Απώλειες εχθρικών δυνάμεων… 45%

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 30/09/2021 - 16:46

Ο διάβολος ως γνωστόν και στις ασκήσεις κρύβεται στις… λεπτομέρειες.

Όποτε έρχομαι στη Χίο κάποιο πρόβλημα υπάρχει, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς βλέποντας τον Σταμάτη Κάρμαντζη, στην διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων».

Λες και διετέλεσε ποτέ υπουργός… Πολιτισμού να τον καλέσουμε στην Ομηρική Ακαδημία.

Ο οποίος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, έκανε την πλέον… φιλειρηνική ομιλία που άκουσα σε άσκηση του Στρατού.

Μέλι έσταζε το στόμα του. Η Ελλάδα  έχει φιλειρηνικά αισθήματα, η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν, με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου οι λαοί μόνο ευημερία μπορούν να αποκομίσουν, δεν βλέπομε εχθρικά κανέναν γείτονα, δεν, δεν, αλλά μην μας πειράξετε, ούτε πόντος χώματος, ούτε σταγόνα θάλασσας πουθενά, αλλιώς θα γίνουμε θηρία.

Έκανα εγώ την… μετάφραση στα όσα Διπλωματικά αλλά σταράτα είπε, μπροστά στο Παρατηρητήριο της άσκησης, μελετημένα και γραπτά αποκλείοντας λάθος ακόμα και στην… τελεία.

Προηγούμενα ο Ταξίαρχος Κολοκοτρώνης ανέλυε το Σενάριο της άσκησης, που πατούσε στο… έδαφος. Ούτε εξωπραγματικά πράγματα, ούτε εξωραϊσμούς, ούτε ψευτό ηρωϊσμούς.

Το νησί δέχεται επίθεση, ο εχθρός καταφέρνει να βγεί εκεί, δεν αναφέρομαι σε λεπτομέρειες, δεν χρειάζονται, δεν έχουν και σημασία, σημασία έχει η… λεπτομέρεια.

Πριν να βγεί αποβατική δύναμη Ελλήνων πεζοναυτών, να κάνει ανακατάληψη, ο εχθρός έχει απώλειες 45%.

Το συνειδητοποιούν όσοι βλέπουν στα όνειρα τους ξανά την Οθωμανική Αυτοκτατορία; Ποιός παλαβός θα αποτολμήσει να θάψει τα παλληκάρια του; Έχει κανείς αντιληφθεί το μέγεθος; Έχει δεί κανείς τη Χίο ως… επιτιθέμενος; Οι ναυτικοί και οι ψαράδες κυρίως έχουν καλύτερη εικόνα αυτού που περιγράφω. Η Χίος για παράδειγμα από μακριά και όσο την πλησιάζεις είναι σαν ένα θεόρατο ντουβάρι, που σε αυθυποβάλλει με φόβο. Πόσο μάλλον που το ντουβάρι αυτό θα ξερνάει φωτιά και σίδερο. Ποιός θα πλησιάσει, ποιός θα βγεί, πως θα βγεί; Και αν θα βγεί, ερχόμαστε τώρα στο Σενάριο της άσκησης, θα περιμένει την απόβαση αυτή.

Και εδώ ξαφνικά ο Μάναγρος γέμισε από στρατιώτες, που ήρθαν ως ενίσχυση από την Ηπειρωτική Ελλάδα, που … γυάλιζε το μάτι τους.

Από το σημείο αυτό είναι και η παρούσα φωτογραφία. Δεν υπάρχει «θεατρινισμός» οι ασκήσεις εκ των πραγμάτων έχουν και τέτοιο κομμάτι, δεν είναι στημένη, είναι μετά την άσκηση, μια άσκηση, μια κίνηση, που την έχουν κάνει δεκάδες φορές. Και αφορά τους πρωταγωνιστές, που δεν είναι ούτε τα Ραφάλ, ούτε οι Φρεγάτες, είναι το υπερ όπλο της Ελλάδας, που έσταζε ιδρώτα και κολλούσε άμμο, οι στρατιώτες της.

Ουαί και αλλοίμονο αν αντί ασκήσεως το σενάριο είναι η… πραγματικότητα.

Υ.Γ.: Απόσπασμα από την ομιλία του Χίτλετ στο Ράϊχσταγκ, το Νομοθετικό Σώμα της Ναζιστικής Γερμανίας στις 4 Μαϊου 1941.

«Η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να διαπιστώσω ότι μεταξύ των εχθρών, που βρίσκονταν απέναντί μας, ο Έλληνας στρατιώτης προ πάντων πολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος. Έτσι οι αιχμάλωτοι Έλληνες απολύθηκαν ή θα απολυθούν αμέσως, λαμβανομένης υπ’ όψιν της ηρωικής στάσης αυτών των στρατιωτών»

 

 

Σχετικά Άρθρα