Τα… περιβολάκια της Απλωταριάς

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 24/04/2021 - 19:24

Στην πρώτη μας εκπομπή στην οδό Γ. Μουτάφη, πάροδο της Απλωταριάς, δείξαμε ότι λίγα μέτρα από τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, υπάρχει ένας… ερειπιώνας.

Τι λέτε σήμερα, βάζουμε ένα στοίχημα ότι λίγα μέτρα από την Απλωταριά, από το Ανατολικό της μέρος όμως, υπάρχουν δύο περιβόλια ή για την ακρίβεια δυό… περιβολάκια;

Όσοι δεν το πιστεύουν ας μας ακολουθήσουν στην πάροδο στο κέντρο της Απλωταριάς, όπου στη γωνία τώρα είναι το κατάστημα Οπτικών Μπάτση και που παλιά οδηγούσε σε ένα γνωστό ταβερνείο το «Λουκούμι».

Και γιατί… λουκούμι; Μα γιατί στο κτίριο εκεί φτιάχνονταν αν όχι λουκούμια, οι πρώτες τσίχλες Χίου με ιδιοκτήτη τον πρωτοπόρο για την εποχή του Στυλιανό Κανέλο, που διετέλεσε και Δήμαρχος Χίου.

Περπατώντας λοιπόν στο στενό μας σταματά ένα καλαμένιος φράκτης, που αν τον δούμε από ψηλά, οδηγεί σε ένα περιβολάκι, που είναι την ουσία το… πίσω μέρος της ιδιοκτησίας του Φρυδά, του… τοπικού εθνικού μας κλειδαρά.

Όλα αυτά βέβαια για να τα δούμε δεν έχουμε παρά ή να γίνουμε… πουλιά ή… ελικοπτεράκια ή να κάνουμε κάτι απλούστερο. Να ακολουθήσουμε τον Κώστα Φασουλάκη στο κτίριο ιδιοκτησίας του, παλιό Εμπορικό Φασουλάκη και σήμερα κατάστημα Κριμιζή, με πρόσωπο στην οδό Αργέντη.

Εκεί προχωρώντας προς τα κλειδιά του Φρυδά, αφού κεραστούμε ένα λουκούμι από τον Στέλιο και την σύζυγο του, και αφού μπούμε στο μαγαζί, βγαίνουμε στην ουσία στο πρώτο περιβολάκι, που έχει μέχρι και μια μπανανιά μέσα (!) που βεβαίως κάνει… μπανάνες αλλά είναι άγευστες, κάτι που μπορεί να ευθύνεται και η μπανανιά, που πάντως δεν είναι και το πιο συνηθισμένο δέντρο στην Χίο και μάλιστα επί της Απλωταριάς.

Βλέποντας τον χώρο με τα μάτια των… πουλιών, στην ουσία μας λύνονται όλες οι απορίες. Σε απόσταση ανάσας από τον καλαμένιο φράκτη βρίσκεται η πάροδος που οδηγεί στα… πισινά του Κριμιζή, όπου στην γωνία βρίσκεται η πρώην ποτοποιία του Σπύρου Ζούντα, που την δεκαετία του 1960 επιχείρησε να βγάλει και στην Χίο την δική του εκδοχή της coca kola.

Δίπλα ακριβώς στου Φρυδά βρίσκεται η ιδιοκτησία Πολυχρονόπουλου, που η οικία της από την μια πλευρά ακουμπάει στην Απλωταριά, αφήνοντας ένα κενό  με την οδό Τσελεπή, που δεν είναι άλλο από το μεγαλύτερο αυτή τη φορά περιβολάκι, πνιγμένο αυτό στα εσπεριδοειδή.

Πορτοκαλιές, λεμονιές, πράσινες γωνιές, ένας παράδεισος σε μόνιμη κόντρα με την πολύβουη Απλωταριά, που μας αποκάλυψε άλλη μια της έκπληξη, αφού στα σπλάχνα της και ακριβώς στο κέντρο της κρύβει ούτε λίγο ούτε πολύ, δυό… περιβολάκια.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κ. Μιλτ. Αναγνώστου

Μοντάζ: Νέλο Μέσι

 

 

ftoy_kai_vgaino_ta._perivolakia_tis_aplotarias

Σχετικά Άρθρα