Γιατί καίνε για 3η φορά τη μαστίχα;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 02/12/2020 - 20:58

Δείτε το βλέμμα του Γιώργη Τούμπου σ’ αυτή την φωτογραφία.

Οι μάσκες δίνουν εμφαντικότητα στα μάτια, από τα οποία φαίνεται η οργή και το παράπονο του.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι μαστιχοπαραγωγοί κάηκαν δύο φορές το 2012 και το 2016.

Μάζεψαν τα αποκαϊδια, έκαναν την καρδιά τους πέτρα, οι αποζημιώσεις που πήραν ήταν της πλάκας, άρχισαν να ξανασκαλίζουν την γη, άρχισαν να φυτεύουν από την αρχή και η πολιτεία ήρθε τότε αρωγός, επιδοτώντας την δάσωση αφού ο μαστιχοφόρος σχίνος ως τέτοιο φυτό έχει χαρακτηριστεί.

Ερώτηση πρώτη. Που πήγαν αυτές οι επιδοτήσεις; Έγιναν μερσεντές; Φαγώθηκαν στα… σκυλάδικα; Όχι, περίεργο για την Ελλάδα, έγιναν σκάλες νέες πάνω στα βουνά, φυτεύτηκαν χιλιάδες σχίνοι, μια απλή ματιά να ρίξει κάποιος στη Νότια Χίο το διακρίνει.

Ερώτηση δεύτερη. Ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών, πως πάει; Ομοιάζει με… ζάχαρη να επιδοτηθεί για 83η φορά; Έχει σχέση με το βαμβάκι να… στηριχτεί για 95η φορά;

Σταματάμε τον… κατάλογο γιατί θα μας πάρει τον μισό χώρο του άρθρου.

Όχι η ΕΜΧ ανθεί και ανθεύεται. Παρουσιάζει την εποχή του παγκόσμιου χαμού και εν μέσω πανδημίας ακόμα, κέρδη, η Mediterra έχει απογειωθεί, σε λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πλάκα θα έχει, θα καλεστεί στα εγκαίνια του Ινστιτούτου Έρευνας στην Καλλιμασιά, η μαστίχα ταξιδεύει παγκοσμίως πλέον και στον χώρο του φαρμάκου.

Κοντολογίς, δεν επιβαρύνει κανέναν και κυρίως τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εις επιβράβευση λοιπόν όλων αυτών, έρχεται η Κυβέρνηση και ως άλλος… Σύριζα, που είχε την παλαβή ιδές, που ευτυχώς δεν κατάφερε να καταργήσει την αναγκαστικότητα του Συνεταιρισμού, καίει για 3η φορά τους μαστιχοπαραγωγούς με την εγκατάλειψη του μέτρου 8.1, έτσι λέγεται στην γλώσσα της γραφειοκρατίας, της επιδότησης δάσωσης.

Και γιατί το εγκαταλείπει; Γιατί λέει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν τα βρήκε με το υπουργείο Περιβάλλοντος!

Απορούμε γιατί δεν έχει λόγο και το υπουργείο Υγείας να είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, αλλά ας τους αφήσουμε στην γραφικότητα τους ρωτώντας:

Και τι νοιάζει αυτό τους μαστιχοπαραγωγούς;

Ποιός θα απαντήσει στο βλέμμα του Προέδρου της ΕΜΧ; Γιατί παίρνουν  τα χρήματα από μας να τα δώσουν στην… απολιγνιτοποίηση της χώρας ή ως επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς; Δηλαδή επειδή η ΕΜΧ δεν είναι προβληματική επιχείρηση να επιδοτηθεί, αντί να μας επιβραβεύουν μας τιμωρούν;

Κλείνουμε το θέμα εδώ γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Γι’ αυτή την παλαβή απόφαση δεν υπάρχει επιστροφή. Παίρνετε πίσω. Αλλιώς ας βγούν ο υπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ. τα στελέχη τους στη Χίο, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφεριάρχες, οι Δήμαρχοι, η ΝΟΔΕ Χίου της Ν.Δ. ας βγούν να εξηγήσουν γιατί η κυβέρνηση τους καίει τους μαστιχοπαραγωγούς.

Ας ζητήσουν ΤΩΡΑ μια λογική εξήγηση από τον υπουργό Αγροτικής, φουρτούνα μας, Ανάπτυξης και ας του πούν ότι εκείνος μπορεί να μην πατήσει στη Χίο ποτέ, αλλά ΟΛΟΙ εκείνοι δεν θα μπορούν να δούν πιά στα μάτια τους μαστιχοπαραγωγούς.

 

Υ.Γ.: Ότι ο Σύριζα έκανε παλαβωμάρες με την αναγκαστικότητα της ΕΜΧ, δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του. Μπράβο στον Α. Μιχαηλίδη και τους άλλους Βουλευτές του Κόμματος του, που ανέδειξαν το πρόβλημα.

 

Σχετικά Άρθρα