Χίος, Κυριακή 12 Ιουλίου

Για να δούμε τη Δευτέρα, θα χωρίσουν... δύο γαϊδάρων άχυρα στο υπουργείο Παιδείας με τα ΕΠΑΛ;

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 08/10/2017 - 21:57

Το ζήσαμε και αυτό. Ένα δεκαήμερο τα Σχολεία των Καρδαμύλων δεν λειτουργούν, όλη η κοινωνία είναι στο πόδι. Μια εβδομάδα η πόλη υποφέρει δίνοντας όμως δίκιο στους μαθητές των ΕΠΑΛ, που θέλουν να τελειώσουν τις ειδικότητες, που ξεκίνησε η πολιτεία.

Φτάσαμε στο σημείο οι μαθητές να πάνε με τα πόδια στο Αεροδρόμιο, υποδεχόμενοι με πανό τον Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, που έχει δηλώσει ότι «σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Αλήθεια, σε ποια θέση θα ‘πρεπε να τα ‘χει;

Εδώ δεν μιλάμε για πολιτικές θέσεις, μιλάμε για... παλαβωμάρες.

Κλείνουν τα ολιγομελή ΕΠΑΛ, αλλά οι καθηγητές είναι στη θέση τους, άρα δεν είναι θέμα οικονομίας.

Διώχνουν ένα παιδί από τα Καρδάμυλα και του πληρώνουν ΤΑΧΙ 80 ευρώ την ημέρα να το μεταφέρει στο Βροντάδο!

Λεφτά υπάρχουν... και μπόλικη... τρέλα απ’ ό,τι φαίνεται.

Απ’ ό,τι όμως φαίνεται ακόμα, γενικώς και ειδικώς, δεν μπορούν να κυβερνήσουν, όμως δεν φεύγουν και ο Βουλευτής του Σύριζα «σηκώνει τα χέρια ψηλά», αλλά δεν τους τα χτυπάει στο τραπέζι παραιτούμενος.

Μία εβδομάδα έχουν τη Χίο ανάστατη χωρίς λόγο αφού τα πράγματα είναι απλούστατα.

Όποιο τμήμα ΕΠΑΛ δεν τραβάει ή δεν έχει μαθητές κλείνει, αλλά αφού τελειώσουν οι μαθητές της τωρινής Α’ τη Γ’ Λυκείου.

Για να δούμε, τη Δευτέρα, που έχει κλειστεί ένα ύστατο ραντεβού του Βουλευτή και επιτροπής γονέων με τον υφυπουργό Παιδείας, θα καταφέρουν να χωρίσουν δύο γαϊδουριών άχυρα;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 11/07/2020 - 19:37

Είναι από τα ζητήματα που αισθάνεσαι δέος.

Ποιός είμαι εγώ, που θα μιλήσω για κάτι τόσο μεγάλο, κι΄ αν το κάνω είναι επειδή θέλω να καταθέσω τη δική μου θεώρηση όχι για την πολιτική διάσταση του θέματος, αλλά για κάτι πιστεύω βαθύτερο, αυτό που στην ουσία κυριαρχεί και τα σκεπάζει όλα, σαν σκιά που μπορεί να ξεκουράσει από τον ήλιο αλλά και σαν βάρος όταν κυρίαρχο μέσα σου είναι το σκοτάδι.

Δεν θα σταθώ στο πολιτικό ζήτημα, έχει πολλάκις αναλυθεί. Το πολιτικό ακροατήριο του Ερντογάν. Η προσπάθεια του να κυριαρχήσει στον χώρο των φανατικών Μουσουλμάνων. Το διαζύγιο που μέσω αυτού και όσων τον ανέχονται παίρνει η χώρα του από τον κοσμικό πατέρα των Τούρκων, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Την σκιά που ο τελευταίος ρίχνει πάνω στον Ερντογάν, αλλά εν τέλει την σκιά του ίδιο του Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά.

Αυτή είναι η δική μου διάσταση και με βαραίνει τόσο, που την γράφω ακριβώς γι’ αυτό, γιατί διαπιστώνω μέχρι στιγμής ότι το θέμα το βλέπουμε… κοσμικά γι’ αυτό και μας ξεπερνά.

Τι κάνει σήμερα ο νεοΣουλτάνος; Θριαμβολογεί για την επιστροφή του καθεστώτος μιας πρώην, την εμβληματικότερης Χριστιανικής Εκκλησίας σε Τζαμί. Το ίδιο και οι φανατικοί στην χώρα του, μαζί με τους ομοίους τους σε όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

Και τι έγινε; Το ίδιο δεν ίσχυε 499 χρόνια πριν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφασίσει να την κάνει Μουσείο;

Κανείς δεν σκέπτεται ότι ο Κεμάλ, κάνει ότι τώρα και ο Ερντογάν;

Ο ένας το 1934 χρησιμοποίησε την σκιά του μνημείου, για να σηματοδοτήσει την στροφή της χώρας του στο φώς. Ο άλλος το 2020 κάνει πάλι το ίδιο για να γιορτάσει την επιστροφή της χώρας του στο σκότος.

Στην ουσία συνθλίβονται και οι δύο κάτω από το βάρος της Αγιάς Σοφιάς.

Αυτό ισχύσει για όλα τα έθνη, που δεν έχουν ιστορία ή αυτή που έχουν είναι βασισμένη στο γιαταγάνι και όχι στο πνεύμα και την γραφίδα.

Θριαμβολογεί ο νέοΣουλτάνος, θριαμβολογούν όλοι και είναι τόσο τυφλοί που δεν βλέπουν ότι αυτό γίνεται κάτω από την σκιά, την θεόρατη σκιά της ιστορίας.

Αλήθεια, ας απαντήσουμε όλοι σε ένα απλό ερώτημα.

Στις 24 Ιουλίου 2020 ο Ερντογάν θέλει να γιορτάσει την σωτηρία του από τους Στρατηγούς του (ποιοτικά δεν διαφέρουν) που παρ΄ ολίγον να τον στείλουν στον Αλλάχ πριν την ώρα του. Γιατί δεν το κάνει αυτό σε ένα από 3272 Τζαμιά της Πόλης; Γιατί δεν το κάνει στο Μπλέ Τζαμί, που έφτιαξε ο Σουλτάνος Αχμέτ για να ξεπεράσει σε αίγλη την Αγιά Σοφιά, που τι είναι μπροστά στο φαντασμαγορικό Μπλέ Τζαμί; Μια… θεοσκότεινη…μουντή… Εκκλησιά.

Και όμως 404 χρόνια βρίσκονται απέναντι και στο τέλος νικητής είναι αυτή.

Εκεί λοιπόν θα πάει να γιορτάσει την σωτηρία του ο Ταγίπ. Και χωρίς να το θέλει, θα αναδείξει κι’ αυτός τον κυρίαρχο. Αυτόν τον… μουντό και… σκοτεινό όγκο, ίδιον με το βάρος της ιστορίας.

Η Αγιά Σοφιά για άλλη μια φορά θα πάρει την εκδίκηση της.

 

Υ.Γ. Ότι ισχύει για τον Ερντογάν ισχύει και για τον… Πάπα. Η Αγιά Σοφιά του παρέλυσε την γλώσσα.