2020 σε… ευχαριστούμε

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 31/12/2020 - 20:11

Είναι ποτέ δυνατόν να λέμε ευχαριστώ, στην χρονιά, που λές να πάει και να μην γυρίσει;

Την χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού και του εγκλεισμού;

Εξαρτάται από την ματιά ή μάλλον από τα… μάτια.

Αλήθεια, πως είναι ο κόσμος; Πως είναι όχι τα σχήματα, που τα πιάνεις αλλά τα χρώματα, που μόνο τα βλέπεις;

Το κίτρινο είναι κίτρινο, το μπλέ είναι μπλέ; Ποιός μας βεβαιώνει ότι η θάλασσα και ο ουρανός έχουν το ίδιο χρώμα κατά ο «Η Σκούνα και ο Λιβανός μπήκαν στο ίδιο χώμα»;

Η επιστήμη μας λέει, μετ’ αποδείξεων βεβαίως, ότι ο χρωματικός κόσμος που βλέπουμε, δεν είναι αυτός που υπάρχει, αλλά αυτός που μας επιτρέπει η κατασκευή των ματιών μας.

Αν για παράδειγμα είμασταν… σκύλοι, οι Ολυμπιακοί και οι Παναθηναϊκοί δεν θα… μαλώναμε μεταξύ μας, γιατί τα σκυλιά δεν μπορούν να δούν το κόκκινο και το πράσινο χρώμα.

Συνεπώς όπως και ο υπαρκτός χρωματικός κόσμος μας, είναι ο κόσμος της κατασκευής των οφθαλμών μας, το αυτόν ισχύει και για τις χρονιές που φεύγουν.

Αν το δούμε από την μεριά του φόβου, της ταλαιπωρίας, του εγκλεισμού, των εκατομμυρίων θανάτων, της καταστροφής των οικονομιών, ε, το 2020 θα πρέπει να πάει στον αγύριστο.

Αν όμως αλλάξουμε… μάτια,  θα πρέπει φεύγοντας το 2020 να το ευχαριστήσουμε όσο καμιά χρονιά μέχρι σήμερα, για έναν και μόνο, κύριο και θεμελιακό λόγο.

Γιατί απέδειξε περίτρανα σε όλους μας, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η ζωή, ούτε η ελευθερία, ούτε η οικονομική ευημερία.

Γιατί απέδειξε πως με έναν μόνο ιό, ο κόσμος έγινε αυτόματα σκληρά… Μουσουλμανικός, σε τέτοιο σημείο, που να βάλουν… μπούργκα και οι άντρες.

Γιατί μας έδωσε το δυνατότερο ταρακούνημα ότι ο άνθρωπος είναι ομαδικό ζώο, χτυπώντας με τα μεγαλύτερα Ρίχτερ την ατομικότητα.

Γιατί αυτόματα από αυτάρεσκους εγωιστές, κλεισμένους ερμητικά στην γυάλινο διαδικτυακή μας μπάλα, μας μετέτρεψε σε πανικόβλητους τυφλοπόντικες, που ομαδικά έτρεξαν στα καταφύγια.

Γιατί όπως ορθά είπε ο σοφός Άγιος Τυράννων Αναστάσιος, γελοιοποίησε όλα τα πανίσχυρα οπλοστάσια των… δυνατών της γής.

Γι’ αυτό αν η ματιά μας είναι σωστή θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το 2020 γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι.

Ανεξαρτήτως αν το εκμεταλλευτούμε ή όχι.

 

Υ.Γ.:  Εκτός των παραπάνω είναι η χρονιά που μας εισάγει στο 2021 το έτος που οι Έλληνες όλης της οικουμένης θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, που μας χάρισε το πολυτιμότερο περιουσιακό μας στοιχείο, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα