Εσείς θα πληρώνατε ένα μισθό για βίζα… Τουρκίας;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 04/05/2022 - 20:33

Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη των Γάλλων τουριστών του Ελληνο - Γαλλικού Συλλόγου «Μεράκι» που βρίσκονται στο νησί μας και στα πλαίσια αυτά ήρθαν στα γραφεία μας, διότι σύμφωνα με τους διοργανωτές, γνωριμία με έναν τόπο, τον πολιτισμό και την ιστορία του είναι και η γνωριμία με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του.

Εννοείται ότι στην περίπτωση τους μιλάμε για… ψαγμένους ανθρώπους, που ήρθαν κοντά μας, μας άκουσαν, έκαναν ερωτήσεις για το νησί και τα προβλήματα του και κρατούσαν μάλιστα και… σημειώσεις!

Και επίσης εννοείται, δυστυχώς, δεν είναι αυτό το τουριστικό μας προϊόν και για να είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι έτσι το τουριστικό προϊόν σε όλο τον κόσμο.

Και για να μην μιλήσουμε για… όλο τον κόσμο, ας το επικεντρώσουμε στο νησί μας. Η πλειοψηφία των τουριστών μας είναι μέσα στο Κάστρο, είναι μέσα στην πόλη, είναι μέσα στην αγορά, άντε να πεταχτεί για μια βόλτα στα Μεστά, και οι περισσότερο ψαγμένοι στο Μουσείο Μαστίχας και στην πλειοψηφία τους είναι Τούρκοι.

Με δεδομένη την πραγματικότητα αυτή, αξίζει τον κόπο να ψαχτούμε λίγο. Αν θεωρούμε ότι αυτό δεν μας νοιάζει, ότι είναι προτιμότερο να σταματήσει κάθε τουριστικό αλισβερίσι, ότι το ζήτημα δεν μας ενδιαφέρει, τότε μιλάμε διαφορετική γλώσσα, οπότε δεν χρειάζεται να σκάμε. Πάμε παρακάτω και στο τέλος του δρόμου… τρίτος τάφος δεξιά.

Αν όμως μας ενδιαφέρει το τουριστικό προϊόν των γειτόνων μας, αντιλαμβανόμαστε χωρίς να μας εκλύει καμιά μονομέρεια, ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, εκτός αν δέσουμε τα χέρια και δεχτούμε ότι τα νούμερα ακόμα και των 100.000 επισκεπτών την σεζόν, που είχαμε κάποτε, θα είναι πλέον αριθμός επιστημονικής φαντασίας.

Αλήθεια, πως θα προσεγγίσουμε ακόμα και το 1/10 αυτού του αριθμού, δε δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην γείτονα και την δυσθεώρητη πλέον ισοτιμία ευρώ, τουρκικής λίρας; Παρά ταύτα υπάρχει κόσμος, που έρχεται, υπάρχουν ακόμα και οικογένειες, που ξεπερνούν αυτό το οικονομικό φράγμα και έρχονται στην Χίο.

Εδώ λοιπόν μπαίνει μπροστά μας ο προβληματισμός. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε αυτό το τουριστικό ρεύμα να μεγαλώσει;

Ε, δεν είναι και υψηλά μαθηματικά η λύση. Είναι δυνατόν να μιλάμε με αυτή την κατάσταση για Βίζα, που να κοστίζει 60 ευρώ; Μα μια τετραμελής οικογένεια, μόνο για να πάρει τις Βίζες της, χώρια τα εισιτήρια, χώρια την διαμονή κ.λ.π. χρειάζεται 240 ευρώ, ένα μηνιάτικο δηλαδή ενός Τούρκου εργαζομένου, αν το αναγάγουμε στην αξία του τοπικού νομίσματος δίπλα.

Είναι μήπως αυτό… κίνητρο ή αντικίνητρο; Πάλι δεν έχουμε να κάνουμε με πολύπλοκη απάντηση. Αν υπάρχει υποχρεωτικότητα της Βίζας και υπάρχει αφού εισέρχονται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ας είναι αυτή 5 ευρώ και όχι 60!

Αν υπάρχει η λογική θα χάσει έτσι το Δημόσιο έσοδα είναι λάθος. Αν έρθει ο Τούρκος τουρίστας, ελεύθερα και ανεμπόδιστα, θα ξοδέψει πολλαπλάσια ποσά από το 60ντάρι, που μας δίνει σήμερα ο… σούπερ ερωτευμένος και οικονομημένος τουρίστας, που μας επισκέπτεται σήμερα, διότι σήμερα μόνο τέτοιοι μας έρχονται.

Εννοείται βέβαια ότι επειδή οι Τούρκοι είναι άλλη πάστα έμποροι από μας, εμείς δεν πληρώνουμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ, πηγαίνοντας απέναντι. Έχουν τον τρόπο να μας «ξαφρίσουν» πολλαπλάσια.

 

Υ.Γ.: Άλλη μια απόδειξη του «θηλυκού» μυαλού του Σταύρου Μιχαηλίδη είναι το άρθρο του για το REX. https://www.alithia.gr/apopseis/nea-protasi-gia-tin-axiopoiisi-toy-rex

Είναι κρίμα για τα κοινά που χάνεται ο Σταύρος στη… σκιά του Νότη Μηταράκη.

  

 

 

Σχετικά Άρθρα