμψυχο καλλιτεχνικό δυναμικό της κάθε πόλης που επισκέπτεται. Τα παιδιά! Έτσι καμία παράσταση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, αφού δημιουργείται εκ νέου, με ντόπιους καλλιτέχνες και μαθητές μέσα από πρόβες και σεμινάρια.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρουσιαστεί με επιτυχία, στο κοινό 18 μεγάλων ευρωπαικών  πόλεων, ενώ κατά την διάρκεια των προβών στη Χίο, η όπερα ΚΙRANA, προσκλήθηκε για να ταξιδέψει στην Ινδία!

Οι ήχοι, οι κινήσεις των χορευτών, όσα διαδραματίζονται πάνω στην σκηνή μιμούνται τους ήχους της Φύσης και περιστρέφονται γύρω από τα 4 θεμελιώδη στοιχεία, το νερό, την φωτιά, τον αέρα και την γη. Ο φωτισμός επίσης εμπλουτίζει τις μορφές τέχνης που συνυπάρχουν στη σκηνή.

Η όπερα ακολουθεί και μας φέρνει κοντά στην αρχέγονη αναζήτηση του ανθρώπου για την δημιουργία του σύμπαντος.

Για την διαδρομή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, μίλησαν στην Αλήθεια TV oι ιδρυτές και η «ψυχή» του Oλγα Holdorff - Mυριαγκού, ο Λευτέρης Βενιάδης, χιώτες και οι δύο που ως παιδιά είχαν εμφανιστεί μουσικά στην εκδηλώσεις που εντάσσονται στο Φεστιβάλ που διοργανώνουν.

Ως παιδιά είχαν κάνει τις πρώτες τους καλλιτεχνικές εμφανίσεις στη σκηνή του Ομηρείου, αλλά δεν είχαν σκεφτεί ότι στην πορεία της ζωής θα προσέφεραν στον τόπο τους, στην ίδια σκηνή,  τέτοια ανεκτίμητα «δώρα Πολιτισμού»!

Ο εμπνευστής αυτής της πολυπολιτισμικής όπερας, που αντλεί ερεθίσματα από πανάρχαιους μύθους από την Κίνα, την Μεσοποταμία, την Βαβυλώνα κ.α. πολιτισμούς, και με τρόπο σύγχρονο τα ενσωματώνει σε μία όπερα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα παιδιά του κάθε τόπου που εμφανίζεται. Ο Ruben Zahra φάνηκε ενθουσιασμένος από τους μαθητές των σχολείων και των σχολών της Χίου και τους εκπαιδευτικούς τους, καθώς μέσα από μια σειρά πρόβες, προετοιμασία, κατάφεραν να ενταχθούν αρμονικά στην αρχική ιδέα της KIRANA.

Για την αλησμόνητη εμπειρία που βίωσαν και το αποτύπωμα στις ψυχές των παιδιών μίλησαν η μουσικός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ντίνα Τουρνή. Ήδη όπως είπε γίνεται θαυμάσια προσπάθεια στο σχολείο τους  εκτός από το μάθημα της μουσικής με την δημιουργία μιας χορωδίας. Ευχαρίστησε για την δυνατότητα συμμετοχής τους στην όπερα για παιδιά, την δυνατότητα να γνωρίσουν καλλιτέχνες από άλλες χώρες, να γίνουν «ένα» μαζί τους πάνω στην σκηνή. Ως προς την βαθύτερη φιλοσοφική διάσταση της όπερας η κυρία Τουρνή αναφέρθηκε στο ότι μέσα από την συμμετοχή τους τα παιδιά με βιωματικό τρόπο ένιωσαν την ενότητα ανθρώπων, τεχνών, πολιτισμών, εποχών.

Ο Κωνσταντίνος, μαθητής της έκτης δημοτικού του ίδιου σχολείου, με ενθουσιασμό περιέγραψε την συμμετοχή του στην όπερα, οι αρχικές δυσκολίες σύντομα ξεπεράστηκαν και πιστεύει ότι θα του μείνει αξέχαστη. Όσο για την ίδια την μουσική στην εποχή της καθήλωσης στο διαδίκτυο, εκείνος την χρησιμοποιεί ως έναν τρόπο για να ηρεμεί, να αποφορτίζεται από το άγχος των μαθημάτων.

Χορευτικά με τις κινήσεις τους που ακολουθούσαν επίσης την Φύση, συμμετείχαν οι μαθήτριες από την Σχολή Χορού Allegro της Μίνας Μπατσακούτσα. Η κυρία Μπατσακούτσα, υπογράμμισε την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων για το νησί μας, στις οποίες είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν οι μαθήτριες της. Συμμετοχή που ασφαλώς είχε υψηλό βαθμό δυσκολίες, καθώς έπρεπε να εναρμονιστούν καλλιτέχνες και μαθητές που δεν είχαν κάνει από την αρχή μαζί τις πρόβες τους. Όμως όπως και οι μαθήτριες της Αγγελική Παυλή και Βάλια Βασιλείου, εξέφρασαν την χαρά τους για το ότι συνεργάστηκαν με σπουδαίους καλλιτέχνες και για την σπάνια ευκαιρία που τους δόθηκε εκφραστούν μέσα από το χορό σε μια τέτοια καλλιτεχνική εκδήλωση.

Μετά το Ομήρειο της Χίου, η KIRANA ταξιδεύει για την Ινδία! Όπου την θέση των μαθητών της Χίου, θα πάρουν παιδιά της Ινδίας. Και το συναρπαστικό ταξίδι στους μύθους της Ανατολής συνεχίζεται. Στην κοιτίδα τους.

 

synantisi_politismon_sto_8o_moysiko_festival_hioy

Σχετικά Άρθρα