Δεν δικαιούνται αυτά τα παιδιά και η Χίος τα ευρήματα της Ναυαρχίδας;

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 07/06/2022 - 21:01

Αυτό το ερώτημα μου γεννήθηκε βλέποντας αυτά τα παιδιά, τους Προσκόπους μας, αλλά και στο όνομα τους όλα τα παιδιά του νησιού μας, που τίμησαν και θυμήθηκαν το μεγάλο κατόρθωμα της Ελλάδας, στο πρόσωπο του Κωσταντή Κανάρη, που τίναξε στον αέρα την Τουρκική Ναυαρχίδα τα ξημερώματα της 7ης Ιουνίου του 1822.

Γιατί μερικές φορές και αυτό συμβαίνει στα ηρωϊκά κατορθώματα, ξεχνάμε τις… λεπτομέρειες. Του Κωσταντή Κανάρη, δεν του την «βίδωσε» ένα βράδυ και είπε πάω να κάψω την Ναυαρχίδα του Σουλτάνου.

Ο Κωσταντής Κανάρης, έμπειρος ήδη και δοκιμασμένος στο όπλο αυτό των Πυρπολικών, ενήργησε στο όνομα της επαναστατημένης Ελλάδας, με διπλό στόχο. Πρώτον να εμποδιστεί η άνοδος του Αιγυπτιακού στόλου από την Κρήτη, που έσπευδε να βοηθήσει τους Τούρκους στο πνίξιμο της Επανάστασης στην Πελοπόννησο και δεύτερον να δοθεί μια ουσιαστική και συμβολική απάντηση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για τις Σφαγές της Χίου, που μαίνονταν επί τρίμηνο.

Και ηχηρότερη απάντηση από το κάψιμο του «Περιφρονητή των πυρπολικών» ας μην ξεχνάμε και αυτή την λεπτομέρεια, το… όνομα δηλαδή της Ναυαρχίδας, δεν υπήρχε.

Διότι στον… Περιφρονητή επικεφαλής ήταν ο Νασουχζαντέ Αλί Πασάς, που εμείς τον ξέρουμε ως Καρά Αλή, το καμάρι του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β’, ο μοναδικός ίσως δυτικοσπουδαγμένος Ναύαρχος του, αυτός που φιλοδοξούσε να αναβαθμίσει τον Οθωμανικό στόλο, σε μια εποχή που υπήρχαν πλοία τόσο παροπλισμένα που είχαν γίνει… χωράφια.

Κατά την πρώτη «Σφαγή των Γενιτσάρων» που έγινε πάλι από τον Μαχμούτ Β’ που φιλοδοξούσε να κάνει Στρατό και όχι… ασκέρι, από την ακινησία, αλλά και από τον φόβο των επαναστατημένων Ρωμιών, συν το άναυτο των Οθωμανών, υπήρχαν δεκάδες πλοία στην Κωνσταντινούπολη, που για να τα… αξιοποιήσουν τα πληρώματα τους, είχαν μεταφέρει μέσα σε αυτά χώμα, τα είχαν κάνει χωράφια και καλλιεργούσαν σε αυτά ζαρζαβατικά που τα πουλούσαν στην αγορά της Πόλης!

Ο Νασουχζαντέ λοιπόν δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Το ήξεραν αυτό οι Έλληνες, το ήξερε ο Κανάρης. Άλλωστε αργότερα από τα απομνημονεύματα του Αρχισφαγέα της Χίου, του πολιτικού Διοικητή Βαχίτ Πασά, μαθαίνουμε την έντονη διαφωνία του με τον Καρά Αλή, που σπουδαγμένος στην Γαλλία και γνωρίζοντας ή προβλέποντας τι μπορεί να τους κάνει ένας… Ντελακρουά, ήθελε να σταματήσουν οι Σφαγές καλυμμένος και υπό την προστασία της… μαμάς του Μαχμούτ, που ήθελε να βαρέλια με τα παστωμένα αυτιά (ως γνωστόν κανένα κεφάλι δεν έχει… τρία αυτιά) αλλά ήθελε να μην καταστραφεί και η μαστιχοκαλλιέργεια.

Τις λεπτομέρειες αυτές όμως θα μας τις πεί η ιστορία, και ειδικά όταν ανοίξουν και οι Οθωμανικές πηγές, αλλά μας τις λέει και με άλλο τρόπο, αφού η Ναυαρχίδα δεν είναι μόνο ζωγραφισμένη τους πίνακες (ένθετος ένας όχι πολύ γνωστός, εμπνευσμένος από τον Ρώσο ζωγράφο Ιβάν Αϊβαζόφσκι το 1881) αλλά βρίσκεται ατόφια στον βυθό της θάλασσας ανοιχτά του Ξενοδοχείου «Χανδρής» αφού ο «Περιφρονητής των Πυρπολικών» πρώτον δεν χωρούσε στο Λιμάνι μας, δεύτερον το Λιμάνι δεν είχε την σημερινή μορφή και τρίτον δεν μπορούσε να βρίσκεται κοντά για λόγους ασφαλείας.

Για την οικονομία του χρόνου να πούμε ότι το ναυάγιο βρίσκεται στο ίδιο σημείο και ίσως κάποια στιγμή αν δεν σαπίσει εντελώς να αξιοποιηθεί τουριστικά (καταδυτικός τουρισμός) αλλά στο μεταξύ έχει ερευνηθεί από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τα ευρήματα του μεταφέρθηκαν, δεν γράφω εκλάπησαν, γιατί δεν τα ζητήσαμε και δεν τα διεκδικήσαμε, στην Αθήνα.

Το ίδιο πήγε να γίνει και με δύο κανόνια της Ναυαρχίδας, που μας λένε πολλά για το τεράστιο μέγεθος του πλοίου (η πράξη του Κανάρη σε σημερινούς όρους δημοσιότητας, θεωρείται ισάξια πράξη για το γόητρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και η τρομοκρατική ενέργεια στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης) που τα είχαν… συσκευάσει για την Αθήνα και τους πρόλαβε η ΑΛΗΘΕΙΑ, δημοσιοποιώντας την ενέργεια και σταματώντας την από την Παγχιακή διαμαρτυρία, που προκλήθηκε.

Σήμερα, μετά από ενέργειες του τότε Αντιπεριφερειάρχη Π. Μπουγδάνου ένα ελάχιστο δείγμα των ευρημάτων μεταφέρθηκε και εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο και εδώ στο σημείο αυτό, κοιτώντας ξανά την φωτογραφία των Προσκόπων, λαμπαδηδρόμων για το ηρωϊκό κατόρθωμα του Κανάρη, ξαναρωτάμε.

Γιατί να ευρήματα αυτά ΟΛΑ να μην μεταφερθούν και να εκτίθενται ΜΟΝΙΜΑ στη Χίο; Ναυτικό Μουσείο υπάρχει. Μουσείο Ιστορίας των Σφαγών στον τόπο θυσίας του Αγίου Μηνά υπάρχει, η ίδια η Ναυαρχίδα είναι ΕΔΩ, τα ευρήματα γιατί να λείπουν;

Έως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την… ορφάνια;

 

Υ.Γ.: Άσχετο. Ξαναδιαβάζω την δήλωση της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου. Τα μέλη του πλειοψηφικά θέλησαν να κλείσουν του Αγίου Πνεύματος, γιατί λέει αν λείπουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι από την αγορά αυτή είναι… άδεια. Μιλάμε για την απόλυτη κατάντια και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.  

 

Σχετικά Άρθρα