Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Γιατί έχουν σκοτωθεί μόνο… 10 άνθρωποι στην οδό Καλουτά;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 14/06/2019 - 20:02

Αφορμή παίρνω από το ωραιότατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ της Βαγγελιώς Αμέντα με επαγγελματίες της Καλουτά, για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην πολύπαθη οδό.

Και παίρνω αφορμή όχι για να αναρωτηθώ μαζί τους, πόσοι πιά περιμένουμε να σκοτωθούν εκεί για να παρθούν μέτρα, εκείνοι έχουν μετρήσει 10 νεκρούς (!) αλλά για να απορήσω πόσοι άλλοι την έχουν γλυτώσει και γιατί.

Χωρίς πολλές περιστροφές καλώ τον Σταμάτη Κάρμαντζη να δεί το σχετικό ρεπορτάζ αλλά να πάει επί τόπου και να δεί το πρόβλημα. Και να το δεί γιατί εκτός των σχεδιασμών υπάρχουν ζητήματα SOS που δεν παίρνουν αναβολή αφού έπρεπε να γίνουν… χθες.

Τα είπαν οι επαγγελματίες και τα έδειξαν.

Χαράδρες από την μια άκρη μέχρι την άλλη, λακκούβες ποσό, κλείσιμο όπως – όπως που όμως δημιουργεί σαμαράκια παγίδες, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, στύλοι ακόμα και μισό μέτρο μέσα στο δρόμο!

Αυτά σε μια οδό βαριάς κυκλοφορίας, χωρίς θέσεις στάθμευσης, αν εξαιρέσουμε τον χώρο στα Ταμπάκικα και με Συνεργεία ποσό.

Παρένθεση εδώ. Πριν 20 χρόνια στη διαδρομή από τον Τσεσμέ στα Αλάτσατα μας έδειξαν οι Τούρκοι συνάδελφοι την Βιομηχανική ζώνη της περιοχής, ένα τεράστιο στην ουσία δρόμο εκτός οικιστικού ιστού, που ήταν μαζεμένα όλα τα Συνεργεία.

Επιστροφή στο θέμα μας και στη χρονολογία μας αφού βρισκόμαστε στο 1969 ήτοι 50 χρόνια πίσω από τους γείτονες μας.

Ακόμα όμως και εδώ που βρισκόμαστε θα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια τουλάχιστον με την ζωή μας.

Η Καλουτά πρέπει να αποκτήσει σωστό οδόστρωμα. Κάτω απ’ αυτό να περνούν σωληνώσεις για υποδοχή καλωδίων, αποχετεύσεων κ.λ.π. Όποιος τολμήσει να ακουμπήσει πληγώνοντας τον δρόμο να πηγαίνει αυτόφωρο Παρασκευή μεσημέρι και να εξέρχεται Δευτέρα πρωϊ. Η οδός πρέπει να αποκτήσει πεζοδρόμια και η ΔΕΗ να μεταφέρει τους στύλους «όπου την πάρει».

Τέλος πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει σοβαρά η διαδικασία μεταφοράς των Συνεργείων εκτός οικιστικού ιστού. Θα κάνει καλό στην πόλη θα κάνει καλό και στους επαγγελματίες.

Πάμε τώρα ξανά στο…1969.

Και τίνος είναι ο δρόμος, του Δήμου ή της Περιφέρειας, τίνος είναι η αριστερή μεριά και τίνος η δεξιά; Όποιος γελάει με αυτά τον παραπέμπομε στην δήλωση του Αντιδημάρχου Γιώργη Μπλελέγρη, που απαντώντας στην καρατόμηση των ευκαλύπτων στο Πυργί ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος κλάδεψε αυτά που ήταν στο δικό του πεζοδρόμιο γιατί το απέναντι ήταν της Περιφέρειας.

Μια κοινωνία με τέτοιες μαλθακισμένες νομοθεσίες, νοοτροπίες και αντιλήψεις και λειτουργία περιμένομε να μην θρηνεί νεκρούς από πλάκα;

Συνεπώς μεγάλη μας σκασίλα τι ανήκει και σε ποιόν. Κυβερνήτης του τόπου δεν δήλωσε ο Σταμάτης Κάρμαντζης; Ο Κυβερνήτης συνεννοείται, στην περίπτωση μας με την Περιφέρεια, αν δεν μπορεί να συνεννοηθεί τους… χαιρετά και προχωρά.

Αν δεν πάρουμε μέτρα χθες στην Καλουτά θα θρηνήσουμε και άλλα παιδιά, τα παιδιά μας.

 

Υ.Γ. Γνωρίζω ότι υπάρχει και ο παράγων ταχύτητα. Όμως οι νέοι καλώς ή κακώς δεν οδηγούν γαϊδάρους. Τα οχήματα αναπτύσσουν ταχύτητες, το γκάζι είναι γλυκό. Να συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην τρέχουν, να το ελέγχει η τροχαία, αλλά εδώ μιλάμε παιδιά ότι στην Καλουτά εγώ που περνάω με ποδήλατο κάνω την προσευχή μου.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.