Στην οδό Κωνσταντίνου Παπαζή στον Άγιο Ιάκωβο

Δευ, 06/11/2023 - 19:58

ftoy_vgaino_-_stin_odo_konstantinoy_papazi

Ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Παπαζής διδάκτορας του Εθνικού Πανεπιστημίου το 1877, διορίστηκε Καθηγητής στην Σχολή της Χίου. Μετά τον σεισμό του 1881 δίδαξε στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Ο Δήμος Χίου αφιέρωσε μια οδό στο όνομα του, στην περιοχή του Αγίου Ιακώβου, που διακρίνεται για την ησυχία της αλλά και τους ωραίους της κήπους στις εισόδους των σπιτιών.

Κατηφορίζοντας την Αδ. Ζαννάρα αριστερά, μπαίνουμε στην οδό Κ. Παπαζή παρατηρώντας τα εσπεριδοειδή και μια μεγάλη καρυδιά στον κήπο του πρώτου σπιτιού, όπως επίσης ότι η οδός είναι αρχικά αρκετά πλατιά, ώστε να επιτρέπει την στάθμευση Ι.Χ. και από τις δύο πλευρές, έστω… κλέβοντας από την μια το πεζοδρόμιο.

Ένα τριώροφο σπίτι απέναντι με μια βοκαμβίλια γίγα, που φτάνει μέχρι την ταράτσα, γκαράζ σκεπασμένα από κισσούς και γιασεμιά και εδώ η οδός στενεύει απότομα, κάτι που συμβαίνει συχνά σε δρόμους της πόλης αφήνοντας χώρο για στάθμευση μόνο από την μία πλευρά, ενώ όλα τα σπίτια παρατηρούμε ότι στην είσοδο τους έχουν παρτέρια με λουλούδια, αγγελικές και πικροδάφνες.

Ένα διώροφο στις αποχρώσεις του καφέ, ένα άλλο με ποδήλατα στην είσοδο, μια στενή δίοδος μεταξύ τοίχου και ενός στύλου της ΔΕΗ, μια είσοδος γκαράζ για 2 ΙΧ, πρασινάδες και τριανταφυλλιές και εδώ η Κ. Παπαζή συναντά την γνώριμη μας Καλλινίκου Κρεατσούλη.

Περνώντας απέναντι παρατηρούμε ένα εργαστήριο μαρμάρων στην είσοδο ενός σπιτιού, ένα τετραώροφο απέναντι στο κεραμιδί χρώμα, ένα χαμηλότερο κτίσμα με βοκαμβίλιες και γιασεμιά στην είσοδο, απέναντι από ένα κήπο με τούβλινες διακοσμήσεις και μια φορτωμένη ροδιά.

Εδώ αντικρύζουμε και το τέλος της οδού που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο, μπροστά από τον Άγιο Ιάκωβο, που μένει απλά για δεκαετίες ένα λάκκος που χάσκει στο πουθενά, εστία ρύπανσης για την περιοχή!

Εδώ «κουτουλώντας» σε ένα σύρμα τερματίζεται και η οδός Κ. Παπαζή στην οποία από την Αδ. Ζανάρα ξεκινήσαμε την περιήγηση μας και στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ιακώβου «Φτου» και καταλήξαμε.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογράφιση: Κ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

Πρόσφατα βίντεο