Ανθρωπος… κοράκου μάτι βγάζει;

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 20/10/2018 - 08:13

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κυνηγός, επειδή απέτυχα… οικτρά.

Είμαστε πιτσιρίκια στο σπίτι της γιαγιάς στο Λατόμι, όταν ως ο μικρότερος της παρέας, παρακολουθούσα τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μου να στήνουν ξόβεργα.

Κάποια στιγμή, ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα πουλάκια απ’ την παγίδα της φυσικής κόλας. Εκεί λοιπόν καλέστηκα από τους μεγαλύτερους να… απελευθερώσω ένα πουλάκι, στρίβοντας του το λαιμό.

Ακόμα θυμάμαι το ξεψύχισμα του. Την επομένη ξύπνησα πρώτος, πήγα στα ξόβεργα και ένα -ένα άφησα τα πουλάκια να φύγουν. Σε λίγο οι μεγαλύτεροι από τα πούπουλα που είδαν κατάλαβαν την δουλειά και με μαύρισαν στο ξύλο. Εκτοτε κατάλαβα ότι δεν κάνω για το σπόρ, το οποίο ποτέ δεν άσκησα και ποτέ δεν κατάλαβα.

Όμως με δεδομένη την ανακοίνωση του νέου Κυνηγετικού Σκοπευτικού Σύλλογος Χίου ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΝΔΗΜΙΚΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ'', ότι… επιδοτεί το σκότωμα κορακοειδών και αλεπούδων με ένα κουτί φυσίγγια δώρο και μια άδεια θήρας, πέρα ότι η προσφορά αυτή, μου θυμίζει τις αντίστοιχες των εταιρειών… κινητής τηλεφωνίας, με την έννοια ότι ο άλλος Κυνηγετικός Σύλλογος πριμοδοτεί την απόσυρση φυσιγγίων, αναρωτιέμαι.

 Είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι τέτοιο; Δεν αμφιβάλλω  ότι τα κορακοειδή και οι αλεπούδες κάνουν ζημιά, κάνοντας ότι και εμείς, αναζητώντας τροφή, όπως δεν αμφιβάλλω ότι για να γίνεται αυτή η προτροπή αυτό θα είναι νόμιμο, αλλά συνεχίζω να αναρωτιέμαι. Τι είναι αυτό που αύξησε τον αριθμό κορακοειδών και αλεπούδων στο νησί μας; Και μετά, επειδή η φύση δεν χρειάζεται εμάς για την ισορροπία της, είναι σωστό να παρεμβαίνομε έτσι, έχουμε αυτό το δικαίωμα;

Μετά προσπαθώ να φανταστώ την εικόνα να πηγαίνει κάποιος κουβαλώντας 10 νεκρούς κοράκους για να πάρει ένα κουτί φυσίγγια και παθαίνω ότι και τότε που το πουλάκι των παιδικών μου χρόνων ξεψύχησε στα χέρια μου.

Αλλά είπαμε επειδή δεν είναι κυνηγός, μπορεί και να μην ξέρω τι λέω.

Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου ευελπιστώντας αυτό να ανοίξει ένα διάλογο.

Σε πολλές περιπτώσεις ο άνθρωπος θεώρησε ότι είναι το αφεντικό της φύσης και της γής, μονάχα που η ζωή αποδεικνύει ότι αν δεν αλλάξουμε ρότα και μάλλον δεν θα αλλάξουμε αυτοκτονώντας, η φύση και η γή θα συνεχίσει τη δουλειά και τη ζωή της χωρίς το τελειότερο ζώο της, που τελικά ως το εξυπνότερο πουλί πιάστηκε από τη μύτη.

 

Υ.Γ. Επειδή ο Στέλιος Καμπούρης μόνον αφελής δεν είναι, να ευελπιστεί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, με δεδομένες τις υποψηφιότητες Βουρνού – Καρμαντζη, είναι σαφές ότι λέει στον Τριαντάφυλλο να ανακοινώσει υποψηφιότητα αλλιώς θα το κάνει ό ίδιος, μπαίνοντας επικεφαλής, του δημοκρατικού τόξου, όπως το ονομάζει αν και αυτό είναι τόσο ευρύ όσο το τόξο του Οδυσσέα.

 

Σχετικά Άρθρα