Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Aν δεν κλείσει η βρύση δεν σταματά η… προσφυγική ροή

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 22/09/2019 - 08:20

Μπορούμε να φανταστούμε ένα ντεπόζιτο ανοικτό που το τροφοδοτούμε συνέχεια με νερό;

Κάποια στιγμή ξεχειλίζει και το νερό χύνεται έξω.

Το κυνηγάμε εμείς. Να πάει στη ΒΙΑΛ λέει ο ένας, να πάει στο 18 λέει ο άλλος, να κατεβούμε στους δρόμους λένε οι Χαλκούσοι, να κάνει κάτι ο Δήμαρχος λέμε οι υπόλοιποι, να κινηθεί η Κυβέρνηση λέμε όλοι μαζί, να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης λέμε οι πιο… ψαγμένοι.

Και μετά; Μετά τίποτα, το νερό – νερό… γιατί απλούστατα δεν κλείνει η βρύση.

Και όταν δεν κλείνει, απλά θα τσαλαβουτάμε κάνοντας όλοι ότι ασχολούμαστε ή ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα.

Λέμε του Ερντογάν να κάνει φύλαξη συνόρων, του βάζουμε απέναντι και το Λιμενικό και την Frontex και το ΝΑΤΟ και την…CIA. Και τι γίνεται στο τέλος; Μηδέν εις το πηλίκον, το νερό -νερό, απλά γιατί ο Ερντογάν το σπρώχνει από τη δική του αυλή στην άλλη.

Και στην… άλλη τι γίνεται; Μπορούμε να μην είμαστε υποκριτές; Μην κοιτάμε τα νησιά, που δέχονται την πρώτη κουβαδιά του γείτονα, αλλά να πάμε παρακάτω. Πόσοι μετανάστες – πρόσφυγες πέρασαν και περνούν από την Ελλάδα. Πάντως μετριούνται σε εκατομμύρια. Πόσους κρατάμε στην Ελλάδα; Λιγότερους από 100.000 δηλαδή τίποτα.

Άρα, τους σπρώχνουμε και εμείς ή και τίποτα να μην κάνουμε… σπρώχνονται οι ίδιοι.

Τώρα μιλάμε σοβαρά; Πόσοι συγγενείς μας, γνωστοί, φίλοι, πέρασαν την δεκαετία του 50 -60 τον Ωκεανό και βγήκαν λαθραία στην Αμερική και τον Καναδά; Άρα τώρα τι θα εμποδίσει τους σημερινούς απελπισμένους, το… αυλάκι του Αιγαίου;

Όσο και να χτυπιόμαστε κάτω, όταν θέλει να φύγει ο άνθρωπος θα φύγει και θα φτάσει στο τέλος στον προορισμό του. Όλη η ανθρώπινη ιστορία είναι ιστορία μετακινήσεων. Συνεπώς το πρόβλημα είναι αλλού, να κλείσει η βρύση.

Και την βρύση εμείς μόνο την... υποθέτουμε άντε να την δεί και ο Μητσοτάκης από κοντύτερα όταν συναντήσει τον Τράμπ ή στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα χέρια που μπορεί να κλείσουν την βρύση βρίσκονται εκεί. Αν θέλουν, αν τα συμφέροντα τους το επιτάσσουν θα το κάνουν, αν όχι έτσι θα τσαλαβουτάμε στα… νερά εις τον αιώνα τον άπαντα.

Έχουμε σκεφθεί τα κονδύλια που δαπανώνται για να μαζεύεται αυτό το… νερό;

Αν τα έδιναν σε αυτές τις χώρες κανένας δεν θα κούναγε από το σπίτι του. Και το κυριότερο, αν οι μεγάλοι σταματούσαν τους πολέμους για τα δικά τους συμφέροντα, μακριά εννοείται από τον τόπο τους. Το προσφυγικό είναι  παράπλευρη απώλεια. Αν και αυτή την αξιοποιούν κατά το δοκούν. Η Γερμανία ανανέωσε για παράδειγμα τον πληθυσμό της κατά δύο εκατομμύρια, με μπόλι μάλιστα καλό από την Συρία. Άλλοι ήταν οι χαζοί και απλά έκαναν και κάνουν τις… Νοσοκόμες. Οι Σύροι πέταξαν και τώρα η νοσηλεία γίνεται με… Αφγανούς. Και που να σκάσουν μύτη οι… Κινέζοι.

 

Υ.Γ. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει κλείσιμο της… βρύσης. Είχα πάρει κάποτε συνέντευξη από ένα Αφγανό εργάτη στα μαστιχόδενδρα. Αναφερόμενος στον τόπο του, μου είπε ότι αυτός που είχε στο «σπίτι» του ένα κουταλάκι του γλυκού και ένα μπρίκι να κάνει καφέ, ήταν ο άρχοντας του χωριού , που μπορούσε να διαθέτει τόσο σοβαρά… περιουσιακά στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.