Η ιστορία του κόσμου προχθές άλλαξε κεφάλαιο

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
Παρ, 16/12/2022 - 06:43

Τι συμβαίνει στον κόσμο από προχθές;

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη;

Πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας;

Είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν κατάλαβε ακόμα τίποτα. Θα μας βοηθήσει να διαβάσουμε το παρακάτω κείμενο του Άγη Βερούτη από το www.capital.gr.

Μην ... απογοητευτείτε από τον τεχνολογικό πρόλογο. Συνεχίστε το διάβασμα. Θα καταλάβετε τον κόσμο που... έρχεται.

"Πριν από λιγότερο από 48 ώρες, η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στο Laurence Livermore National Laboratory πέτυχαν ελεγχόμενη σύντηξη με περίσσεια παραγόμενης ενέργειας (άτομα ισοτόπων του Υδρογόνου Δευτερίου και Τριτίου που ενώνονται σε άτομο του στοιχείου Ήλιον), βομβαρδίζοντας μια "παστίλια” που περιείχε μια ελάχιστη ποσότητα Υδρογόνου με λέιζερ, τα οποία έβγαλαν ενέργεια περίπου 2 MJoule σε απειροελάχιστο χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να παραχθεί από την σύντηξη του Υδρογόνου που βομβαρδίστηκε ενέργεια περί τα 2,5 MJoule. 

Αυτό σημαίνει ότι η σύντηξη αυτής της απειροελάχιστης μάζας Υδρογόνου παρήγαγε παραπάνω ενέργεια από όση έβαλαν για να ξεκινήσουν την διαδικασία. Απειροελάχιστο μέρος της μάζας αυτής μετατράπηκε σε ενέργεια, με βάση την εξίσωση του Αϊνστάιν:  E=m⋅c2,  η οποία λέγει ότι η μάζα μετατρέπεται σε ενέργεια με τον πολλαπλασιασμό της επί την σταθερά της ταχύτητας του φωτός στο τετράγωνο (ένα τεράστιο μέγεθος). 

Το Υδρογόνο που είναι δυνατόν να εξαχθεί από το θαλασσινό νερό είναι σχεδόν απεριόριστο, και αυτό υπόσχεται σχεδόν απεριόριστη ενέργεια όταν η τεχνολογία αναπτυχθεί αρκετά ώστε να επιτρέπει την εμπορική λειτουργία παραγωγής ηλεκτρισμού από σύντηξη.

Οι απόγονοι των παιδιών μας θα λένε για εκείνα "ο παππούς έζησε την ημέρα που η ανθρωπότητα πέτυχε παραγωγική σύντηξη για πρώτη φορά!"

Δεν ξέρω αν οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούμε ότι αυτό σημαίνει πως σε μια-δυο δεκαετίες (ή αναλόγως το επίπεδο επενδύσεων ίσως και 1-2 γενιές), για πρώτη φορά στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη μας, ένα όν, ο άνθρωπος, ο ανθρώπινος πολιτισμός, θα έχει πρόσβαση σε απεριόριστη ενέργεια σχεδόν δωρεάν!

Αυτό μπορεί να οδηγήσει να πληρώνει κάποιος για την ενέργεια που χρειάζεται, όπως πληρώνει σήμερα για απεριόριστες κλήσεις από το κινητό του με €34 το μήνα, ή για ίντερνετ, ώσπου κάποια στιγμή να γίνει σχεδόν ή τελείως δωρεάν όπως το wifi σε πόλεις του εξωτερικού.

Μιλάμε κατ’ ουσίαν για την απο-χρηματοποίηση (de-monetization) της ενέργειας! 
Η οποία είναι σχεδόν ταυτόσημη με την απο-χρηματοποίηση του χρήματος...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά ισχυρότατα συμφέροντα θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν αυτή την εξέλιξη, όταν αυτή έρθει σε λίγες δεκαετίες. Ίσως (δύσκολα) και να καταφέρουν να την καθυστερήσουν για 5-10 ή 15 χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν και να εμποδίσουν τελείως την αναπόφευκτη έλευση εκείνης της μέρας.

Δεν έχει περάσει ακόμη ένας αιώνας από τότε που το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υποχρεωμένο να δουλεύει στην αγροτική παραγωγή για να μπορεί να παρέχει τροφή στον εαυτό του και στην οικογένειά του. Σήμερα λιγότερο από 2% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων οικονομιών απασχολείται στην αγροτική παραγωγή, και όμως κανείς δεν μένει νηστικός, ενώ λιγότερο από 20% ενός βασικού μισθού επαρκεί για την σίτιση ενός ανθρώπου. Αποχρηματοποιήθηκε σχεδόν η τροφή κατά περίπου 80% και θα μειωθεί κι άλλο. 

Πριν 100 χρόνια πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είχαν μόνο οι αριστοκράτες και οι πλούσιοι. Σήμερα το προσδόκιμο ζωής έχει διπλασιαστεί από τα 40 στα 80+ χρόνια και σχεδόν όλοι έχουν πρόσβαση.

Η επικοινωνία και η πληροφορία αποχρηματοποιήθηκαν με την έλευση του Ίντερνετ. 

Αντίστοιχα όταν σύντομα η απεριόριστη ενέργεια (που προέβλεπαν από την δεκαετία του 1960 με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα κυλιόμενα πεζοδρόμια) γίνει προσιτή, τότε σχεδόν τα πάντα που χρησιμοποιούν ενέργεια θα αποχρηματοποιηθούν αντίστοιχα. Όμως σχεδόν τα πάντα χρησιμοποιούν ενέργεια!

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε άλμα του επίπεδου διαβίωσης όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Σε απεριόριστη θέρμανση ή ψύξη χωρίς να καίμε άνθρακα με τον οποίο αυξάνουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη από το διοξείδιο που παράγεται με την καύση των ορυκτών καυσίμων. Μπορεί να μεταφραστεί σε "σχεδόν” δωρεάν μετακίνηση, σε σχεδόν δωρεάν τροφή, σε σχεδόν δωρεάν τεχνολογία, σε σχεδόν δωρεάν υγεία, σε σχεδόν δωρεάν ζωή, σε ό,τι πιο τολμηρό μπορεί να χωρέσει η φαντασία του ανθρώπου και λίγο παραπάνω.

Μπορεί βέβαια και να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο που θα καταστρέψει τα πάντα στον πλανήτη, αλλά ας μη σκεφτόμαστε αρνητικά σήμερα...

Η ιστορία της Ανθρωπότητας μόλις άλλαξε κεφάλαιο.

agissilaos@gmail.com

Σχετικά Άρθρα