Ξέρετε πόσες φορές έχω αναρωτηθεί αν πρέπει να θέσω σε αυτή την καθημερινή μας επαφή κεντρικά ή τοπικά ζητήματα, αν πρέπει να δίνουμε βάρος στα πρώτα ή αν είναι καλύτερα να βρισκόμαστε στον… κόσμο μας;
Για παράδειγμα, μπορούμε να αγνοήσουμε το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών; Και ένα στέλεχος των Δημοκρατικών αγνόησε ή αποκάλεσε υποτιμητικά κάποιους πολίτες «σκουπίδια» αγνοώντας όμως ότι και αυτά έχουν δικαίωμα ψήφου.
Έχουν γίνει τόσες αναλύσεις και θα γίνουν άλλες τόσες, αλλά εμείς καλά είναι να κρατήσουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη οφείλει να ενηλικιωθεί. Και ενηλικίωση δεν σημαίνει μόνο ενιαία αγορά, αλλά ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Πως θα επιτευχθεί αυτό; Ας το δούμε αλλιώς, αν δεν επιτευχθεί… χαιρετίσματα.
Άρα αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στην Βουδαπέστη στην 5η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, εκτός και αν τα έχουμε προσανατολισμένα στο Συνέδριο του… Σύριζα, όπου θα φανεί και λόγω επικαιρότητος με την δίκη στην Χίο, η «χρησιμότητα» των ΜΑΤ, διότι θυμηθείτε ότι αυτά τελικά θα καλέσουν για να… Συνεδριαστούν.
Τι είπε λοιπόν σε αυτή την Σύνοδο των 46 ηγετών χωρών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν;
«Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ με καλό τρόπο και θα δούμε τι θα βρούμε μπροστά μας (…) Είναι προς το συμφέρον όλων μας οι αυταρχικοί αυτού του κόσμου να λάβουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού αλλά ότι το κράτος δικαίου είναι σημαντικό και είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην επιτρέψουμε στο μεγάλο γείτονα να φοβερίζει τους άλλους»
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επισήμανε: «Για εμένα είναι απλό, ο κόσμος είναι φτιαγμένος με… φυτοφάγα και… σαρκοφάγα. Δεν θέλω να είμαι επιθετικός, απλώς να ξέρουμε να αμυνόμαστε σε κάθε τομέα. Αλλά δεν έχω όρεξη να αφήσω την Ευρώπη ως ένα εκπληκτικό θέατρο που κατοικείται από φυτοφάγους, που οι σαρκοφάγοι ανάλογα με την ατζέντα τους θα έρχονται να κατασπαράξουν».
Αλλά ας κρατήσουμε και αυτά που ειπώθηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας.»
Αρκετά όμως για την Σύνοδο, με την ελπίδα να παρακολουθήσουμε όχι άλλη μια… Φιλολογική συζήτηση αλλά πρακτικά αποτελέσματα, για να επιστρέψουμε στα δικά μας, όπου ως συνέχεια της επιστολής μας στον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου για τις ονοματοθεσίες των οδών πήραμε την παρακάτω επιστολή του φίλου Γεώργιου Φ. Παπαδόπουλου.
«Αγαπητέ Γιάννη,
διάβασα το χθεσινό, ωραίο κείμενο σου, για τη διόρθωση των εσφαλμένων επιγραφών- πινακίδων σε πολλές οδούς της πόλης μας.
Το έτος 2016 ο Καθηγητής Φιλόλογος και Γυμνασιάρχης κ. Γρηγόρης Σπανός μου παρέδωσε στο Δήμο Χίου μια λίστα με περίπου σαράντα (40) ονόματα και επωνυμίες που αναγράφονται εσφαλμένα (λάθος).
Αυτή τη λίστα συμπλήρωσα με άλλα είκοσι (20) περίπου που ο ίδιος διαπίστωσα και όλα μαζί (δηλαδή περί τα 60 ονόματα και επωνυμίες) κατέθεσα επίσημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να διορθωθούν και να παραγγελθούν νέες πινακίδες προς τοποθέτηση.
Μέχρι τα μέσα του 2019 διορθώθηκαν περί τα δεκαπέντε (15).
Έκτοτε η τύχη του αιτήματος αγνοείται...
Ας ελπίσουμε εντός της αυτής δημοτικής θητείας να γίνει η απαιτούμενη αποκατάσταση (ή καλύτερα αντικατάσταση) τους.
Προσωπικά, είμαι στη διάθεση όποιου επιθυμεί, να βοηθήσω, ως παλιό μέλος της Επιτροπής ονοματοθεσίας οδών (αυτοδιοικητικών περιόδων 2003-2006 και 2014-2019).»
Υ.Γ: Γιώργη και εγώ την λίστα Σπανού χρησιμοποίησα, όπως εξήγησα και στην επιστολή μου. Ελπίζω και εσύ να αξιοποιηθείς καταλλήλως. Όπως ελπίζω ο Κλέαρχος Χρύσης να κάνει την διαφορά.