Χίος, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου

H προαναγγελθείσα παραίτηση… Κριμιζή

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 25/04/2018 - 20:45
φωτο αρχείου

Λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει η αξιοκρατία αλλά διάλεξαν τον πιο άξιο για το τιμόνι του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Αναφερόμαστε στην επιλογή του συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή, που τον εμπιστεύθηκε η πατρίδα δια της κυβερνήσεως, αναθέτοντας του την Προεδρία του ΕΛΔΟ, αφού προηγούμενα τον είχε εμπιστευτεί η… ΝASA.

Ηταν μονόδρομος για την Κυβέρνηση ο Κριμιζής; Ηταν αλλά όφειλαν να γνωρίζουν με ποιόν είχαν να κάνουν. Μπορεί να έβγαζαν φλύκταινες και μόνο στο άκουσμα των αρχών του ότι εκτός της σκληρής δουλειάς διέπονται από τα 3Α, δηλαδή Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, αλλά όφειλαν να καταλάβουν ότι είχαν να κάνουν με άνθρωπο με αρχές, που δεν θα γίνονταν για κανενός την χάρη αχυράνθρωπος. Ούτε το στυλ του είναι, ούτε η ηλικία του το επιτρέπει, ούτε το κύρος και η προσωπική του ιστορία.

Ετσι τους τα βρόντηξε και έφυγε με επιστολή που έστειλε στις 16 Απριλίου 2018 και έγινε γνωστή σήμερα.

Τότε όμως παραιτήθηκε ο Κριμιζής; Λάθος, αν είχαν μάτια να βλέπουν και αυτιά να ακούν είχε… παραιτηθεί, για την ακρίβεια έριξε τις προειδοποιητικές του βολές στις 9 Απριλίου 2018, 7 μέρες πριν δηλαδή στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην συνέντευξη που έδωσε στην Χριστίνα Ψυλλή και την Ειρήνη Αναγνώστου.

Αναζητήστε την στο διαδίκτυο.

Θυμίζουμε μερικές χαρακτηριστικές φράσεις του, όταν είπε ότι άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν.

Και τι θα κάνετε επ’ αυτού τον ρωτήσαμε και απάντησε επί λέξη: «Μπορώ να χτυπήσω το κεφάλι μου ένα – δυο φορές... αλλά μέχρι εκεί».

Και συνέχισε ο Στ. Κριμιζής: «Εχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που συστάθηκε ο Οργανισμός και δεν έχουν ακόμη ούτε ΑΦΜ!»

Ηταν όμως ο Σταμάτης Κριμιζής ένας άνθρωπος άσχετος με την Διοίκηση;

«Την τελευταία φορά, μας είπε, που είχα διοικητική δουλειά είχα 650 άτομα και έναν οργανισμό που δούλευε σαν ρολόι και 215 εκ. το χρόνο προϋπολογισμό και τώρα δεν έχω κανέναν και μηδέν προϋπολογισμό».

Αυτά τα είπε επαναλαμβάνουμε στις 9 Απριλίου αλλά ποιός από τους ξερόλες έδωσε σημασία;

Και έτσι πήραν τώρα κατάμουτρα την παραίτηση του και προσέξτε επίπεδο και διδαχή στον επίλογο της.

«Ζήτησα, γράφει ο Στ. Κριμιμιζής,  και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση.»

Μετά ταύτα και αφού η παραίτηση είχε… προαναγγελθεί, τους είχε προειδοποιήσει αλλά «αγρόν αγόρασαν» ας κρατήσουμε και την λεπτομέρεια.

Ο Σταμάτης Κριμιζής με φτασμένη καριέρα ήθελε μόνο να προσφέρει. Τους άφησε στα κρύα του λουτρού και στο φινάλε δεν έχασε και τίποτα.

Ενας όμως άξιος επιστήμονας από τους χιλιάδες, που έχουμε στο εξωτερικό, γιατί να αφήσει την καριέρα του, την δουλειά του, την επιστήμη του, την οικογένεια του και μια δεύτερη αλλά πατρίδα και να ρθεί στην Ελλάδα; Για να τον σκάσουν όπως έγινε και με τον Κριμιζή;

 

Υ.Γ. Ασχετο, αλλά μιάς παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Αγιος Αγαπητός» ο Αντώνης Σαμαράς, πως τόκοψε το κτίριο, αξίζει τον… ΕΝΦΙΑ του;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 19/01/2019 - 21:27

Είναι γνωστά βεβαίως τα προβλήματα του Νοσοκομείου, που από μεριάς Δημοσίου σηκώνει όλο το βάρος της περίθαλψης τόσο των ντόπιων όσο και την αλλοδαπών κατοίκων του νησιού.

Επίσης είναι γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλλει η Διοίκηση αλλά και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του «Σκυλίτσειου»  όπως επίσης πασίγνωστα είναι τα κτιριακά του προβλήματα, που αυτή τη στιγμή εκτός των άλλων επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η «Παθολογική» Κλινική είναι στην ουσία άστεγη, περιφερόμενη και διασκορπισμένη σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Αυτά είναι γνωστά και χιλιοπροβαλλόμενα τόσο από την Διοίκηση, όσο και από το Ιατρικό προσωπικό και τον ΣΕΣΝΟΧ.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι την ώρα που ο κύριος Πολάκης ασχολείται με το… Facebook του, θα πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τριτοκοσμικές καταστάσεις όπως η εικόνα που βλέπετε, που δεν είναι παρά ο προθάλαμος της Αίθουσας Χημειοθεραπείας του «Σκυλίτσειου»!

Ολες αυτές οι κουβέρτες στεγνώνουν στα κάγκελα, γιατί προηγούμενα ήταν… σφηνωμένες στα παράθυρα ή βρίσκονταν στις γωνίες του ή των θαλάμων.

Αλήθεια, ποιόν τιμά αυτή η εικόνα; Και γιατί μέχρι να γίνει η νέα Παθολογική θα πρέπει να ανεχόμαστε αυτή και άλλες παρόμοιες καταστάσεις;

Δυστυχώς περάσαμε στα ψιλά τα όσα είπε η Τούλα Βογιατζή – Μπατζούκα στην βασιλόπιτα του Συλλόγου Καρκινοπαθών, «κομψί – κομψά» για να μην χαλάσει το κλίμα.

Ο οποίος Σύλλογος Καρκινοπαθών θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος και μαζικότερος του νησιού, αν εγγράφονταν μέλη του όλοι οι καρκινοπαθείς, που αυτή τη στιγμή στη Χίο ξεπερνούν τους 1000!

Αλήθεια, πως εξυπηρετούνται όλοι αυτοί η ειδικής μάλιστα κατηγορίας ασθενείς, που θέλουν ψυχολογική στήριξη, που δεν έχουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους την πολυτέλεια μιας ιδιωτικής Νοσηλευτικής φροντίδας, που δεν αντέχουν και οικονομικά τις θεραπείες σε ένα Νοσοκομείο των Αθηνών;

Υποβάλλονται σε Χημειοθεραπείες σε μια Αίθουσα της οποία είπαμε να δείξουμε τον προθάλαμο γιατί το εσωτερικό της είναι… χειρότερο.

Ενας μικρός θάλαμος χωρίς παράθυρο, με μια σόμπα και ένα κλιματιστικό να πασχίζουν να ζεστάνουν τον αέρα που εισβάλει από τα παράθυρα μαζί με τα νερά, όπου βρίσκονται σε καρέκλες 4 και 5 καρκινοπαθείς, όπου δίπλα τους δεν υπάρχει Ογκολόγος αλλά κάποιοι ήρωες γιατροί και νοσηλευτές χωρίς καν Γραμματειακή υποστήριξη.

Να διευκρινήσουμε βέβαια ότι θέση Ογκολόγου έχει προκηρυχθεί δύο φορές, αλλά με μισθούς... Φιλιππινέζου παραμάγειρα, που δίνει το Δημόσιο ποιός γιατρός θέλουμε να ρθεί στην ακριτική Χίο;

Ετσι αυτή τη στιγμή συμβαίνει το εξής. Ετοιμάζεται το σχήμα κάθε χημειοθεραπείας με εκτός Χίου οδηγίες και ενδοφλέβια γίνεται η λήψη από τους ασθενείς, με την παρακολούθηση γιατρών, που δεν είναι αυτή η ειδικότητα τους, το κάνουν από φιλότιμο, ενώ είναι ήδη φορτωμένοι με τεράστιο όγκο δουλειάς και που για να το πάω και μακρύτερα αν γίνει μια «στραβή» μπορεί να βρούν και τον μπελά τους.

Ενώ λοιπόν υπάρχει ήδη αυτό το χάλι, ασθενείς που είναι ψυχολογικά πεσμένοι, που με την χημειοθεραπεία 3 και 4 ωρών βρίσκονται σωματικά καταβεβλημένοι, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε θεραπεία κάτω από συνθήκες τρίτου κόσμου, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει… τέταρτος.

Επαναλαμβάνομε αν και δεν έχουν σημασία τα νούμερα, για ανθρώπους μιλάμε άλλωστε, ότι σε τελική ανάλυση μιλάμε όμως για 1000 ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή δηλαδή απλώνουμε… κουβέρτα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών από καρκίνο στο νησί απαιτεί την ύπαρξη Ογκολόγου πάση θυσία και επιβάλλει την δημιουργία ξεχωριστής Κλινικής για την διεξαγωγή Χημειοθεραπειών.

Μακάρι η επόμενη πίτα των καρκινοπαθών να μην περάσει στα… ψιλά.

 

Υ.Γ. Δεν θέτω το ζήτημα σε πολιτική βάση γιατί οι ταγοί του τόπου μετά την… εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση, ολοκληρώνουν εντός ολίγου και την… παράσταση περί του προαποφασισμένου ονόματος της ΠΓΔΜ. Ε, μετά αν θέλουν μπορούν να ασχοληθούν και με τα νούμερα των Χίων καρκινοπαθών. Αλλωστε εκείνοι κάτι ξέρουν παραπάνω από… νούμερα.