Έχετε πάει στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 20/09/2022 - 19:32

Θα μου πείτε στον καιρό τα… λάχανα, για ένα Μουσείο, που λειτουργεί από το 2009, αλλά εγώ το επισκέφθηκα μόλις… χθες.

Και επειδή κάτι μου λέει ότι υπάρχουν κάμποσοι σαν εμένα, που είτε βρίσκονται κολλημένοι στην επαρχία και καλά κάνουν, είτε βρίσκονται ακόμα και στην Αθήνα, αλλά τραβάνε ολημερίς το κάρο και δεν έχουν χρόνο για… Μουσεία, τους καλώ να το κάνουν.

Και αυτό γιατί κατ’ αρχήν δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, όπως εν πάση περιπτώσει, έχουμε μάθει ως στυλ μουσείων. Μπαίνω, βλέπω σε προθήκες, διαβάζω, ενημερώνομαι, μου εξηγούν.

Εδώ συμβαίνει το εξής… απλό.

Κάποιος… ξεκόλλησε την Ακρόπολη, αυτό το θαύμα και την ώρα που εσύ το βλέπεις ζωντανό απέναντι σου, πήρε τα ευρήματα, όσα σώθηκαν, όσα αναπαραστάθηκαν και όσα βρίσκονταν στα Μουσεία και στα τοποθέτησε με την ίδια χωροταξία μάλιστα, μπροστά σου, να τα βλέπεις.

Και τα βλέπεις κυριολεκτικά και από παντού, καθώς περπατάς πάνω στο γυαλί και στα πόδια σου, σε πολλά επίπεδα μάλιστα υπάρχει η… Ακρόπολη. Στο πάτωμα, στο ταβάνι, στον αέρα και… ζωντανή απέναντι σου, στον Ιερό βράχο.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα βραβευμένο, μοντέρνο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών μουσείο, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα και, ταυτόχρονα, ένα εθνικό όραμα που χρειάστηκε 35 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα!

Στεγάζει τα γλυπτά του Παρθενώνα και τους υπόλοιπους θησαυρούς της Ακρόπολης και όπως περιγράψαμε δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, σε ένα περιβάλλον αντάξιο της σπουδαιότητάς τους, με πανοραμική θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του το 2009. Έχει συνολική έκταση 25.000 τ.μ. και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 εκθέματα, σε ένα εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ.

Για την ανέγερσή του επελέγη η νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, με άμεση θέα στο ναό του Παρθενώνα και με πρόβλεψη το φυσικό φως της Αθήνας να φωτίζει τα γλυπτά μέσα από τα τεράστια διαφανή τζάμια.

Το Μουσείο έχει δομηθεί γύρω από ένα πυρήνα από σκυρόδεμα και στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες, οι οποίοι βρίσκονται θεμελιωμένοι ανάμεσα στα αρχαία.

Κυριολεκτικά ξεκινάς από τα θεμέλια και βρίσκεσαι δίπλα στα γλυπτά μέχρι τον τελευταίο όροφο.

Εννοείται ότι για να το γυρίσεις, να κάνεις μια βόλτα δηλαδή, χωρίς να πιείς καφέ ή να τσιμπήσεις κάτι με θέα την Ακρόπολη ή να αγοράσεις κάτι από το εκθετήριο του ή να διαβάσεις κάτι στο Αναγνωστήριο του θέλεις… μια ολόκληρη μέρα.

 

Υ.Γ.: Από τα χιλιάδες εκθέματα διάλεξα φωτογραφικά τις Καρυάτιδες. Είναι όλες εκεί εκτός από αυτήν που κρατάνε αιχμάλωτη οι αρχικλέφτες όλων των εποχών, που οι γλύφτες των Αθηναϊκών ΜΜΕ, λες και είμαστε Χαχόλοι ή πολίτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μας κρατούσαν ενήμερους, μην χάσομε κανένα λεπτό από την κηδεία της…συγχωρεμένης, ξαναγράψαμε Θεός είναι όλα τα μπορεί, Βασίλισσας τους.

Σχετικά Άρθρα