Γιατί όχι και στη Χίο ΔΙΕΚ… Μαστιχοπαραγωγών;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 16/09/2022 - 19:36

Το ΔΙΕΚ στη Χίο το ήξερα ειδησεογραφικά.

Εκτός αυτού πραγματοποιήσαμε στους χώρους του διάφορα ρεπορτάζ και γνωρίσαμε και γνωρίζουμε πολλούς επαγγελματίες, που βρήκαν δουλειά μέσα από τον θεσμό αυτόν της εκπαίδευσης.

Κάποια χρονιά το γνώρισα και από… μέσα, αφού δίδαξα εκεί στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, που είχε δημιουργηθεί, χωρίς να μακροημερεύσει αφού αντικειμενικά, εκτός των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, δεν υπήρχε δυνατότητα εύρεσης εργασίας των εκπαιδευομένων.

Ξέρω λοιπόν ότι έχει ψυχομένους εκπαιδευτικούς και σειρά ειδικοτήτων, που μακροημερεύουν και δίνουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Σήμερα αν δεν κάνω λάθος λειτουργούν οι ειδικότητες των Βοηθών νοσηλευτικής, των στελεχών Διοίκησης με ειδίκευση στη ναυτιλία, των τεχνικών αισθητικής, βιολογικής γεωργίας, κομμωτικής τέχνης, ποδολογίας, καλλωπισμού νυχιών, βρεφονηπιοκόμων, και τουριστικών επαγγελμάτων.

Γιατί τα αναφέρω αυτά;

Μα γιατί διάβασα ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για εγγραφή στα Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ), που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δυνατότητα εγγραφής έχουν κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων, αλλά και επιτυχόντες υποψήφιοι που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό.

 Το έτος κατάρτισης 2022-2023 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο έξι ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τους σπουδαστές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε επτά ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης, συγκεκριμένα στη Μεσσαρά, θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.

 Στο ΔΙΕΚ Λάρισας οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.

 Στο Κτήμα Συγγρού, στην Αττική, οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στη Νεμέα υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας, ενώ στην Καλαμπάκα θα παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί πέντε εξάμηνα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και το ένα εξάμηνο αφορά την πρακτική άσκηση. Με δαπάνες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των ΙΕΚ, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Μετά ταύτα αναρωτιέμαι λοιπόν.

Δεν θα μπορούσε και στο νησί μας και σε συνεργασία με την ΕΜΧ να δημιουργηθεί στο ΔΙΕΚ Χίου μια ειδικότητα Τεχνικού Μαστιχοκαλλιέργειας;

Δεν είναι καιρός η τέχνη αυτή από εμπειρική να γίνει επαγγελματική, επιστημονική και να δεθεί με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, σε ένα τομέα με εξασφαλισμένο μέλλον στην πρωτογενή παραγωγή, που να δένει με την έρευνα, που θα επιδοθεί αύριο το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας;

Εγώ μια ιδέα ρίχνω αφήνοντας πιο ειδικούς να την εξειδικεύσουν.

 

Υ.Γ.: Μετά την Μαρίνα, εύχομαι να μην ακολουθήσει το… Ξενία. Κάτι αλλάζει στο βασίλειο της… Δανιμαρκίας και ως γνωστόν η Χίος θα το μάθει τελευταία, αφού εν πολλοίς ζεί στην… καρακοσμάρα της.

 

 

Σχετικά Άρθρα