Το διπλό ΟΧΙ των Καρδαμυλιτών

Τετ, 28/10/2020 - 09:48

to_entyposiako_ethimo_toy_ohi_sta_kardamyla_tis_hioy

Οι Καρδαμυλίτες και φέτος έκλεψαν την παράσταση, αφού αναβιώνοντας ένα έθιμο, που με μια μικρή παύση ξεκινάει το 1948, με πρωτοβουλία του Γυμνασιάρχη Τσουπάκη, άναψαν δύο μεγάλα φωτεινά ΟΧΙ στο ύψωμα της Γριάς στα Άνω Καρδάμυλα και στον Μαργαρίτη στο ύψωμα που δεσπόζει στο λιμάνι των Καρδαμύλων, εκεί που ακριβώς βρίσκεται και το περίφημο V που χάραξαν οι Γερμανοί υπερήφανοι για την αιώνια… νίκη τους.

Ο Αλέκος Καραμούζος και ο Μιχάλης Μαυρομάτης, θυμούνται το έθιμο αυτό από παιδιά, αλλά και η Βαρβάρα Καραμούζου, μητέρα του πρώτου, το θυμάται επίσης αν και σ’ αυτό παλαιότερα δεν συμμετείχαν τα κορίτσια.

Στην ουσία πρόκειται για τοπική γιορτή της νεολαίας, που διαρκεί ολόκληρες εβδομάδες, αφού γίνεται εργώδης προετοιμασία ή μάλλον ιεροτελεστία για να διαμορφωθούν οι λόφοι, να σχηματιστούν τα γράμματα σε διάμετρο 60 περίπου μέτρων το καθένα και να δοθεί φλόγα στο πετρέλαιο, που χρησιμοποιείται ως καύσιμη και φωτεινή από αρκετά μακριά.

 

Το αποτέλεσμα είναι δύο τεράστια φωτεινά ΟΧΙ στα δύο αντικρινά υψώματα Μαργαρίτη και Γριάς στο Μάρμαρο και στα Άνω Καρδάμυλα.

Η φαντασμαγορική πρωτοβουλία θα προβληθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV την 28η Οκτωβρίου.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο