Η ιστορία των ψαριανών ναυτικών των τελευταίων αιώνων χρήζει έρευνας

Πέμ, 16/09/2021 - 19:39

i_istoria_ton_psarianon_naytikon_ton_teleytaion_aionon_hrizei_ereynas

Ένα ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» χάρισε σήμερα και στα Ψαρά ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος.

Το προσφερόμενο ομοίωμα είναι το τρίτο μιας σειράς παρόμοιων ομοιωμάτων που το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε να προσφέρει, κυρίως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην απελευθέρωση των οποίων το θρυλικό πλοίο συνέβαλε τα μέγιστα έναν αιώνα πριν.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο καπ. Παν. Τσάκος, ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη η κυρία Δήμητρα Μουτζούρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Λεωνίδας Αθηνάδης, ο υποναύαρχος Π.Ν. Στέλιος Κωστάλας, ο Στρατιωτικός Διοικητής, Ταξίαρχος Κώστας Κολοκοτρώνης, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο Ευθ. Μητρόπουλος Πρόεδρος του Ιδρύματος “Μ. Τσάκος”, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, ο Λιμενάρχης Χίου, Παντ. Βατούσης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Μηχανικών Χίου, Γιάννης Μάργαρης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου, Ευστάθιος Μερκούρης, ο Προέδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Υποναύαρχος (ε.α.) του Λιμενικού Σώματος, Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου Γιάννης Βουράκης και ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Αιμιλιανός Ευαγγελινός.

Κατά την εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία των Ψαρών η καθηγήτρια ναυτιλιακής ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τζελίνα Χαρλαύτη, μίλησε για τις περιόδους της ψαριανής ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι το 1821 η Ελλάδα είχε 700 ιστιοφόρα. Από αυτά τα 80 Ψαριανά με 400 ναυτικούς, ενώ ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος τόνισε με νόημα ότι όταν εκείνος πρωτομπάρκαρε υπήρχαν 1000 ελληνικά πλοία με 140 χιλ. έλληνες ναυτικούς ενώ στις μέρες μας έχουμε 4,5 χιλιάδες πλοία και 15 χιλ. έλληνες ναυτικούς.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο