Το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών - προσφύγων

Πέμ, 11/10/2018 - 18:09

antegkliseis_gia_tin_ekpaideysi_ton_prosfygopoylon

Την  πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης για την λειτουργία των Δ.Ι.Ε.Π σε σχολικές μονάδες της Χίου, υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο σε μια συνεδρίαση που είχε στιγμές έντασης αλλά και ρατσιστικές κορώνες.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, από την αρχή της συζήτησης του θέματος αναφέρθηκε στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική, που έχει εγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά τονίζοντας όλα αυτό είναι κατάντια, αναφερόμενος  κυρίως στις συνθήκες που ζουν τα μικρά παιδιά στο χώρο της ΒΙΑΛ.

«Είναι απαραίτητο αυτά τα παιδιά να μορφωθούν. Κάθε λαός είναι ευάλωτος όταν είναι αμόρφωτος», τόνισε ο Μανώλης Βουρνούς ζητώντας να υιοθετηθεί το ψήφισμα της ΔΕΠ, ενώ σχολιάζοντας το κείμενο των 1130 υπογράφων σχολίασε ότι « Κάποιοι το σχεδίασαν, το ετοίμασαν και ξέρουμε πολύ καλά πώς έγινε αυτό».

Σχεδόν στο σύνολο του το Δημοτικό  Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της  λειτουργίας των ΔΙΕΠ στις σχολικές μονάδες, που έχει ορίσει το υπουργείο με τους δημοτικούς συμβούλους να τονίζουν το δικαίωμα στην μόρφωση που έχει κάθε παιδί στον πλανήτη.«Με τις πολιτικές που ακολουθούντα  στην περιοχή μας είμαστε όλοι εν δυνάμη πρόσφυγες και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο Μάρκος Σκούφαλος.

«Μελανό» σημείο στην συνεδρίαση για τη μόρφωση των μικρών προσφυγόπουλων η τοποθέτηση του δημ Συμβούλου Γ.Τσάκου που ζήτησε από τον δήμαρχο να γίνει… δημοψήφισμα για το θέμα ενώ συμπλήρωσε ότι είναι υπέρ της μόρφωσης των προσφυγόπουλων αλλά όχι στον ίδιο χώρο με τον… εγγονό του.

Η τοποθέτηση έφερε κύμα αντιδράσεων στο χώρο της  συνεδρίασης που εκφράστηκε με μια πλήρη απαξίωση ακόμη και για αντιδικία των υπολοίπων με τον κ.Τσάκο.

«Διφορούμενη» ήταν όμως και η τοποθέτηση του Πολύδωρου Λαμπρινούδη που ανέφερε ότι είναι υπέρ της μόρφωσης των προσφυγόπουλων αλλά να καθοριστεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης..

«Όλη η Σιέρα Λεόνε έχει  μαζευτεί εδώ… αυτοί δεν είναι πρόσφυγες», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που με την τοποθέτηση του έφερε σε δύσκολη θέση ακόμη και τον ίδιο τον συνδυασμό του, καθώς ουδείς ενστερνίστηκε την άποψη του.

Παράλληλα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κοντούδης, τοποθετήθηκε  με… μισόλογα  αδιευκρίνιστα αλλά την ώρα της ψηφοφορίας, κατά την προσφιλή του τακτική, αποχώρησε θέλοντας να αλιεύσει αργότερα  και από τις δυό δεξαμενές ψήφους, και έτσι κανείς δεν κατάλαβε αν ήταν υπέρ ή κατά της πρότασης.

Η Ερμιόνη Φρεζούλη πρότεινε να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα τη Δευτέρα Δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ακριβώς γίνεται και στον αγιασμό  στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, πρόταση όμως που δεν δέχτηκε η δημοτική αρχή , με τον Μανώλη Βουρνού να λέει ότι «κανείς δεν έστειλε πρόσκληση όπως γίνεται στους αγιασμούς των σχολείων».

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο