Για τα φανάρια στο Τάγμα, μια λύση υπάρχει, να… σβήσουν

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 06/10/2020 - 18:15

Ελάτε να πάμε από την αρχή καθ’ ότι εγώ είμαι της παλιάς σχολής.

Έλα Λόλα, να ένα μήλο…

Γιατί βάλαμε τα φανάρια;

Γιατί οι Χιώτες τεχνικοί στο Πολυτεχνείο δεν διδάχθηκαν τους κυκλικούς κόμβους, άλλη εξήγηση δεν έχω (ας βγεί ΕΝΑΣ, ΕΝΑΣ, να πεί ότι μπερδεύεται στον κυκλικό κόμβο των Θυμιανών ή ας δείξει ΕΝΑΣ, ΕΝΑΣ, ένα ατύχημα εκεί) και γιατί κάναμε τον Περιφερειακό δρόμο, παράκαμψης του αβίωτου κέντρου της πόλης, μετά από 20 χρόνια γεννητούρια και τον δώσαμε στην κυκλοφορία.

Τα φανάρια λοιπόν δεν μας φταίνε τίποτα, άλλωστε ρυθμίζονται, το ανθρώπινο μυαλό δεν ρυθμίζεται ούτε… μεταμοσχεύεται.

Διότι τα φανάρια λειτουργούν με την λογική ότι υπάρχει ένας Περιφερειακός δρόμος, που χρησιμοποιείται.

Αμ’ δε, εμείς τον φτιάξαμε για να τον κοιτάμε. Ακόμα και το ισχνό καλοκαίρι, που θα μπορούσε να κλείσει η Προκυμαία, για να συνειδητοποιήσουμε την νέα κατάσταση ουδείς τόλμησε να το κάνει.

Άρα τα φανάρια δεν μας φταίνε, ούτε κανείς εκτός της ξερής κεφαλής μας φταίει, που έχομε την απαίτηση να τραβάμε χειρόφρενο στον κεντρικό δρόμο για να ψωνίσουμε, αν καβαλάμε για τον ίδιο λόγο την νησίδα ή κάνουμε επιτόπου αναστροφή και όποιον πάρει ο χάρος.

Όμως τα φανάρια στο Τάγμα έχουν μια ιδιαιτερότητα, για την οποία δεν φταίει η νοοτροπία μας. Δεν πάρθηκε υπ’ όψιν στην λειτουργία τους, ότι το παραλιακό ρεύμα από την Χίο στον Βροντάδο την χειμερινή περίοδο είναι… άβατο.

Ο λόγος απλούστατος. Η θάλασσα βγαίνει έξω αν δεν βγαίνουν μαζί της και πέτρες!

Μέχρι τώρα κάναμε αυτό που επιβάλλει ο ΧΟΚ (Χιακός Κώδικας Κυκλοφορίας) μπαίναμε με προσοχή στο άλλο ρεύμα, αποφεύγαμε το… κύμα και συνεχίζαμε.

Δεδομένης της καταστάσεως και με δεδομένο ότι αν ανάψει πράσινο από την Χώρα στον Βροντάδο, αν είσαι στην Αγία Παρασκευή θα περιμένεις μέχρι και… τρία πράσινα να ανάψουν να περάσεις, ποιός λωλός θα χρησιμοποιεί τον εν λόγω δρόμο; Ποιός θα κάθεται δέκα λεπτά να κάνει τον… Κεντέρη ή τον… Αφανή ναύτη αν οδηγεί δίκυκλο;

Άρα ένα δρόμο έχει, να πάει στον Βροντάδο από τον εσωτερικό δρόμο, αλλά εκεί πρέπει να κάνει στάση στη Λατομίτισσα να καταπίνει μια ταμπλέτα… χάπια αφού η ουρά των αυτοκινήτων θα φτάνει μέχρι το… Καρράδειο.

Συνεπώς η λύση είναι μία. Σβήνουμε τα φανάρια, πριν τα πετάξουν οι Βρονταδούσοι στη θάλασσα (το γράφω γιατί το άκουσα) μέχρι να γίνει έργο υποθαλάσσιου χαλινού (όλη η Ιταλία έτσι είναι περικυκλωμένη στις ακτές της) 100 μέτρα από την ακτή, που θα σκάει πάνω του το χειμέριο κύμα και μετά θα καταλήγει ήρεμο στην παραλία.

Σε δρόμους που το χειμώνα γίνονται πισίνες, φανάρια δεν μπαίνουν.

 

Υ.Γ.  Τα μεταξωτά εσώρουχα θέλουν επιδέξια οπίσθια μαλθακά μόρια.

Λέγεται και κάπως αλλιώς στην… δημοτική.

Σχετικά Άρθρα