Χίος, Κυριακή 21 Ιουλίου

Το αναμενόμενο… θερμό επεισόδιο και η προβλέψιμη Τουρκία

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 19/06/2019 - 21:54

Θα πάμε ήρεμοι στις εκλογές ή θα αντί για το… εκλογικό βιβλιάριο θα κρατάμε το… φύλλο πορείας;

Αυτή η ερώτηση μας γίνεται καθημερινά και αφού εμείς οι δημοσιογράφοι ως γνωστοί… παντογνώστες τα… ξέρουμε όλα να καταθέσω και εγώ έναν προβληματισμό.

Το αν θα γίνει κάτι το ξέρει μόνο ο… Μάντης Κάλχας αλλά επειδή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας χωρίζουν μερικά… χρόνια ας απαντήσουμε με κάτι σπάνιο στη χώρα αυτή με την… λογική.

Τι λέει αυτή; Όταν από το πρωϊ  μέχρι το βράδυ κοπανάς «θερμό επεισόδιο» κάποια στιγμή όταν όντως έρθει θα θεωρείται φυσιολογικό.

Είναι όμως φυσιολογικό;

Τα «θερμά επεισόδια» κατ’ αρχήν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα κατά λάθος και τα προγραμματισμένα.

Την Τουρκία κατά πως την κόβουμε, χώρα του… λάθους;

Όχι απεναντίας την διαβάζει κανείς πανεύκολα. Από την μια το μαϊμού γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ, μαϊμού γιατί η Τουρκία από μόνη της τρύπα δεν κάνει και αν την κάνει θα είναι στο νερό.

Από την άλλη το άλλο γεωτρύπανο που δεν ξέρουμε που θα πάει. Και αυτό στην Κύπρο;

Ωραία, η Τουρκία θα παίζει το… γεωτρύπανο αλλά η τρυπανιά θα είναι οι S 400  τους οποίους δεν αγοράζει για να τους στρέψει εναντίον μας, δεν είμαστε πιά ο ομφαλός της γής, αλλά γιατί φοβάται το Ισραήλ.  

Η Τουρκία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του και το Ισραήλ ένα πράγμα δεν κάνει ΠΟΤΕ, δεν ξεχνά.

Αν λοιπόν το στείλει στην Κύπρο δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι κινήσεις να ανοίξει την Αμμόχωστο για… κτηματογράφηση αυτό δείχνουν. Τότε θα έχουμε μια ανταλλαγή απειλών για δήθεν επιπτώσεις από μεριάς Ευρώπης και μέχρι να καθαρογραφτούν αυτές θα έχουν καθαρίσει οι Αμερικάνοι και για τους Ρώσους, που κάνουν τον «ψόφιο κοριό» αλλά ΕΝΑ πράγμα ξέρουν. Το Αιγαίο δεν πρέπει ΠΟΤΕ να γίνει μόνο ελληνικό αλλά και ΠΟΤΕ μόνο Τουρκικό.

Αν όμως το γεωτρύπανο μπεί στην ελληνική ΑΟΖ τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Τότε ο τόσο προβλέψιμος Ερντογάν θα βάλει την ταφόπλακα του.

ΣΤΟΠ εδώ για μια ιστορία.

Πριν χρόνια στην Χίο κάηκαν κάτι παιδιά που εργάζονταν σε καθαριστήριο.

Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Ως υπεύθυνη για το θλιβερό συμβάν κρίθηκε δικαίως ή αδίκως η Πυροσβεστική υπηρεσία. Τότε στις παρελάσεις την τελετή έκλειναν πάντα οχήματα της Πυροσβεστικής. Μετά το συμβάν ήταν τόσο το γιούχα, που έπεσε στην πρώτη παρέλαση, που από τότε εδώ και δεκαετίες Πυροσβεστικά οχήματα δεν εμφανίστηκαν ξανά.

Κλείνει η ιστορία και η παρένθεση.

Αν γίνει τρυπανιά στην ελληνική ΑΟΖ η μεν πολιτική ηγεσία πρέπει να μπεί εκεί που είχε πεί ο… Πολάκης, δυό μέτρα κάτω από το χώμα, ο δε Στρατός θα πρέπει να αυτοακυρωθεί.

Και οι μεν πολιτικοί μπορεί να μην έχουν πρόβλημα να τους φτύνουν αλλά οι Στρατιωτικοί έχουν και αυτό ο Ερντογάν το ξέρει.

Ξέρει λοιπόν τι τον παίρνει και τι όχι. Τσαμπουκά πουλάει εκεί που τον παίρνει και είναι πέρα για πέρα προβλέψιμος.

Αν λοιπόν την κάνει την βλακεία δεν θα ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου, κάνοντας πόλεμο με την Ελλάδα, γιατί αυτό θα γίνει. Θα την ανοίξει γιατί οι εξοπλισμένοι σαν αστακοί από τους Αμερικανούς Κούρδοι θα του την πέσουν από τα Νότια και Δυτικά και τότε δεν θα υπάρχει Αλλάχ για να σώσει τίποτα.

Εν κατακλείδι θερμό επεισόδιο δεν ξέρω αν θα γίνει, εκείνο που ξέρω είναι πως ότι κάνει μέχρι στιγμής ο Ερντογάν είναι προβλέψιμο και λογικό και το  κάνει επειδή τον παίρνει.

 

Υ.Γ. Επειδή γράψαμε κάτι για τρελοκομείο. Διαβάστε τις θέσεις του Κεμαλιστή, του… προοδευτικού Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και αναλογιστείτε γιατί δεν είναι στο Τουρκικό…Δαφνί.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 19/07/2019 - 19:07

Δεν ξέρω γιατί από χθες τριβελίζουν το μυαλό μου τα λόγια αυτά, ο επίλογος στην ουσία της ομιλίας στην Βουλή του νέου Προέδρου της Κώστα Τασούλα.

Ελπίζω να τριβελίζουν και το μυαλό των Βουλευτών αλλά και των υποψηφίων και όσων ήθελαν να είναι υποψήφιοι και προς μεγάλη τους λύπη δεν τους δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Κατ’ αρχήν ο ομιλητής εκλέγεται επί 20 συνεχή χρόνια, σε εννέα διαδοχικές αναμετρήσεις Βουλευτής της Ν.Δ. στα Ιωάννινα και αυτό ακόμα και μόνο του κάτι σημαίνει.

Σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε αυτονόητο εκτός του επιπέδου του νέου Προέδρου, να αναθέσει την πρωτοκαθεδρία του Σώματος σε έναν σχετικό άνθρωπο, έπραξε δηλαδή το αυτονόητο.

Αν όλοι οι έλληνες κάναμε το ίδιο ή είχαμε την αυτή αντίληψη των πραγμάτων, ο επίλογος του Τασούλα στους συναδέλφους του θα ήταν παράταιρος. Το ότι είναι όμως απολύτως λογικός δείχνει και την ουσία του πολιτικού προβλήματος σήμερα.

Στην ίδια συλλογιστική του νέου Προέδρου, πόσοι αναρωτηθήκαμε «Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;» ή τι γυρεύει ένας σοβαρός άνθρωπος στην πολιτική  ή ποιός σοβαρός άνθρωπος θα αφήσει την δουλειά του ή σωστότερα «τον γάμο να πάει για πουρνάρια»;

Αυτό βέβαια δεν ισχύει ευτυχώς ισοπεδωτικά και αυτό μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για να το αλλάξουμε, αλλιώς, επειδή δεν τα είπε όλα στραβά ο Γεώργιος Παπανδρέου ο… μικρός, απλά θα βουλιάξουμε.

Και επειδή στην ουσία ούτε κρίση ακόμα είδαμε, ούτε τον πάτο πιάσαμε, ούτε καμιά εθνική στραβή μας έκατσε, είναι ευκαιρία να ανασυνταχθεί ο πολιτικός κόσμος ώστε δια της παραγωγής έργου ο επόμενος Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου να μην θέσει το ίδιο ερώτημα του Κ. Τασούλα.

Και η ανασύνταξη δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη αλλά υπέρ απλουστευμένη, στην λογική του αυτονοήτου. Δεν λέμε δηλαδή τίποτα που δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Τα υπόλοιπα τα είδαμε όλα. Είδαμε τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει τον… Μπολσεβίκο  κρατικοποιώντας, δημεύοντας την ιδιωτική περιουσία, είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να λέει τόσα ψέματα καθιστώντας κουτσομύτη τον Πινόκιο.

Άρα ας δούμε την ουσία πίσω από τον επίλογο του Κ. Τασούλα. Τους χιλιάδες, νέους κυρίως ψηφοφόρους, που την ημέρα των εκλογών συνειδητά επέλεξαν να απέχουν γιατί δεν βρίσκουν νόημα στην διαδικασία ή γιατί θεωρούν ότι ο πολιτικός είναι συνώνυμος του ψέματος ή το χειρότερο για να κλείσουμε με άλλη μια παροιμία ότι «Όλοι οι χοίροι έχουν την ίδια μούρη».

Γιατί όλη αυτή την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών πρώτα απ’ όλα δεν την αξίζουμε ως έλληνες.

 

Υ.Γ. Απ’ την ομιλία του Κ. Τασούλα, για όσους επέλεξαν και τους επέλεξαν στην περιπέτεια του Δημόσιου βίου

«Να τι λέει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που κόσμησε με το πνεύμα του αυτήν την αίθουσα για τον δημόσιο βίο προλογίζοντας το έργο του Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος: Το ιστορικό τούτο δοκίμιο το χρωστούσα στον εαυτό μου. Ήθελα και έπρεπε να γνωρίσω κάπως καλύτερα τον αρχαίον έλληνα και ειδικότερα τα βήματα που έκαμε στον δρόμο, όπου στήνονταν οι πολλές ενέδρες. Ο δρόμος αυτός είναι ο δημόσιος βίος, η πολιτική. Ο έλλην είναι ακριβώς εκείνος που έκανε τον βίο του ανθρώπου δημόσιο. Πριν τον έλληνα ούτε ο πανίσχυρος ένας, ο απόλυτος κύριος μιας χώρας, δεν ήταν δημόσιος. Ο Φαραώ ήταν κρυμμένος».