Δυό Χιώτες θα μετρούν τα άστρα από την Αθήνα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 06/07/2022 - 21:36

Όχι το θέμα δεν είναι… τοπικιστικό.

Γιατί όμως να είναι κακό να… είναι;

Ε, ναι, δεν είναι μικρή δουλειά, σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικούς τόπους, αλλά με κοινή καταγωγή, με κοινή ζεστασιά από τα βράχια του Αίπους και την αλμύρα του Αιγαίου, με την μυρωδιά της μαστίχας στην αγκαλιά, δυό Χιώτες να διαπρέπουν σήμερα ως επικεφαλής παρακαλούμε, ενός Διεθνούς Συνεδρίου, που γίνεται στην Αθήνα και αφορά το διάστημα.

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, εκ Βροντάδου ορμώμενος είναι σήμερα Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και ο Μανώλης Γεωργούλης γόνος της Συκιάδος, είναι σήμερα Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο πρώτος είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Cospar 2022 και ο δεύτερος Πρόεδρος της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Cospar Athens 2022.

Τι σημαίνει Διεθνές Συνέδριο COSPAR; Στην ουσία πρόκειται για την 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας, που φιλοξενείται στην Αθήνα από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου 20222 και θεωρείται η κορωνίδα των παγκοσμίων Συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας.

Μας αρέσουν οι αριθμοί; Λένε κάτι; COSPAR σημαίνει. Πάνω από 2000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 3500 επιστημονικές ανακοινώσεις, συμμετοχή των μεγαλύτερων διαστημικών Οργανισμών του πλανήτη, 8 θεματικές ενότητες, 12 επιστημονικά πάνελ και προϋπολογισμός άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το τι επιδιώκει αυτή η Διεθνής συνάντηση το είπε ο Σταμάτης Κριμιζής, με την γνωστή του απλότητα.

«Φιλοδοξούμε να δείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί. Τα παιδιά που ονειρεύονται ένα μέλλον στην επιστήμη και ειδικά στην διαστημική έρευνα, να δούν πως μπορούν να το επιτύχουν. Βρισκόμαστε στην διαστημική εποχή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες αλλά εξελίσσεται δυναμικά».

Ναι λοιπόν η Ελλάδα μπορεί, όπως μπόρεσαν και δυό Χιωτάκια, που έφυγαν από το νησί με μια φιλοδοξία. Να κάνουν πράξη την φράση «Άμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρρονες» να γίνουν καλύτεροι από τους προγόνους τους και αυτή τη σκυτάλη να την δώσουν στους επόμενους για να τους… ξεπεράσουν.

Ε, ναι μερικές φορές ας είμαστε… τοπικιστές.

Είμαστε υπερήφανοί που δυό Χιώτες βρίσκονται τόσο ψηλά στο… διάστημα.

 

Υ.Γ.: Mερικές φορές η… ελαφρότητα «βγάζει μάτια». Συνεργείο του Mega με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, δείχνουν τις ομορφιές της Χίου. «Βρισκόμαστε μπροστά από το σήμα κατατεθέν της Χίου» και το… σήμα είναι οι Μύλοι στα Ταμπάκικα!!!

Έλεος.

 

Σχετικά Άρθρα