Χίος, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου

Εκτός από το… προσφυγικό έχουμε και μια πόλη

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 14/02/2020 - 19:49

Και ένα νησί κατά προέκταση ή για την ακρίβεια τρία νησιά για να μην ξεχνάμε τις Οινούσσες και τα Ψαρά.

Συνεπώς οφείλουμε να σκύψουμε πάνω σ’ αυτά, γιατί δεν μας λένε βέβαια σήμερα ότι… λεφτά υπάρχουν αλλά ότι γυρίζουμε στην… κανονικότητα.

Τώρα τι σόι κανονικότητα είναι όταν ο καπ. Παν. Τσάκος, δεν μου αρέσει να είμαι αφηρημένος, θέλει να επενδύσει αύριο το πρωϊ 6 εκατομμύρια ευρώ για την Μαρίνα που ενοικίασε και του λένε να περάσει σε ένα χρόνο να πάρει τις άδειες… αυτό είναι αλλονού παπά Ευαγγέλιο.

Βέβαια με την πολιτική αυτή, είναι ευχής έργον ότι δεν μας έχει διαβάσει ο… παπάς, αλλά συγνώμη που το θέτω έτσι, θα γίνει και αυτό όπως το πάμε, σε όσους τουλάχιστον περιμένουν να δούν Δημόσια έργα.

Είναι όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Προκυμαία, να έχει τεθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα και σε δεύτερο σημείο, πλήν εκείνου έναντι του Δικαστικού… Σεραϊου, διότι έχει καταρρεύσει και εκεί η προβλήτα.

Και όχι τίποτα, δεν ζεί και ο τελευταίος Σουλτάνος, επί ημερών του οποίου εγένετο το μοναδικό αναπτυξιακό έργο στο νησί, αυτό του κεντρικού Λιμένος.

Κάτω από το πρίσμα αυτό πρέπει να δούμε τα έργα στο Αιγαίο, τα μισά από τα οποία όπως όλοι πλέον παραδέχονται ήταν μόνο… τίτλοι.

Ευτυχώς είχαμε την τύχη στη Χίο ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ως Αντιπεριφερειάρχης, να έχει συμπεριλάβει λογικό μεν αριθμό έργων, αλλά για όλα υπήρχαν μελέτες και έτσι προχώρησαν και προχωρούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Τώρα όσον αφορά τον τίτλο του σημερινού πονήματος, έχει σχέση με την φωτογραφία, που δημοσιεύεται, όπου επί προηγούμενης παρατηρήσεως μας και με άμεση εντολή του Δημάρχου, αποκαταστάθηκε η προηγούμενη αηδία έναντι της πλατείας… Καλαμάρη.

Έτσι για να φανεί πως με ένα απλό τρόπο και με τον κατάλληλο χρωματισμό το… τοιχίο εξαφανίστηκε οπτικά ενώ είναι εξίσου λειτουργικό.

Παρόμοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε δεκάδες σημεία της πόλης, αρκεί η δημοτική αρχή να ζητήσει την βοήθεια ειδικών και δόξα το Θεώ από καλλιτέχνες έχουμε μπόλικους.

 

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο, για την ψύχραιμη και ουσιαστική ανάδειξη του προσφυγικού προβλήματος στο νησί μας στο κανάλι Open.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 23/02/2020 - 09:37
φωτο αρχείου

Παρακαλούμε στον προβληματισμό, που ακολουθεί να προστεθεί και ο Μανταμάδος, μπορεί και η Σάμος, κοντολογίς τα νησιά.

Σύγκρουση λοιπόν και μάλιστα τυφλή, χωρίς νόημα, χωρίς αποτέλεσμα, μόνο ζημιά και απρόβλεπτη. Απρόβλεπτη μέχρι θυμάτων.

Πριν γίνει λοιπόν, την ύστατη ώρα ας επικρατήσει η λογική.

Τι λέει αυτή; Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό αλλιώς. Στα πλαίσια αυτά κινείται ταχύτατα. Τη Δευτέρα βγαίνει ο εργολάβος, εγκρίθηκε 1 εκατ. ευρώ έργο, επιτάχθηκε ο χώρος στο Αίπος.

Ας σκεφτούν λίγο εδώ. Τα υπόλοιπα, που προηγούνταν των Ελεγχόμενων Κέντρων, πόσο ταχύτατα γίνονται;

Φύλαξη συνόρων. Άλλαξε κάτι; Αποσυμφόρηση νησιών. Άλλαξε κάτι; Επιστροφές στην Τουρκία. Άλλαξε κάτι; Δημιουργία Ελεγχόμενων Κέντρων στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλαξε κάτι;

Και επειδή δεν άλλαξε, πως θα πεισθεί Χιώτης ότι δεν ανοίγει μια νέα ΒΙΑΛ, αφού τις ροές της καθορίζει άλλος, όπως καθορίζει και τις επιστροφές, αφού κανείς δεν λέει πως μπορεί αύριο το πρωί να μας πεί το αρχαιοελληνικό… «Ο γέγονε γέγονε» όποιος βγήκε από την Τουρκία δεν ξαναμπαίνει;

Άρα, άρα αρχίζουν από σήμερα οι σκοπιές στο Αίπος, ο Δήμος θα κάνει… δενδροφύτευση, μηχανήματα θα κλείσουν τους δρόμους, κόσμος θα πάρει τα… βουνά και οι Αστυνομικοί θα κληθούν να καθαρίσουν αυτό που δεν έχει νόημα.

Και δεν έχει νόημα γιατί από την σύγκρουση, γιατί θα γίνει σύγκρουση, δεν θα κερδίσει κανείς.

Στο Αίπος, αν τραβηχθεί το σχοινί, θα σπάσουν κεφάλια, χέρια, πόδια, το τρέξιμο πάνω στα κατσάβραχα είναι κίνδυνος θάνατος για πολίτες, που δεν ξέρουν και για Αστυνομικούς, που δεν ξέρουν σίγουρα και δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό.

Που το πάει η κυβέρνηση; Μετά από τόσο φόρτο, μετά από τόσο Γολγοθά, θα αιματοκυλήσει τους Χιώτες;

Θα κερδίσει; Ποιά δομή θα γίνει πάνω στο αίμα; Πως θα αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη, πανελλαδικά; Στα νησιά είναι χαμένη από χέρι.

Από την άλλη υπάρχουν και οι δικές μας ευθύνες.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαφανιστεί ως δια μαγείας.

Αν η κυβέρνηση φυλάξει τα σύνορα, αν μεταφέρει κόσμο στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αν επιστρέφει κόσμο στην Τουρκία, αν αδειάσει έτσι η ΒΙΑΛ, το πρόγραμμα της λέμε, θα χρειάζεται έναν χώρο τουλάχιστον γι’ αυτούς που θα επιστρέφονται, ένα ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή, του επιπέδου ή διπλάσιου αυτού που είχε στο Μερσινίδι.

Αυτό κάπου πρέπει να γίνει. Είναι αυτό που της φωνάζουν και οι πέτρες στη Χίο. Μια ελεγχόμενη δομή 500 ανθρώπων. Αυτή πρέπει να την δεχτούμε, ΤΙΠΟΤΑ άλλο.

Προσέξτε αν δεν υπάρξει η λογική θα υπάρξει πόλεμος. Και λογική σημαίνει αμοιβαία υποχώρηση.

Εδώ που φτάσαμε κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω. Όσο το τραβάμε τόσο θα γίνεται χειρότερο.

Και επειδή άλλο το Κράτος άλλο οι… επιτροπές πολιτών, αυτός που πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα καλής θέλησης είναι η Κυβέρνηση.

 

Υ.Γ. «Κερδίσαμε την μάχη έφαγαν το στράτευμα οι κοριοί». Ας ψάξει η κυβέρνηση αυτόν που το είπε. Μην αισθάνεται καβάλα στο άλογο. Η τυφλή σύγκρουση με τους νησιώτες μπορεί να την ρίξει απ’ αυτό.