Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Γιατί έχουν σκοτωθεί μόνο… 10 άνθρωποι στην οδό Καλουτά;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 14/06/2019 - 20:02

Αφορμή παίρνω από το ωραιότατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ της Βαγγελιώς Αμέντα με επαγγελματίες της Καλουτά, για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην πολύπαθη οδό.

Και παίρνω αφορμή όχι για να αναρωτηθώ μαζί τους, πόσοι πιά περιμένουμε να σκοτωθούν εκεί για να παρθούν μέτρα, εκείνοι έχουν μετρήσει 10 νεκρούς (!) αλλά για να απορήσω πόσοι άλλοι την έχουν γλυτώσει και γιατί.

Χωρίς πολλές περιστροφές καλώ τον Σταμάτη Κάρμαντζη να δεί το σχετικό ρεπορτάζ αλλά να πάει επί τόπου και να δεί το πρόβλημα. Και να το δεί γιατί εκτός των σχεδιασμών υπάρχουν ζητήματα SOS που δεν παίρνουν αναβολή αφού έπρεπε να γίνουν… χθες.

Τα είπαν οι επαγγελματίες και τα έδειξαν.

Χαράδρες από την μια άκρη μέχρι την άλλη, λακκούβες ποσό, κλείσιμο όπως – όπως που όμως δημιουργεί σαμαράκια παγίδες, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, στύλοι ακόμα και μισό μέτρο μέσα στο δρόμο!

Αυτά σε μια οδό βαριάς κυκλοφορίας, χωρίς θέσεις στάθμευσης, αν εξαιρέσουμε τον χώρο στα Ταμπάκικα και με Συνεργεία ποσό.

Παρένθεση εδώ. Πριν 20 χρόνια στη διαδρομή από τον Τσεσμέ στα Αλάτσατα μας έδειξαν οι Τούρκοι συνάδελφοι την Βιομηχανική ζώνη της περιοχής, ένα τεράστιο στην ουσία δρόμο εκτός οικιστικού ιστού, που ήταν μαζεμένα όλα τα Συνεργεία.

Επιστροφή στο θέμα μας και στη χρονολογία μας αφού βρισκόμαστε στο 1969 ήτοι 50 χρόνια πίσω από τους γείτονες μας.

Ακόμα όμως και εδώ που βρισκόμαστε θα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια τουλάχιστον με την ζωή μας.

Η Καλουτά πρέπει να αποκτήσει σωστό οδόστρωμα. Κάτω απ’ αυτό να περνούν σωληνώσεις για υποδοχή καλωδίων, αποχετεύσεων κ.λ.π. Όποιος τολμήσει να ακουμπήσει πληγώνοντας τον δρόμο να πηγαίνει αυτόφωρο Παρασκευή μεσημέρι και να εξέρχεται Δευτέρα πρωϊ. Η οδός πρέπει να αποκτήσει πεζοδρόμια και η ΔΕΗ να μεταφέρει τους στύλους «όπου την πάρει».

Τέλος πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει σοβαρά η διαδικασία μεταφοράς των Συνεργείων εκτός οικιστικού ιστού. Θα κάνει καλό στην πόλη θα κάνει καλό και στους επαγγελματίες.

Πάμε τώρα ξανά στο…1969.

Και τίνος είναι ο δρόμος, του Δήμου ή της Περιφέρειας, τίνος είναι η αριστερή μεριά και τίνος η δεξιά; Όποιος γελάει με αυτά τον παραπέμπομε στην δήλωση του Αντιδημάρχου Γιώργη Μπλελέγρη, που απαντώντας στην καρατόμηση των ευκαλύπτων στο Πυργί ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος κλάδεψε αυτά που ήταν στο δικό του πεζοδρόμιο γιατί το απέναντι ήταν της Περιφέρειας.

Μια κοινωνία με τέτοιες μαλθακισμένες νομοθεσίες, νοοτροπίες και αντιλήψεις και λειτουργία περιμένομε να μην θρηνεί νεκρούς από πλάκα;

Συνεπώς μεγάλη μας σκασίλα τι ανήκει και σε ποιόν. Κυβερνήτης του τόπου δεν δήλωσε ο Σταμάτης Κάρμαντζης; Ο Κυβερνήτης συνεννοείται, στην περίπτωση μας με την Περιφέρεια, αν δεν μπορεί να συνεννοηθεί τους… χαιρετά και προχωρά.

Αν δεν πάρουμε μέτρα χθες στην Καλουτά θα θρηνήσουμε και άλλα παιδιά, τα παιδιά μας.

 

Υ.Γ. Γνωρίζω ότι υπάρχει και ο παράγων ταχύτητα. Όμως οι νέοι καλώς ή κακώς δεν οδηγούν γαϊδάρους. Τα οχήματα αναπτύσσουν ταχύτητες, το γκάζι είναι γλυκό. Να συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην τρέχουν, να το ελέγχει η τροχαία, αλλά εδώ μιλάμε παιδιά ότι στην Καλουτά εγώ που περνάω με ποδήλατο κάνω την προσευχή μου.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 03/07/2020 - 18:13

 Επειδή έχουμε δυστυχώς ασθενή μνήμη, θα μπορούσαμε στην θέα αυτών των φωτογραφιών, που δείχνουν την σημερινή εικόνα της Παθολογικής του Νοσοκομείου, να είχαμε αυτή μιας σύγχρονης πτέρυγας.

Δεν είναι λοιπόν κακό να θυμηθούμε, ούτε να δεχόμαστε ως… φυσιολογικό το γεγονός των καθυστερήσεων, την εγκρίσεων, των μελετών και κόντρα μελετών, των δηλώσεων, κόλλησε, ξεκόλλησε η Παθολογική κ.λ.π.

 Σε λίγο λοιπόν, συμπληρώνονται πέντε χρόνια που οι διοικούντες του ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλαν τις εργασίες επισκευής της Παθολογικής Κλινικής, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη και αποποιήθηκαν, αφενός μεν την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και αφ’ ετέρου την πώληση ενός προβληματικού οικοπέδου, αναξιοποίητου για δεκαετίες, υποβαθμισμένου και κυρίως, όλα αυτά τα χρόνια, απαξιωμένου ως προς την τιμή πώλησης του και αναφερόμαστε στο γνωστό «χωράφι» του Νοσοκομείου στο Κοντάρι, στο οποίο το LIDL ανανέωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του.

Θυμίζομε λοιπόν ότι, το ίδρυμα Νιάρχος, που όπως ενημέρωσε και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε τότε στη Χίο με χρηματοδότηση 700.000€ με προοπτική συμπληρωματικής χορήγησης, εάν απαιτείτο, και τελικά μετά την απομάκρυνση της τότε διοίκησης και γενικά του κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη, περιορίστηκε στα 350.000€ και υποσχέθηκε ότι, εάν το έργο προχωρούσε, θα μας έδινε συμπληρωματικά και τα υπόλοιπα χρήματα.

 Το δε περίφημο οικόπεδο, η αξία του οποίου δεν άγγιζε καλά καλά τα 100.000€ με βάση την εκτίμηση ορκωτών εκτιμητών, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην πώληση του προς 440.000€ αλλά οι ιδεοληπτικοί του Σύριζα δεν ήθελαν η… λαϊκή περιουσία να… ξεπουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο!

Αντί λοιπόν, το έργο να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015 και να έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη του, αυτό έχει πάρει τον συνήθη δρόμο που παίρνουν όλα τα δημόσια έργα, τα οποία με συμπληρωματικές συνεχώς συμβάσεις, όχι μόνο διπλασιάζουν το κόστος, αλλά καθυστερούν και την ολοκλήρωση του.

 Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο της μνήμης;

 Πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί, που η ανικανότητα τους, η ευθυνοφοβία τους, η αβουλία τους, καλυπτόμενοι από την δήθεν ιδεολογική… καθαρότητα τους, μπλοκάρισε ένα τόσο σημαντικό έργο καταδικάζοντας μία κοινωνία να υποφέρει;

Πόσοι άνθρωποι, αλήθεια, σε αυτά τα χρόνια και σε αυτά που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να είχαν βιώσει μία αξιοπρεπή φροντίδα και νοσηλεία;

Πόσα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει εν όψει κορωνοϊού, που φυσικά βρίσκεται ακόμα εδώ και δεν εξαφανίστηκε λόγω… ζέστης;              

Στο μεταξύ πόσοι άνθρωποι έχουν εξευτελιστεί νοσηλευόμενοι σαν «τσιγγάνοι» στους διαδρόμους του Νοσοκομείου και όλα αυτά γιατί;

Για να μην δεχτούμε την δωρεάν Νιάρχου και να μην χρυσοπληρωθούμε για ένα άχρηστο χωράφι, αλλά να κρατήσουμε ψηλά την σημαία της πολιτικής μας βλακείας.

Συγνώμη που τα θυμήθηκα όλα αυτά, αλλά καλά είναι να μην νομίζουν μερικοί ότι έχουμε όλοι ομαδικά μνήμη χρυσόψαρου.

 

Υ.Γ: O Σύνδεσμος ενοικιαζομένων δωματίων, καταλυμάτων, αντισκήνων, σπηλαίων και... νταμίων, Καρφά, Αγίας Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανών και περιχώρων, δεν θα εκδόσει ανακοίνωση καταγγελία και δεν θα προβεί σε συλλογή υπογραφών, γιατί Ξενοδοχείο Καραντίνας στο νησί μας θα είναι κεντρικό Ξενοδοχείο του Καρφά;