Δηλαδή θα κόψει η Πυροσβεστική… πρόστιμα στα παιδάκια, που πηδάνε τις… φωτιές;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 22/06/2022 - 20:21

Θεωρώντας ότι τα μάθατε τα… νέα, απλά ενημερώνομε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, αν υπήρχε παλιά θα το είχανε… κρυφό, απαγορεύεται με Πυροσβεστική Διάταξη το άναμμα πυρκαγιών στο έθιμο του Κλήδονα.

Για το τυπικό του θέματος έχομε και λέμε, και μετά θα δούμε τις… λεπτομέρειες.

«Κατ’ εφαρμογή των Πυροσβεστικών Διατάξεων 9/2021 & 20/2022 καθώς και της ΚΥΑ 23083 Φ.700.19/11-6-2020 (ΦΕΚ 2233 /τΒ΄/11-06-2020), όπως έχουν τροποποιηθεί μέχρι σήμερα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά κάθε είδους καύση – άναμμα φωτιάς σε οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο, ακόμα και για την πραγματοποίηση εθίμων ή εκδηλώσεων εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Όπως για παράδειγμα οι εκδηλώσεις που διεξάγονται σε πολλά μέρη του νησιού την 23η Ιουνίου για τους εορτασμούς του Γενέθλιου Αγ. Ιωάννη Προδρόμου.
Ακόμα απαγορεύεται η χρήση των «Sky Lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), τα οποία όπως είναι κατανοητό, μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε απόσταση από το σημείο που απελευθερώνονται.»

Και αφού αυτά λέει η… Διάταξη, πάμε τώρα στα παρελκόμενα.

Ποιός βλάκας την εξέδωσε; Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος; Ποιός… Φύτουλας, που δεν πήδηξε ποτέ φωτιά στη ζωή του στο έθιμο του Κλήδονα, σκέφτηκε αυτό το… σίχαμα; Τέλος, ποιός πολιτικός Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, για τις βλαστήμιες που θα εισπράξει η Κυβέρνηση για μια βλακεία;

Πριν τα ερωτήματα όμως ας πάμε στο γνωστό αξίωμα της λογικής.

«Και μετά;»

Βγάλαμε αυτή την βλακεία δηλαδή, μετά πως εφαρμόζεται;

Αφήστε την υπόλοιπη Ελλάδα, που γίνεται ο χαμός, στη Χίο πως θα εφαρμοστεί για παράδειγμα; Θα αμοληθούν οι Πυροσβέστες στις γειτονιές, θα κυνηγάνε τα… μωρά και θα επιβάλλουν πρόστιμα; Θα πάνε στον ΜΕΟΘ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας και τον Σύλλογο του Κάστρου, που διοργανώνουν ολόκληρες εθιμικές εκδηλώσεις και θα τους πούν ότι το… έθιμο απαγορεύεται;

Εδώ ας γίνουν κάποιες διευκρινίσεις. Οι Πυροσβέστες από την αρχή ίδρυσης του Σώματος φυλάτουν ως κόρη οφθαλμού την αποστολή του, που είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

ΤΙΠΟΤΑ άλλο και αυστηρά.

Παράδειγμα; Οι διαδηλώσεις. Πόσες φορές επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την Πυροσβεστική, για να ρίχνει νερό σε διαδηλωτές; Όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Οι Πυροσβέστες είπαν, σε φωτιά πάμε, νερό σε ανθρώπους δεν ρίχνουμε. Ας το κάνει και το κάνει, τους θυμόμαστε τους… λεβέντες και εδώ στη Χίο, η Αστυνομία. Τους φώναζαν για παράδειγμα να κόβουν λουκέτα από Σχολεία υπό κατάληψη. Η απάντηση ήταν φωνάξτε… κλειδαρά, δεν είναι αυτή η δουλειά μας.

Κοντολογίς το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έπεσε ποτέ στην παγίδα της καταστολής.

Συνεπώς επανέρχομαι. Ποιός βλάκας σκέφτηκε και κυνηγήσει το έθιμο του Κλήδονα και τι θα κάνει η Πυροσβεστική τον… δραγάτη στα παιδάκια, να μην πηδάνε τις φωτιές;

Για την οικονομία του χώρου, δεν μπήκαμε στην ουσία του εθίμου, που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα και συνδέεται με την αποψίλωση, που έκαναν τότε στους αγρούς και τα δάση, όπου με την ευκαιρία έκαιγαν στην φωτιά ότι δεν μπορούσε να γίνει καύσιμη ύλη. Μαζί με την… αποψίλωση, δυστυχώς υποχώρησε και το έθιμο, που σήμερα γίνεται αγώνας αναβίωσης του και από Συλλόγους του νησιού μας. Επί της ουσίας επίσης, πρόβλημα δεν υπάρχει, καθώς πρόκειται για μικρές φωτιές στις αλάνες, στις πλατείες των χωριών κ.λ.π. μικρές και πλήρως ελεγχόμενες. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι ΠΟΤΕ δεν μεταδόθηκε έτσι πυρκαγιά.

Μετά ταύτα λοιπόν, μια σωτηρία έχει η Πυροσβεστική για να γλυτώσει τα χειρότερα, να αγνοήσει την Διάταξη αυτή, τον δε βλάκα που την εξέδωσε ας του αλλάξουν πόστο, μπορεί να κάνει και άλλα χειρότερα.

 

Υ.Γ: To «σπίτι» το σύστημα δηλαδή έχει… νεροχύτη, για να πλένονται τα πιάτα, την Αστυνομία, δεν χρειάζεται και δεύτερο.

Σχετικά Άρθρα