Άγιε μου Βασιλάκι μου καθαρίσου μόνος σου

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 19/07/2021 - 18:24

Αύριο γιορτάζει ο ας τον πούμε απόγονος του Δία.

Ο προφήτης Ηλίας τον αντικατέστησε σε όλες τις κορφές.

Αύριο θα βρεθεί και ο Κώστας Μαρδάς στον Προφήτη Ηλία στο Θολοτοτάμι, για το ετήσιο προσκύνημα των Θολοποταμούσων στον βουνοκορφήτη Άγιο Προφήτη.

Τα λέγαμε προχθές σε μια συνέντευξη, που θα μεταδοθεί στην τηλεόραση την Πέμπτη 29 Ιουλίου.

Σ’ αυτήν μιλήσαμε για ποίηση και ακολούθησε…σουμοποσία εκτός Στουντίου, και είναι κρίμα που αυτή δεν προηγήθηκε της …συνεντεύξεως.

Λέγαμε λοιπόν για την αρχαιοελληνική μας σχέση με τους Αγίους, με την ευκαιρία ενός ποιήματος του, όπου ο… πρωταγωνιστής βρίσκεται για προσκύνημα στη Νέα Μονή και μετά στης… Θοδώρας.

Έτσι και εγώ πέρασα σήμερα από τον Άγιο Βασίλη, στον Δημοτικό κήπο, την Μητρόπολη της Χίου τον 6ο αιώνα και θυμήθηκα ότι σαν σήμερα το 2018, ακούστε τώρα τι θυμήθηκα, πραγματοποιήθηκε εκεί Αρχιερατική ιερά αγρυπνία, από τον Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Ιακώβου και του εορτασμού της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Αγίου Βασιλείου, της οποίας η μνήμη τιμάται την 19η Ιουλίου, δηλαδή σήμερα.

Απέναντι ο Προφήτης Ηλίας, που εορτάζει αύριο, ήταν σημαιοστολισμένος. Μιλάμε για το Εκκλησάκι μέσα στο στενό του ΚΑΠΗ, που το…γνωρίσαμε στην εκπομπή «Φτου και βγαίνω».

Και έτσι ενθυμούμενος τις… δόξες του Αγιού Βασίλη πριν τρία χρόνια, κοιτάζω και βλέπω την εικόνα του σήμερα, πνιγμένο στα αγριόχορτα και τα σκουπίδια και λέω επειδή τον Άγιο Βασίλη, δεν τον… απασχολεί αν αδειάζει η Μητρόπολη, η Αρχαιολογική υπηρεσία ή ο Δήμος Χίου να τον καθαρίσει, και ποιός  σε τελική ανάλυση είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, και επειδή προείπαμε για την αρχαιοελληνική σχέση μας με τα Θεία, γυρίζω και εγώ και του… λέω.

Ε, πριν τρία χρόνια είχαμε εδώ στο ίδιο μέρος δόξες, τώρα πήξαμε στο αγριόχορτο. Άκου Άγιε μου, επειδή δεν είναι κάθε μέρα του… Αγιού Βασιλιού, κανόνισε να καθαριστείς… μόνος σου.

 

Υ.Γ.: Δεκαετία του 1980 στα διαλείμματα του θερινού «Ακροπόλ» στην παράσταση 9-11, γιατί μετά τις 10 έφευγε το πλοίο και έβγαινε το… θηρίο, ο σινεματζής είχε μια αδυναμία στον Τόλη. Σήμερα τον φώναξε ο Θεός κοντά του, να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο.

 

Σχετικά Άρθρα