Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Έτσι θα την βγάλουμε το καλοκαίρι;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 16/07/2019 - 16:32

Η εικόνα σήμερα από το Πυργί.

Κατάδρομα εννοείται στον δρόμο προς τα Μεστά ή αν θέλετε από τα Μεστά προς το… μουσείο Μαστίχας.

Η λογική του Αντιδημάρχου Καθαριότητας ήδη εκφράστηκε και την είδαμε και στην πράξη.

Εφόσον οι μικροί εργολάβοι ή όποιοι άλλοι δεν αδειάζουν τα μπάζα τους μέσα στους κάδους, αλλά έξω από αυτούς ο Δήμος απομακρύνει τους κάδους και ιδού το… αποτέλεσμα.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Ουδείς γύφτος, δεν αναφέρομαι στους Ρομά, νοιάζεται αν βρωμάει από χιλιόμετρα μακρυά.

Εκείνου δεν του… μυρίζει τίποτα.

Συνεπώς όσοι πετούν φερτές ύλες δεν θα βάλουν την γάτα τους να κλαίει, επειδή ο Δήμος για να τους… τιμωρήσει αφαίρεσε τους ανοικτούς κάδους, θα τα αμολούν τα σκουπίδια τους στην άκρη του δρόμου και άντε γειά.

Αντιθέτως και όσοι δεν είναι γύφτοι εκ γενετής, αναγκάζονται να συμπεριφερθούν έτσι.

Άρα  το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι και οφείλουν παλιοί και νέοι να συνεργαστούν.

Κοντολογίς αν η απερχόμενη δημοτική αρχή εγκαταλείπει, αυτή που θα ακολουθήσει δεν μπορεί να περιμένει.

Αν είναι να μας βρεί έτσι το τέλος του Αυγούστου θα πάθουμε χολέρα, αφήστε την τουριστική εικόνα που δεν υπάρχει, έχουμε βγεί από τον χάρτη, είμαστε για τα μπάζα.

Στο μεταξύ λύση υπάρχει;

Δεν μπορεί να μην υπάρχει. Ο Δήμος Χίου πρέπει να φροντίζει να υπάρχει η υποδομή αλλά και ο έλεγχος της. Δεν μπορεί με την σημερινή τεχνολογία να ασχολούμαστε με τους γύφτους που προσβάλλουν το νησί και την νοημοσύνη μας.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα σε 24ωρη βάση να βρίσκονται σε κοινή θέα στο διαδίκτυο όλα τα σημεία εναπόθεσης, δηλαδή να καταγράφεται όποιος λεβέντης συμπεριφέρεται ως ζώον και να τον βλέπει όλη η Χίος στα… κινητά.

Θα πεί κάποιος θα το μάθουν και θα τα πετούν στους χειμάρρους.

Ας το κάνουν και εκεί μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση. Αλλά στο μεταξύ, και εδώ είναι το πρόβλημα, ακυρώσαμε στην πράξη και όσους θέλουν να συμπεριφερθούν νόμιμα και πολιτισμένα.

 

Υ.Γ. Είναι νωρίς ακόμα αλλά δεν θα είναι για πολύ καιρό νωρίς. Αναφερόμαστε στην πρώτη Κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό.

Ως… έκθεση ιδεών ωραιοτάτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 12/12/2019 - 20:47

Ακούγοντας έξω την βροχή μαζί με τον ήχο του πληκτρολογίου, σκέφτομαι αυτή την επιμονή του Θεού να ρίχνει τουλούμι το νερό, αλλά ούτε δράμι μυαλό.

Μεγάλη… αδικία για την περίπτωση μας.

Ας σκεφτούμε νοερά ότι μόνο με το Φράγμα Κόρης γεφύρι τελειωμένο, κανονικά εδώ και μια πενταετία, θα έπρεπε να ανοίγαμε την βρύση μας και να πίναμε νερό, να πλενόμαστε και να μην έχουμε κάτι κοινό με τις… ρέγκες, να ποτίζουμε χωρίς να ψοφάνε τα φυτά μας, να σταματήσουμε να αλλάζουμε πλυντήρια ανά πενταετία και τέλος να κρατήσουμε φρεναρισμένη την ατομική μας… πέτρα, που κάποια στιγμή θα μας ανοίξει την πόρτα του Χειρουργείου.

Το πρωί κάναμε πλάκα στο ραδιόφωνο ότι επίτηδες δεν έγινε το Φράγμα για να μην τιγκάρει στο νερό και σπάσει και στο διάβα του παρασύρει στη θάλασσα την… επέκταση του Αεροδρομίου και γεμίσει με λάσπες το… νέο Λιμάνι.

Βέβαια η πλάκα αφορά στην ουσία τα χάλια μας και για να μην αδικηθεί κανείς βάζω μέσα και το δικό μας συνάφι.

Σκεφτόμουνα ότι κάθε άνθρωπος, επιχείρηση, τόπος ή χώρα έχουν τους στόχους τους.

Εντοπίως από το 1977 που εκδίδαμε την «Χιακή Φωνή» του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών, μέχρι το 1981, αναφέρομαι στο πρόσωπο μου, για να μην ρίξω τις ευθύνες συνολικά, που συνεργαζόμουν με τον «Χιακό Λαό» μέχρι το 1987 που γεννήθηκε η ΑΛΗΘΕΙΑ, πλάκα – πλάκα σε λίγο θα πιάσουμε τον… μισό αιώνα, το νησί ασχολείται με τρείς στόχους, το Φράγμα, την επέκταση του Αεροδρομίου και το νέο Λιμάνι της Χίου.

Αυτό από μόνο του είναι κατάντια, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους αιρετούς που πέρασαν ή κυβερνούν σήμερα, αλλά και εμάς τους δημοσιογράφους, που δεν καταφέραμε να λύσουμε ΕΝΑ πρωτεύον πρόβλημα.

Μερικές φορές αναλογίζομαι πως αν οι Εγγλέζοι δεν εντόπιζαν την απλάδα στον Καλαμιώνα, στο Κοντάρι, που η χούντα μετά με συνοπτικές διαδικασίες έκανε αεροδρόμιο και εάν ο τελευταίος Σουλτάνος, ο Αλλάχ να τον αναπαύσει, δεν έφτιαχνε στη Χίο Λιμάνι, μάλλον θα είμαστε χωρίς και αυτές τις υποδομές.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα ενώ η βροχή συνεχίζεται ασταμάτητα.

Από τους τρείς στόχους που παραμένουν, εγώ βλέπω έναν εφικτό, διότι νέο Λιμάνι δεν θα γίνει στον αιώνα τον άπαντα, αφού όλοι λογαριάζουν χωρίς την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα μπλοκάρει τα πάντα λόγω Ναυαρχίδας, ενώ επέκταση δεν θα γίνει ούτε σε 50 χρόνια από σήμερα, αφού η μετατόπιση δρόμου στην θάλασσα θα απαιτήσει επανακαθορισμό Αιγιαλού και παραλίας.

Αυτό λοιπόν, που απομένει και είναι σίγουρα και το βασικότερο, είναι να μην βρέχει ο Θεός και εμείς ποτίζουμε το Αιγαίο, είναι να τελειώσει το Φράγμα.

Εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μου να πιέσουμε, εκεί να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας.

Στην κατάσταση τέλματος, που βρίσκεται, αν δεν το ξεκολλήσουμε, δυστυχώς για τις επόμενες δεκαετίες μια θα είναι η νέα υποδομή, που θα φτιάξει το κράτος για την Χίο, αυτή του υστερόγραφου.

 

Υ.Γ. Καλά το καταλάβατε. Το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος.