Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Ζητούμενο η νέα διοίκηση στο Ιωνικό

Συμφωνούν γι'αυτό Λαμπρινούδης - Βουρνούς, διαφωνούν όμως με την περεταίρω εμπλοκή του δήμου
Δευ, 14/07/2014 - 15:53

Τη θέση τους, λίγο πριν τη συζήτηση του θέματος του Ιωνικού Κέντρου στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσίασαν ο Δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης και ο νεοκλεγμένος Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, μέσω συνέντευξή τους στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ, με την όποια επιφύλαξη από τα όσα θα προκύψουν στη συνεδρίαση, κυρίως στο κομμάτι που αφορά το νομικό σκέλος της υπόθεσης.

Μετά την επιστολή συμπολιτών που ζητούν άμεση παρέμβαση του δήμου, ο νυν και ο επερχόμενος Δήμαρχος, θεωρούν ότι εκείνο που προέχει είναι να αποκτήσει το «Ιωνικό» νέα διοίκηση,  με τον Μανώλη Βουρνού να έχει μάλιστα και εικόνα από τα μέσα, αφού το Δεκέμβρη του 2013 είχε οριστεί μέλος της διοίκησης, όμως ακόμη και εκείνος σήμερα, μετά την εκδημία του ιδρυτή του Κέντρου,  Ισίδωρου Κιολέογλου, δεν έχει εικόνα για βασικά διοικητικά ζητήματα που το αφορούν, όχι επειδή δεν προσπάθησε, αλλά επειδή παρουσιάζονται ανυπέρβλητες δυσκολίες.

«Αυτή τη στιγμή το κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί με θυσία στην ουσία των εργαζομένων του. Το διοικητικό μας συμβούλιο δεν μπορεί να πάει ούτε στην τράπεζα να φροντίσει για τις πληρωμές των ανθρώπων και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε καν ο κατάλογος των μελών – αυτά είναι ένα μέρος των διοικητικών δυσχερειών – δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε καν το πρωτότυπο πρακτικό της εκλογής, έχουμε μόνο φωτοαντίγραφο. Είναι λίγο δύσκολη η κατάσταση στο Ιωνικό Κέντρο και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, ορισμένο με πλήρης δικαιοδοσίες από το δικαστήριο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση και να καλλιεργήσει τη μετάβαση του Ιωνικού Κέντρου στην επόμενη του εποχή, μετά τον Ισίδωρο Κιολέογλου, διατηρώντας την έμπνευση, τις αρχές και το δυναμισμό που είχε βάλει αυτός ο άνθρωπος, στην ουσία, στο έργο της ζωής του.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Βουρνούς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο δήμος θα μπορούσε να προσφύγει για να ζητήσει δικαστικά τον ορισμό νέας διοίκησης, όπως προτείνουν στην επιστολή τους συμπολίτες μας, αρκετοί από τους οποίους είναι νομικοί, γιατί έτσι «ίσως για να ξαναβρεί το βηματισμό του το Ιωνικό Κέντρο».

Από εκεί και πέρα όμως ο Μ. Βουρνούς δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή του δήμου, λέγοντας ότι «ο Δήμος θα πρέπει να συμπαραστέκεται ηθικά, ενδεχομένως να παράσχει μια διοικητική αρωγή σε κάποια στιγμή, όπως σ’αυτήν την περίπτωση, αλλά γενικότερα νομίζω ότι δεν πρέπει να εμπλακεί, γιατί δεν έχουμε στην Ελλάδα καλή παράδοση από την εμπλοκή του δημόσιου τομέα μέσα σε Σωματεία».

Τέλος για το ενδεχόμενο διάλυσης του Ι.Κ. τόνισε:

«Η εμπλοκή του Δήμου στην περιουσία του σε περίπτωση που το Ιωνικό Κέντρο διαλυθεί , γεννάει ένα έννομο συμφέρον από το δήμο, αλλά ταυτόχρονα δεν καθιστά το δήμο Χίου αποδέκτη σε περίπτωση αποτυχίας του κέντρου.»

 

Από την πλευρά του ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί από το δημοτικό συμβούλιο, πως μπορεί να αποκτήσει νέα διοίκηση το Ι.Κ., θεωρώντας ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του στην Αθήνα, εξυπηρετεί αρκετά Χιώτικα Σωματεία και συμπολίτες που κάνουν εκδηλώσεις.

Εκείνος από πλευράς του δεν αποκλείει την άμεση εμπλοκή του δήμου, σε περίπτωση που ιδιώτες δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη νέα διοίκηση, λέγοντας ότι μέσω του Νομικού Προσώπου του Δήμου ή του Ομηρείου, θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του ως πολιτιστικό κέντρο.

«Υπάρχουν επιτήδειοι που θα επιχειρήσουν να καρπωθούν το Ιωνικό Κέντρο, γι’αυτό κάνουμε αυτή τη συζήτηση», κατέληξε ο Π. Λαμπρινούδης, λέγοντας ότι αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, σε περίπτωση διάλυσης, βάσει του καταστατικού του,  θα πρέπει η περιουσία του να περιέλθει στο Δήμο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 16:19

Ο Γυναικείος Σύνδεσμος Φίλοι του Χιώτικου χωριού, δεν πτοήθηκε από τον… κορωνοϊό.

Έτσι παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιεί στον αίθριο χώρο της πισίνας του Χανδρή, την καθιερωμένη στο Ομήρειο έκθεση κεντημάτων και υφαντών.

Όπως εξήγησε η δραστήρια Πρόεδρος του Συνδέσμου, που διατηρεί το γνωστό Εργαστήρι στο Βαρβάσι, σε συνεργασία με τον Φάρο, Μαριέλλα Βαρώνη, φέτος λόγω της εκτάκτου καταστάσεως εκτίθενται μόνο υφαντά, με ξεχωριστή μάλιστα φαντασία.

Πράγματι είδαμε υφαντές θήκες για χαρτοπετσέτες, για μαχαιροπήρουνα, μέχρι και για κινητά!

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα αργαλειού για υφαντά στο Εργαστήρι του Συνδέσμου είναι δωρεάν.