Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός. Διατέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την πολιτική καριέρα του ξεκίνησε ως Νομάρχης Χίου, εποχή κατά την οποία γεννήθηκε στις 5/2/1919 στο νησί μας ο γιός του Ανδρέας, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διετέλεσε επίσης Πρωθυπουργός της χώρας τέσσερις φορές.
Στην οδό εισερχόμαστε από την οδό 28ης Οκτωβρίου μετά τις προβληματικές και άκρως επικίνδυνες, Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου, μπαίνοντας δεξιά, παρακολουθώντας την πανσπερμία πινακίδων, μια πορτοκαλιά αριστερά, ένα παλιό σπίτι και στην συνέχεια ένα μεγάλο μαντρότοιχο, ενώ δεξιά μας βρίσκεται μια διώροφη οικία.
Συνεχίζοντας από το αριστερό μας χέρι ξεκινάει η οδός παπά Ξενάκη, δίνοντας συνέχεια σε μια οικία αριστερά και ένα ελαιώνα δεξιά.
Γκαράζ, διώροφες και μονώροφες οικίες, μια με ένα πεύκο στην αυλή της και στη συνέχεια εδώ μια πάροδος της οδού οδηγεί προς τον απέναντι λόφο και δεξιά ξεκινάει η οδός Αγίου Διομήδη.
Μια πινακίδα της οδού αριστερά, στην γνωστή ποιότητα, που στην κυριολεξία τις έχει… αμολήσει ο Δήμος και στην συνέχεια το πρώτο από μια σειρά πανομοιότυπα σπίτια με κοινό χαρακτηριστικό το γκαράζ και μια μεγάλη σκάλα στην είσοδο.
Από το δεξί μας χέρι χωράφια και αριστερά τα σπίτια, με κοινά στοιχεία αλλά και ιδιαιτερότητες στην αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία.
Εδώ ο δρόμος ανηφορίζει ανάμεσα σε ανθισμένες αυτή την εποχή αμυγδαλιές, με εναλλαγές κυπαρισσιών στις εισόδους οικιών, μια δεξιά με χαρακτηριστικά κολωνάκια, μια διακοσμητική ελιά… πεκινουά και δεξιά μας στην στροφή ένας αχταρμάς με λαμαρίνες, όπου προφανώς ο «ποιητής» τους γράφει σε μια πινακίδα ανορθόγραφα «Σας παρακαλώ να προσέχεται το περίφραγμα. Ευχαριστώ».
Αριστερά μας μια συστάδα κάκτων, δεξιά μας χωράφια, ένας τοίχος για την συνέχεια και απέναντι μας η ταβέρνα του «Γιώργου» με την υπέροχη προνομιακή θέα στο βάθος.
Η οδός εδώ ξαναγίνεται ισιάδα με οικίες ένθεν και ένθεν, μια παλιά οικία για την συνέχεια, μια άλλη νεότερη σε ρόζ χρώμα, αριστερά μας ένα ρυάκι, που περνάει κάτω από τον δρόμο, οδηγώντας προς τον Παρθένη, μια περίεργη σύνθεση με καρέκλες στην σκιά ελαιόδεντρων, παρόμοια δένδρα και από τις δύο πλευρές και εδώ στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η οδός Γεωργίου Παπανδρέου, στην οποία από την οδό 28ης Οκτωβρίου περιδιαβήκαμε και στην οδό Παναγίας Ευρετής «Φτου και»… φτάσαμε.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας
Eικονοληψία – φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου,
Eπεξεργασία βίντεο: Νέλο Μέσι