Ε, μετά τους τόσους… σχετικούς με τη δομή απομόνωσης μεταναστών, να γράψω κάτι και εγώ ο… άσχετος

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 14/04/2020 - 14:42

 

Μέρες τώρα δέχομαι πυρά από άσχετους, με φωτογραφίζουν χωρίς να με κατονομάζουν για τη δομή απομόνωσης μεταναστών του υπουργείου Μετανάστευσης στο νησί μας.

Δεν απαντώ, όχι επειδή είμαι ο… Χίου Μάρκος, αλλά γιατί πρώτον, όσο γράφουν και λένε ψέματα τόσο εκτίθενται και δεύτερον γιατί δεν είχα λόγο να απαντήσω χωρίς να υπογράψω.

Τώρα, λοιπόν, που έγινε αυτό, ας γράψω την αλήθεια και όσοι νομίζουν πως την υπηρετώ τόσα χρόνια δημοσιογραφικά και ηθικά ας συνεχίσουν το διάβασμα, όσοι όχι ας μην μπουν στον κόπο.

Πρώτα να εξηγήσω κάτι. Αφορά κάτι περιουσιακό, προσωπικό, που σε τελική ανάλυση θα μπορούσε να πει κανείς, αφορά εμένα και την οικογένειά μου και τέλος.

Δεν το βλέπω έτσι. Οι δημοσιογράφοι, όπως και οι αιρετοί, έχουν δημόσιο λόγο, άρα πρέπει να είναι διάφανοι.

Συνεπώς στα πλαίσια αυτά σας κάνω κοινωνούς στα παρακάτω:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ διαθέτει ένα περιουσιακό στοιχείο, ένα κτηριακό συγκρότημα στη Λευκωνιά.

Ως γνωστόν τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι ρόδινα.

Τον Αύγουστο του 2017 η EASO, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία δηλαδή που δίνει ή όχι άσυλο σε μετανάστες – πρόσφυγες και εδρεύει στη Μάλτα, αναζητώντας και στο νησί μας κτήριο για την εγκατάσταση γραφείων της, στα πλαίσια απεγκλωβισμού της π. ΒΙΑΛ, ενοικίασε το κεντρικό κτήριο του συγκροτήματός μας, με συμβόλαιο τριών ετών.

Εμείς παραδώσαμε το κτήριο και μεταφέραμε τις εγκαταστάσεις μας σε ενοικιαζόμενο χώρο.

Μετά από διάστημα 8 μηνών και ενώ ξεκίνησαν εργασίες διαμόρφωσης μέσα στο κτήριο, ξέσπασε το γνωστό οικονομικό σκάνδαλο με την ηγεσία της EASO στη Μάλτα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι επενδύσεις της, το δε άσυλο να απονέμεται πλέον με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης της χώρας μας.

Χωρίς να κουράζω, η EASO εγκατέλειψε το κτήριο με εμάς στο… ενοίκιο και αυτή τη στιγμή η συνέχεια του ζητήματος βρίσκεται ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Έκτοτε το ακίνητό μας, κάτι που γνωρίζουν και όλα τα μεσιτικά γραφεία, διατίθεται για ενοικίαση ή πώληση.

Στο μεταξύ μεσολάβησαν πολλά και ο… κορωνοϊός.

Πριν 15 μέρες περίπου έγινε σύσκεψη σε επίπεδο Περιφέρειας με τηλεδιάσκεψη, με το υπέρ επείγον θέμα της εύρεσης δομής απομόνωσης, «καραντίνα», στο νησί, αφού οι νέες αφίξεις σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να συγχρωτιστούν με τη ΒΙΑΛ, ούτε να είναι πεταμένες στο δρόμο ή στο… Μπούρτζι!

Μετά τη σύσκεψη, με φώναξε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Π. Βρουλής και με ρώτησε αν υπάρχει διαθέσιμος τέτοιος χώρος στο κτηριακό συγκρότημά μας, επειδή κυρίως είναι εκτός αστικού ιστού και με καμία γειτνίαση.

Του απάντησα θετικά, αλλά ρώτησα με ποιον θα έχω να κάνω.

Με το υπουργείο Μετανάστευσης, μου απάντησε.

Αμέσως, μπροστά μου, τηλεφώνησε στον Περιφερειάρχη, του γνώρισε την εξέλιξη και μετά από σχετική προτροπή, του έκανα γνωστή και εγγράφως την πρόθεσή μου να συζητήσω το θέμα με τον ενδιαφερόμενο, αφήνοντας τη σχετική αίτηση στον Π. Βρουλή.

Φεύγοντας και με προτροπή του, και από σεβασμό στο θεσμό, ενημέρωσα και τον γεωγραφικό Αντιπεριφερειάρχη, Π. Μπουγδάνο.

Μετά από λίγη ώρα επικοινώνησε μαζί μου ο αντιδήμαρχος Χίου Χ. Μπουρνιάς, ρωτώντας με και αυτός αν ενδιαφέρομαι για ενοικίαση του χώρου, για δομή απομόνωσης. Του απάντησα τα ίδια και με προτροπή και του ιδίου κατέθεσα σχετική αίτηση και στο Δήμο, με αποδέκτη το υπουργείο Μετανάστευσης.

Στη συνέχεια γι’ αυτές τις εξελίξεις ενημέρωσα τον Δήμαρχο, τον πρώην Δήμαρχο και τους επικεφαλής ή στελέχη των δημοτικών παρατάξεων.

Μεσολάβησαν μερικές μέρες και ειδοποιήθηκα ότι τόσο το δικό μας ακίνητο όσο και άλλα, που επίσης κατέθεσαν αιτήσεις, θα το επισκεπτόταν μια επιτροπή εκ μέρους του Υπουργείου, κάτι που έγινε.

Παρατήρησα ότι έδωσαν έμφαση στην απομόνωση του χώρου, στην απουσία γειτνιαζόντων κατοικιών και τις υποδομές (κλιματισμός, σύνδεση με Βιολογικό, ρευματοδότηση κ.λπ.) που διαθέτει.

Από τότε διάβασα τα μύρια όσα…

Ότι θα γίνει μια νέα ΒΙΑΛ (!), ότι θα γίνει μια νέα Σούδα (!) μέχρι και ένας Σύλλογος εμφανίστηκε… διαμαρτυρόμενος, που τα μέλη του πάντως, ενοικιάζουν στην ευρύτερη περιοχή διαμερίσματα εδώ και 5 χρόνια σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών και συντηρούνται σε δύσκολους καιρούς από αυτό!

Δεν στέκομαι σε αυτά.

Η συνέχεια είναι η εξής: Το Υπουργείο έκρινε το χώρο του κτηρίου μας κατάλληλο.

Σήμερα 14/4/20 υπογράψαμε συμβόλαιο διάρκειας 7 μηνών για «εγκατάσταση προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας νεοεισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών».

Και για όσους τυχόν αναρωτιούνται αν απ’ αυτό… κονομήσαμε -γιατί υπάρχουν και οι μικρόψυχοι- το δημόσιο θα καταβάλλει για την 7μηνη διάρκεια του μισθώματος 46.200 ευρώ, τα οποία εκχωρούνται έναντι χρεών μας στην Εφορία, δηλαδή το κράτος θα τα βγάλει από τη μία τσέπη του και θα τα βάλει στην άλλη.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια.

Μακάρι να τελειώσουν και η καραντίνα και ο κορωνοϊός και το μεταναστευτικό, στο οποίο οι θέσεις μας, δεν αλλάζουν, εννοείται, μέχρι κεραίας: «Στη Χίο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, δεν πρέπει να παραμένει παρά ένας μικρός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, κατ’ αναλογία με το ποσοστό που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, η εξέταση ασύλου των παρανόμως εισερχομένων πρέπει να γίνεται τάχιστα και ή να επιστρέφονται ή να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.»

Όλα τα υπόλοιπα είναι μικρόψυχα.

 

Υ.Γ.: Αντιλαμβάνομαι γιατί υπέγραφαν για την μη ενοικίαση του κτηρίου μας οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Καρφά. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το υπέγραψαν και αυτοί που ενοικιάζουν καταλύματα σε μετανάστες - πρόσφυγες εδώ και χρόνια. Αυτό όμως που σιχαίνομαι είναι να υπογράφουν και αυτοί, είναι 60 περίπου και μπορώ και εγώ να γράψω τα ονοματεπώνυμά τους, που ενοικιάζουν εδώ και χρόνια επίσης, υπόγεια και αποθήκες σε μετανάστες επίσης, άνευ ουδεμίας αποδείξεως...

 

Σχετικά Άρθρα