Ορίζοντες για νέες αγορές και κατάλληλους πελάτες

Ο συμπατριώτης μας ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ, ιδρυτής της Linked Business σε έρευνα της Καθημερινής
Παρ, 06/01/2023 - 12:02

Από δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο "Καινοτόμες ιδέες γεννιούνται"

"Για αρκετά χρόνια ο Μιχάλης Βαφόπουλος ήταν ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» – «εκεί υπάρχει θετικό περιβάλλον για τις νέες ιδέες», λέει στην «Κ». «Μαζί με συναδέλφους ερευνητές και φοιτητές, τις ιδέες που είχαμε τις κάναμε ευρωπαϊκό έργο στο πρόγραμμα “Ορίζοντας”», αναφέρει, τονίζοντας πως υπήρχε η ενθάρρυνση οι ιδέες τους να δοκιμαστούν σε πιλοτικό επίπεδο. 

Μέσα από τη ζύμωση διαφορετικών ιδεών, εφαρμογών και προτάσεων, σταδιακά γεννήθηκε η startup Linked Business, της οποίας ο κ. Βαφόπουλος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, μια εταιρεία που κέρδισε τον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας το 2019 και η οποία βοηθάει επιχειρήσεις να αξιολογούν το ρίσκο και να βρίσκουν τους κατάλληλους πελάτες. Αξιοποιώντας τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, η εταιρεία απαντά δύο διαφορετικές ερωτήσεις, εξηγεί ο κ. Βαφόπουλος – «Πού είναι ο πελάτης μου;».

«Ποιος είναι ο πελάτης μου;»

«Στο ΓΕΜΗ είναι εγγεγραμμένες 800.000 επιχειρήσεις - τις έχουμε αξιολογήσει και τις έχουμε ταξινομήσει», λέει, συμπληρώνοντας πως οι ίδιοι διορθώνουν όλα τα κενά των μητρώων, δημιουργούν χάρτες επιχειρήσεων και τα λεπτομερή προφίλ τους, παρέχουν μια ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών που οι πελάτες τους -από προϋπάρχουσες εταιρείες που μπαίνουν σε νέα αγορά μέχρι ομάδες που φτιάχνουν καινούργιες επιχειρήσεις- μπορούν να προσαρμόσουν στις ειδικές απαιτήσεις τους. 

«Το 2018 ξεκινήσαμε πέντε άνθρωποι», λέει ο κ. Βαφόπουλος. «Σήμερα είμαστε 40, έχοντας γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Τονίζει πως το στάδιο στο οποίο έδωσαν μεγάλη έμφαση ήταν στο να καταλάβουν τις ανάγκες των πελατών και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε αυτές. Παρότι ο ίδιος από το 2018, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία, και μετά δεν είναι ενεργός στο ερευνητικό κέντρο, η σχέση με την επιστημονική κοινότητα παραμένει. Διδάσκει part-time, άνθρωποι από το πανεπιστήμιο έρχονται στην εταιρεία και, παρά το ότι τα γραφεία είναι σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη, η έδρα της Linked Business παραμένει στον «Δημόκριτο». 

Ηλιάνα Μάγρα

Σχετικά Άρθρα