Το «Ευχαριστώ» του… Ταξιάρχη

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 28/06/2021 - 18:46

Τα Μεστά είναι για μένα Ιερός τόπος.

Είναι το μέρος που ηρεμώ, ησυχάζω, γεύομαι την επαφή των απλών ανθρώπων, γεμίζω τις μπαταρίες μου, βλέπω το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων, αφουγκράζομαι αυθεντικά τις σκέψεις της κοινωνίας.

Παράλληλα όσο μπορώ εργάζομαι κοντά στους Μεστούσους, κοινωνώ μαζί τους αυτό που εκείνοι ονομάζουν εθελοντική προσφορά στα κοινά, άνευ ιδιοτέλειας, που ξέρετε αυτή έχει μαλώσει με τη… σούμα.

Για να σας το εξηγήσω πρέπει να το ζήσετε, γι’ αυτό σταματώ εδώ για να τους κάνω μια… χάρη, γιατί δυσκολεύονται και έτσι μου το ανέθεσαν εμένα, γιατί εσύ μου είπαν… ξέρεις.

Και για να μου το λένε οι Μεστούσοι, θα… ξέρω.

Αυτό που μου ανέθεσαν δεν είναι κάτι απλό, αφού αφορά τον Ταξιάρχη και εδώ τα πράγματα μπλέκουν.

Για να σας το εξηγήσω ο Ταξιάρχης για την ακρίβεια… ου Ταξιάρχης είναι δύο, αλλά γίνονται… ένας.

 Ένας αλλά λέων. Είναι πανταχού παρών, σπαθάρης, στο κέντρο του χωριού και του σύμπαντος, το ρολόϊ του σημαίνει την ώρα, οι δείκτες του σημαίνουν την ζωή, αλλά και τον θάνατο, που δεν είναι ακριβώς το τέλος, όπως η ζωή δεν είναι ακριβώς η αρχή.

 Είναι σοβαρός, στρατιωτικός, οι κουβέντες του είναι μετρημένες, δεν επιβάλλει σεβασμό, τον κερδίζει, δεν θέλει πολλά λόγια, ζητά πράξη, θέλει καθαρή καρδιά, βοηθάει εκεί που δεν το περιμένεις, πρόσεχε γιατί ενίοτε ρίχνει και κατραπακιές, τόσο Άγιος και τέτοιος Άγιος, που πιο μπεσαλής δεν γίνεται.

Αυτός λοιπόν, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, μου ανέθεσε να πώ «Ευχαριστώ» σε κάποιον, που όμως δεν πρέπει να φανερώσω το όνομα του.

Αυτός λοιπόν ο κάποιος, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, που εννοείται ο Ταξιάρχης δεν έκλεισε λεπτό, επισκέπτεται ανελλιπώς από την χώρα κάθε 15 μέρες την ιστορική μεγάλη Εκκλησία των Μεστών και την απολυμαίνει.

Αυτή είναι η δουλειά του δηλαδή, αλλά όλο αυτό το διάστημα που την κάνει και μιλάμε τώρα για ενάμιση χρόνο, δεν θέλει να πληρωθεί, όχι μόνο για την εργασία της απολύμανσης, που κάθε φορά είναι πολύωρη, όχι μόνο για τα υλικά του, ούτε για την βενζίνη, που καίει, διότι απλά ο Ταξιάρχης δεν μπορεί να πληρώνει, δεν είναι ο Ταξιάρχης για πληρωμή, ο Ταξιάρχης είναι… Ταξιάρχης.

Έτσι η Εκκλησιαστική Επιτροπή θέλει να πεί στον επαγγελματία αυτόν «Ευχαριστώ» αλλά δεν μπορεί, μέχρι που το πρόβλημα πάλι ο… Ταξιάρχης το έλυσε.

Άκου εδώ, μου είπαν οι Μεστούσοι, ου Ταξιάρχης είπε να το πούμε εσένα, εμείς στο λέμε και εσύ θα το κάνεις.

Ε, παιδιά το έκανα, τώρα αν καταλάβατε ποιός είναι δεν φταίω εγώ, οι Μεστούσοι φταίνε, που μου το ανέθεσαν.

Εκτός αν δεν καταλάβατε, οπότε τα κατάφερα. Γιατί σημασία δεν έχει ποιός το κάνει, σημασία έχει η δύναμη της αγνής πίστης των ανθρώπων, σημασία έχει η προσφορά και σε τελική ανάλυση το «Ευχαριστώ» του Ταξιάρχη, που εκείνος ξέρει αυτόν που του προσφέρει.

 

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει υστερόγραφο. Αυτό το γράφει μόνο ο… Ταξιάρχης.

 

 

Σχετικά Άρθρα