Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Ζητούμενο η νέα διοίκηση στο Ιωνικό

Συμφωνούν γι'αυτό Λαμπρινούδης - Βουρνούς, διαφωνούν όμως με την περεταίρω εμπλοκή του δήμου
Δευ, 14/07/2014 - 15:53

Τη θέση τους, λίγο πριν τη συζήτηση του θέματος του Ιωνικού Κέντρου στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσίασαν ο Δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης και ο νεοκλεγμένος Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, μέσω συνέντευξή τους στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ, με την όποια επιφύλαξη από τα όσα θα προκύψουν στη συνεδρίαση, κυρίως στο κομμάτι που αφορά το νομικό σκέλος της υπόθεσης.

Μετά την επιστολή συμπολιτών που ζητούν άμεση παρέμβαση του δήμου, ο νυν και ο επερχόμενος Δήμαρχος, θεωρούν ότι εκείνο που προέχει είναι να αποκτήσει το «Ιωνικό» νέα διοίκηση,  με τον Μανώλη Βουρνού να έχει μάλιστα και εικόνα από τα μέσα, αφού το Δεκέμβρη του 2013 είχε οριστεί μέλος της διοίκησης, όμως ακόμη και εκείνος σήμερα, μετά την εκδημία του ιδρυτή του Κέντρου,  Ισίδωρου Κιολέογλου, δεν έχει εικόνα για βασικά διοικητικά ζητήματα που το αφορούν, όχι επειδή δεν προσπάθησε, αλλά επειδή παρουσιάζονται ανυπέρβλητες δυσκολίες.

«Αυτή τη στιγμή το κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί με θυσία στην ουσία των εργαζομένων του. Το διοικητικό μας συμβούλιο δεν μπορεί να πάει ούτε στην τράπεζα να φροντίσει για τις πληρωμές των ανθρώπων και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε καν ο κατάλογος των μελών – αυτά είναι ένα μέρος των διοικητικών δυσχερειών – δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε καν το πρωτότυπο πρακτικό της εκλογής, έχουμε μόνο φωτοαντίγραφο. Είναι λίγο δύσκολη η κατάσταση στο Ιωνικό Κέντρο και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, ορισμένο με πλήρης δικαιοδοσίες από το δικαστήριο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση και να καλλιεργήσει τη μετάβαση του Ιωνικού Κέντρου στην επόμενη του εποχή, μετά τον Ισίδωρο Κιολέογλου, διατηρώντας την έμπνευση, τις αρχές και το δυναμισμό που είχε βάλει αυτός ο άνθρωπος, στην ουσία, στο έργο της ζωής του.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Βουρνούς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο δήμος θα μπορούσε να προσφύγει για να ζητήσει δικαστικά τον ορισμό νέας διοίκησης, όπως προτείνουν στην επιστολή τους συμπολίτες μας, αρκετοί από τους οποίους είναι νομικοί, γιατί έτσι «ίσως για να ξαναβρεί το βηματισμό του το Ιωνικό Κέντρο».

Από εκεί και πέρα όμως ο Μ. Βουρνούς δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή του δήμου, λέγοντας ότι «ο Δήμος θα πρέπει να συμπαραστέκεται ηθικά, ενδεχομένως να παράσχει μια διοικητική αρωγή σε κάποια στιγμή, όπως σ’αυτήν την περίπτωση, αλλά γενικότερα νομίζω ότι δεν πρέπει να εμπλακεί, γιατί δεν έχουμε στην Ελλάδα καλή παράδοση από την εμπλοκή του δημόσιου τομέα μέσα σε Σωματεία».

Τέλος για το ενδεχόμενο διάλυσης του Ι.Κ. τόνισε:

«Η εμπλοκή του Δήμου στην περιουσία του σε περίπτωση που το Ιωνικό Κέντρο διαλυθεί , γεννάει ένα έννομο συμφέρον από το δήμο, αλλά ταυτόχρονα δεν καθιστά το δήμο Χίου αποδέκτη σε περίπτωση αποτυχίας του κέντρου.»

 

Από την πλευρά του ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί από το δημοτικό συμβούλιο, πως μπορεί να αποκτήσει νέα διοίκηση το Ι.Κ., θεωρώντας ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του στην Αθήνα, εξυπηρετεί αρκετά Χιώτικα Σωματεία και συμπολίτες που κάνουν εκδηλώσεις.

Εκείνος από πλευράς του δεν αποκλείει την άμεση εμπλοκή του δήμου, σε περίπτωση που ιδιώτες δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη νέα διοίκηση, λέγοντας ότι μέσω του Νομικού Προσώπου του Δήμου ή του Ομηρείου, θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του ως πολιτιστικό κέντρο.

«Υπάρχουν επιτήδειοι που θα επιχειρήσουν να καρπωθούν το Ιωνικό Κέντρο, γι’αυτό κάνουμε αυτή τη συζήτηση», κατέληξε ο Π. Λαμπρινούδης, λέγοντας ότι αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, σε περίπτωση διάλυσης, βάσει του καταστατικού του,  θα πρέπει η περιουσία του να περιέλθει στο Δήμο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:50

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων».

Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, πριν την απελευθέρωση του 1912, το κτίριο άνηκε σε μουσουλμάνους, ήταν τριώροφη κατοικία συνολικής έκτασης 147 τ.μ και αποτελείτο από δέκα δωμάτια και τρία μαγειρεία.

Μέχρι και το 1927, όπου η Εθνική Τράπεζα (ήταν η διαχειρίστρια για τα κτήματα στην Ελλάδα που ανήκαν σε μουσουλμάνους και τα οποία ανταλλάχθησαν με αυτά χριστιανών {Ελλήνων} στη Μικρά Ασία) το έβγαλε σε πλειστηριασμό μαζί με άλλα ακίνητα του Κάστρου, στο κτίριο εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Το 1927 πραγματοποιείται η πρώτη αγοραπωλησία και το κτίριο περνάει στα χέρια Έλληνα αγοραστή.

Η αρχική χρήση του ήταν ως κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά και ως ξενοδοχείου από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1928. Σε αυτό δόθηκε η ονομασία «Απόλλων».

Το 2007 το κτίριο είχε ήδη περάσει στα χέρια του δήμου Χίου, φορέας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση και την επανάχρηση του κτιρίου.

Τα περισσότερα κτίσματα στο Κάστρο, όπως και στην πόλη της Χίου, καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881.

Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν για αποκατάσταση του κτιρίου το 2007, το κτίσμα είναι διώροφο στην πλευρά προς την πλατεία και τριώροφο προς το εσωτερικό του.

Παλαιότερο σημείο του αποδείχθηκε πως είναι το θολωτό ισόγειο ορθογωνικό κτίσμα (σήμερα φιλοξενεί το σύλλογο του «Αγίου Γεωργίου»), το οποίο χρονολογείται πολύ πριν το σεισμό του 1881. Δεύτερο παλαιότερο τμήμα του «Απόλλων» θεωρείται το γωνιακό κτίσμα στην πλατεία με την οδό Μπεν Ζαχαρίου, το οποίο έχει τοξωτά πλαίσια και του οποίου η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα το κτίριο έχει δοθεί για χρήση από το Δήμο Χίου σε διάφορους συλλόγους, ανάμεσα τους και ο δικός μας σύλλογος.

Ο μοναδικός χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος, είναι η αίθουσα/γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή της πλατείας του Κάστρου με την οδό Μπεν Ζαχαρίου (η οποία βέβαια για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εστίασης).

Η πρότασή μας είναι ότι ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος λόγω θέσης για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Χίου ως σημείο πληροφοριών (information point) για τους επισκέπτες του Κάστρου και πιθανής φιλοξενίας δημοτικών ή άλλων εκδηλώσεων αναφορικά με αυτό.

Από τη μία, η θέση του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει και απο τις δύο κύριες εισόδους του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική πύλη που οδηγεί στην πλατεία και την είσοδο από το λιμάνι.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των αστικών αναπλάσεων και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να μπορέσει κάποιος να ξεναγηθεί σωστά στο Κάστρο (να θυμήσουμε ότι τέτοιο ρόλο είχε αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στο Κάστρο, υποκαθιστώντας έτσι την ανύπακρτη φροντίδα που οι δημοτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχουν για ένα τέτοιο μνημείο, όπως το Κάστρο), όπως παραδείγματος χάριν, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και χάρτη.

Ένα σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να προσφέρει και ψηφιακή προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Χίου (στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στο Μουσείο Μαστίχας και προβάλει την ιστορία της Χίου μέσω της συμβολής της μαστίχας σε αυτήν) και των σημαντικότερων μνημείων του σε διάφορες γλώσσες. Στο προτεινόμενο σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μόνιμος ηλεκτρονικός διαδραστικός χάρτης του Κάστρου όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε πατώντας πάνω σε καίρια σημεία του, να ενημερωθεί για την ιστορία, το σκοπό και τη σημασία τους.

Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου και Λ. Γλύπτης, μέλη Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Το Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων πριν την αποκατάσταση του από το δήμο Χίου – Φωτογραφία αναρτημένη στις Παλαιές Φωτογραφίες Χίου