6 χρόνια μετά τη φωτιά στη Σιδηρούντα ποιά Δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 07/04/2022 - 20:51

Ας μην ξεκινήσουμε γράφοντας τι συμβαίνει όπου δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη, γιατί δεν θα ξεκινήσουμε καλά.

Συνεχίζοντας όμως ακόμα και με τις καλύτερες των προθέσεων δεν μπορείς παρά να προβληματίζεσαι.

6 χρόνια πιά μετά τα γεγονότα της Σιδηρούντας πιά Δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί; Και πιά απόφαση μπορεί να απαλύνει τον πόνο των θυμάτων και των συγγενών τους;

Βάζω στοίχημα ότι οι μάρτυρες θα καταβάλουν προσπάθεια να περιγράψουν τα τραγικά γεγονότα, όσο έντονα και αν έχουν αποτυπωθεί στην μνήμην τους. Δεν ξέρω κιόλας… ζούν όλοι; Γιατί εδώ έχουμε άλλο ένα ρεκόρ σαν χώρα. Μέχρι να εκδικαστεί μια υπόθεση δεν υπάρχουν εν ζωή παράγοντες της δίκης!

Μετά οι Ψυχολόγοι λένε ότι αυτοί ακριβώς οι παράγοντες δεν είναι… ίδιοι. Κρίνετε για παράδειγμα από τον εαυτό σας. Πως είσασταν άραγε πριν 6 χρόνια. Θυμάστε; Έχει αλλάξει μήπως ο τρόπος σκέψης σας; Πόσα γεγονότα έχουν μεσολαβήσει που έχουν αλλάξει τη ζωή σας και την θεώρηση των πραγμάτων;

Για πολλούς λόγους λοιπόν που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε η Δικαιοσύνη και το Δ δεν μπαίνει τυχαία κεφαλαίο, πρέπει να αποδίδεται στην ώρα της.

Υπάρχουν ευθύνες στην υπόθεση της Σιδηρούντας; Σαφώς και υπάρχουν, αλλά να τις αποδώσουμε στον τότε Δήμαρχο, με την έννοια τα… παράπονα σου εκεί, ο Δήμαρχος όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει;

Να τις αποδώσουμε στον τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και ειδικά σε έναν δημόσιο λειτουργό, που περνώντας από την υπηρεσία του άφησε τέτοιο αποτύπωμα που πρέπει να μιλάμε για Πυροσβεστική υπηρεσία Χίου π.α και μ.α. ; Προ Ιάκωβου Αρχοντάκη δηλαδή και μετά.

Ή μήπως να τις αποδώσουμε στον τότε υπεύθυνο Πολιτικής προστασίας του Δήμου, που τυνχάνει να είναι ένας Πυροσβέστης, που δεν υπάρχει φωτιά, που να μην πηγαίνει πρώτος; Εδώ και πάνω από 15 χρόνια δεν υπάρχει ρεπορτάζ πυρκαγιάς, που να έχουμε καλύψει και να μην έχουμε βρεί εκεί τον Γιώργη Ζώα.

Βεβαίως από την μέχρι στιγμής διαδικασία της δίκης, αυτοί κρίθηκε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Όμως δεν προβληματίζεται κανείς ότι στο Εδώλιο κάθονται οι επικεφαλής;

Δεν υποστηρίζω ότι οι επικεφαλής δεν έχουν ευθύνες, αλλά μην μου πείτε ότι ο όποιος Δήμαρχος δεν σκέφτεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για οτιδήποτε; Ακόμα και ο ίδιος ο Βουρνούς όταν ξεκινούσε την ασχολία του με τα κοινά, δεν είμαι σίγουρος ότι ήξερε με τι… έμπλεκε.

Σκέφτεται κανείς πως κοιμάται ας πούμε τώρα ο Παναγιώτης Μανδάλας, ο σημερινός Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, με μια ευθύνη των πάντων από τα Λεπτόποδα μέχρι τον Λιμένα Μεστών και αν ο αυριανός Κάρμαντζης, θα βρίσκει εύκολα ένα Μανδάλα να βάζει το κεφάλι του στον τρουβά;

Αλλά ας έρθουμε στο προκείμενο και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι οι κατηγορούμενοι, που μου θυμίζουν… αταξία τάξης, όπου επειδή ο Καθηγητής δεν ξέρει ποιός την δημιούργησε τσιμπάει τρείς και τους δίνει αποβολή.

Το πρόβλημα μου είναι ο χρόνος. Ακόμα και αν υπάρχουν υπεύθυνοι για ένα αδίκημα, δεν μπορεί η δίκη να γίνεται μετά από 6 χρόνια! Έτσι δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη, αλλά δικάζουμε για να βγάλουμε την… υποχρέωση και αυτή η δικαιοσύνη δεν έχει Δ κεφαλαίο.

 

Υ.Γ.: Yπ’ όψιν για να καταλάβουν και οι μη σχετικοί. Αυτή είναι η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Με τον δεύτερο, τις Εφέσεις κ.λ.π. θα την πιάσουμε την 15ετία!!!

 

Σχετικά Άρθρα