Χίος, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Έτσι θα την βγάλουμε το καλοκαίρι;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 16/07/2019 - 16:32

Η εικόνα σήμερα από το Πυργί.

Κατάδρομα εννοείται στον δρόμο προς τα Μεστά ή αν θέλετε από τα Μεστά προς το… μουσείο Μαστίχας.

Η λογική του Αντιδημάρχου Καθαριότητας ήδη εκφράστηκε και την είδαμε και στην πράξη.

Εφόσον οι μικροί εργολάβοι ή όποιοι άλλοι δεν αδειάζουν τα μπάζα τους μέσα στους κάδους, αλλά έξω από αυτούς ο Δήμος απομακρύνει τους κάδους και ιδού το… αποτέλεσμα.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Ουδείς γύφτος, δεν αναφέρομαι στους Ρομά, νοιάζεται αν βρωμάει από χιλιόμετρα μακρυά.

Εκείνου δεν του… μυρίζει τίποτα.

Συνεπώς όσοι πετούν φερτές ύλες δεν θα βάλουν την γάτα τους να κλαίει, επειδή ο Δήμος για να τους… τιμωρήσει αφαίρεσε τους ανοικτούς κάδους, θα τα αμολούν τα σκουπίδια τους στην άκρη του δρόμου και άντε γειά.

Αντιθέτως και όσοι δεν είναι γύφτοι εκ γενετής, αναγκάζονται να συμπεριφερθούν έτσι.

Άρα  το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι και οφείλουν παλιοί και νέοι να συνεργαστούν.

Κοντολογίς αν η απερχόμενη δημοτική αρχή εγκαταλείπει, αυτή που θα ακολουθήσει δεν μπορεί να περιμένει.

Αν είναι να μας βρεί έτσι το τέλος του Αυγούστου θα πάθουμε χολέρα, αφήστε την τουριστική εικόνα που δεν υπάρχει, έχουμε βγεί από τον χάρτη, είμαστε για τα μπάζα.

Στο μεταξύ λύση υπάρχει;

Δεν μπορεί να μην υπάρχει. Ο Δήμος Χίου πρέπει να φροντίζει να υπάρχει η υποδομή αλλά και ο έλεγχος της. Δεν μπορεί με την σημερινή τεχνολογία να ασχολούμαστε με τους γύφτους που προσβάλλουν το νησί και την νοημοσύνη μας.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα σε 24ωρη βάση να βρίσκονται σε κοινή θέα στο διαδίκτυο όλα τα σημεία εναπόθεσης, δηλαδή να καταγράφεται όποιος λεβέντης συμπεριφέρεται ως ζώον και να τον βλέπει όλη η Χίος στα… κινητά.

Θα πεί κάποιος θα το μάθουν και θα τα πετούν στους χειμάρρους.

Ας το κάνουν και εκεί μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση. Αλλά στο μεταξύ, και εδώ είναι το πρόβλημα, ακυρώσαμε στην πράξη και όσους θέλουν να συμπεριφερθούν νόμιμα και πολιτισμένα.

 

Υ.Γ. Είναι νωρίς ακόμα αλλά δεν θα είναι για πολύ καιρό νωρίς. Αναφερόμαστε στην πρώτη Κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό.

Ως… έκθεση ιδεών ωραιοτάτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 22/09/2019 - 08:24

Μπορούμε να φανταστούμε ένα ντεπόζιτο ανοικτό που το τροφοδοτούμε συνέχεια με νερό;

Κάποια στιγμή ξεχειλίζει και το νερό χύνεται έξω.

Το κυνηγάμε εμείς. Να πάει στη ΒΙΑΛ λέει ο ένας, να πάει στο 18 λέει ο άλλος, να κατεβούμε στους δρόμους λένε οι Χαλκούσοι, να κάνει κάτι ο Δήμαρχος λέμε οι υπόλοιποι, να κινηθεί η Κυβέρνηση λέμε όλοι μαζί, να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης λέμε οι πιο… ψαγμένοι.

Και μετά; Μετά τίποτα, το νερό – νερό… γιατί απλούστατα δεν κλείνει η βρύση.

Και όταν δεν κλείνει, απλά θα τσαλαβουτάμε κάνοντας όλοι ότι ασχολούμαστε ή ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα.

Λέμε του Ερντογάν να κάνει φύλαξη συνόρων, του βάζουμε απέναντι και το Λιμενικό και την Frontex και το ΝΑΤΟ και την…CIA. Και τι γίνεται στο τέλος; Μηδέν εις το πηλίκον, το νερό -νερό, απλά γιατί ο Ερντογάν το σπρώχνει από τη δική του αυλή στην άλλη.

Και στην… άλλη τι γίνεται; Μπορούμε να μην είμαστε υποκριτές; Μην κοιτάμε τα νησιά, που δέχονται την πρώτη κουβαδιά του γείτονα, αλλά να πάμε παρακάτω. Πόσοι μετανάστες – πρόσφυγες πέρασαν και περνούν από την Ελλάδα. Πάντως μετριούνται σε εκατομμύρια. Πόσους κρατάμε στην Ελλάδα; Λιγότερους από 100.000 δηλαδή τίποτα.

Άρα, τους σπρώχνουμε και εμείς ή και τίποτα να μην κάνουμε… σπρώχνονται οι ίδιοι.

Τώρα μιλάμε σοβαρά; Πόσοι συγγενείς μας, γνωστοί, φίλοι, πέρασαν την δεκαετία του 50 -60 τον Ωκεανό και βγήκαν λαθραία στην Αμερική και τον Καναδά; Άρα τώρα τι θα εμποδίσει τους σημερινούς απελπισμένους, το… αυλάκι του Αιγαίου;

Όσο και να χτυπιόμαστε κάτω, όταν θέλει να φύγει ο άνθρωπος θα φύγει και θα φτάσει στο τέλος στον προορισμό του. Όλη η ανθρώπινη ιστορία είναι ιστορία μετακινήσεων. Συνεπώς το πρόβλημα είναι αλλού, να κλείσει η βρύση.

Και την βρύση εμείς μόνο την... υποθέτουμε άντε να την δεί και ο Μητσοτάκης από κοντύτερα όταν συναντήσει τον Τράμπ ή στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα χέρια που μπορεί να κλείσουν την βρύση βρίσκονται εκεί. Αν θέλουν, αν τα συμφέροντα τους το επιτάσσουν θα το κάνουν, αν όχι έτσι θα τσαλαβουτάμε στα… νερά εις τον αιώνα τον άπαντα.

Έχουμε σκεφθεί τα κονδύλια που δαπανώνται για να μαζεύεται αυτό το… νερό;

Αν τα έδιναν σε αυτές τις χώρες κανένας δεν θα κούναγε από το σπίτι του. Και το κυριότερο, αν οι μεγάλοι σταματούσαν τους πολέμους για τα δικά τους συμφέροντα, μακριά εννοείται από τον τόπο τους. Το προσφυγικό είναι  παράπλευρη απώλεια. Αν και αυτή την αξιοποιούν κατά το δοκούν. Η Γερμανία ανανέωσε για παράδειγμα τον πληθυσμό της κατά δύο εκατομμύρια, με μπόλι μάλιστα καλό από την Συρία. Άλλοι ήταν οι χαζοί και απλά έκαναν και κάνουν τις… Νοσοκόμες. Οι Σύροι πέταξαν και τώρα η νοσηλεία γίνεται με… Αφγανούς. Και που να σκάσουν μύτη οι… Κινέζοι.

 

Υ.Γ. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει κλείσιμο της… βρύσης. Είχα πάρει κάποτε συνέντευξη από ένα Αφγανό εργάτη στα μαστιχόδενδρα. Αναφερόμενος στον τόπο του, μου είπε ότι αυτός που είχε στο «σπίτι» του ένα κουταλάκι του γλυκού και ένα μπρίκι να κάνει καφέ, ήταν ο άρχοντας του χωριού , που μπορούσε να διαθέτει τόσο σοβαρά… περιουσιακά στοιχεία.