Χίος, Δευτέρα 25 Μαρτίου

H προαναγγελθείσα παραίτηση… Κριμιζή

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 25/04/2018 - 20:45
φωτο αρχείου

Λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει η αξιοκρατία αλλά διάλεξαν τον πιο άξιο για το τιμόνι του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Αναφερόμαστε στην επιλογή του συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή, που τον εμπιστεύθηκε η πατρίδα δια της κυβερνήσεως, αναθέτοντας του την Προεδρία του ΕΛΔΟ, αφού προηγούμενα τον είχε εμπιστευτεί η… ΝASA.

Ηταν μονόδρομος για την Κυβέρνηση ο Κριμιζής; Ηταν αλλά όφειλαν να γνωρίζουν με ποιόν είχαν να κάνουν. Μπορεί να έβγαζαν φλύκταινες και μόνο στο άκουσμα των αρχών του ότι εκτός της σκληρής δουλειάς διέπονται από τα 3Α, δηλαδή Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, αλλά όφειλαν να καταλάβουν ότι είχαν να κάνουν με άνθρωπο με αρχές, που δεν θα γίνονταν για κανενός την χάρη αχυράνθρωπος. Ούτε το στυλ του είναι, ούτε η ηλικία του το επιτρέπει, ούτε το κύρος και η προσωπική του ιστορία.

Ετσι τους τα βρόντηξε και έφυγε με επιστολή που έστειλε στις 16 Απριλίου 2018 και έγινε γνωστή σήμερα.

Τότε όμως παραιτήθηκε ο Κριμιζής; Λάθος, αν είχαν μάτια να βλέπουν και αυτιά να ακούν είχε… παραιτηθεί, για την ακρίβεια έριξε τις προειδοποιητικές του βολές στις 9 Απριλίου 2018, 7 μέρες πριν δηλαδή στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην συνέντευξη που έδωσε στην Χριστίνα Ψυλλή και την Ειρήνη Αναγνώστου.

Αναζητήστε την στο διαδίκτυο.

Θυμίζουμε μερικές χαρακτηριστικές φράσεις του, όταν είπε ότι άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν.

Και τι θα κάνετε επ’ αυτού τον ρωτήσαμε και απάντησε επί λέξη: «Μπορώ να χτυπήσω το κεφάλι μου ένα – δυο φορές... αλλά μέχρι εκεί».

Και συνέχισε ο Στ. Κριμιζής: «Εχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που συστάθηκε ο Οργανισμός και δεν έχουν ακόμη ούτε ΑΦΜ!»

Ηταν όμως ο Σταμάτης Κριμιζής ένας άνθρωπος άσχετος με την Διοίκηση;

«Την τελευταία φορά, μας είπε, που είχα διοικητική δουλειά είχα 650 άτομα και έναν οργανισμό που δούλευε σαν ρολόι και 215 εκ. το χρόνο προϋπολογισμό και τώρα δεν έχω κανέναν και μηδέν προϋπολογισμό».

Αυτά τα είπε επαναλαμβάνουμε στις 9 Απριλίου αλλά ποιός από τους ξερόλες έδωσε σημασία;

Και έτσι πήραν τώρα κατάμουτρα την παραίτηση του και προσέξτε επίπεδο και διδαχή στον επίλογο της.

«Ζήτησα, γράφει ο Στ. Κριμιμιζής,  και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση.»

Μετά ταύτα και αφού η παραίτηση είχε… προαναγγελθεί, τους είχε προειδοποιήσει αλλά «αγρόν αγόρασαν» ας κρατήσουμε και την λεπτομέρεια.

Ο Σταμάτης Κριμιζής με φτασμένη καριέρα ήθελε μόνο να προσφέρει. Τους άφησε στα κρύα του λουτρού και στο φινάλε δεν έχασε και τίποτα.

Ενας όμως άξιος επιστήμονας από τους χιλιάδες, που έχουμε στο εξωτερικό, γιατί να αφήσει την καριέρα του, την δουλειά του, την επιστήμη του, την οικογένεια του και μια δεύτερη αλλά πατρίδα και να ρθεί στην Ελλάδα; Για να τον σκάσουν όπως έγινε και με τον Κριμιζή;

 

Υ.Γ. Ασχετο, αλλά μιάς παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Αγιος Αγαπητός» ο Αντώνης Σαμαράς, πως τόκοψε το κτίριο, αξίζει τον… ΕΝΦΙΑ του;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 22/03/2019 - 17:42

 

Τώρα που έκατσε ο θόρυβος και γιορτάσαμε και στη Χίο την Παγκόσμια ημέρα νερού… λάτρας, μάλλον είναι ώρα να τους πούμε ότι… τσιβίκια κοντεύουμε να γίνουμε, ηλίθιοι δεν είμαστε.

Ζωή και ανάπτυξη χωρίς νερό δεν υπάρχει. Οσα μας φτιάχνουν και όσα μας τάζουν πως θα φτιάξουν είναι «αέρας κοπανιστός» εφόσον το νησί διψάει, θα συνεχίζει να διψάει και οι άμοιροι κάτοικοι πέραν όσων πληρώνουν ως αναγκαστικά πολίτες ενός… Χώρου παχύνσεως πολιτικών κηφηνών, ξηλώνονται για να πληρώσουν πανάκριβα ένα αλατόνερο του αισχίστου είδους, που εκτός των άλλων τους εξασφαλίζει μια πέτρα στα νεφρά ή στη χολή.

Και δεν είμαστε ηλίθιοι γιατί παρακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια τις Κυβερνήσεις όλων των λογιών και χρωμάτων να προσπαθούν υποτίθεται να τελειώσουν ένα Φράγμα στη θέση Κόρης γεφύρι, που κανονικά αν δεν είχαν πρόβλημα μαζί μας οι Ευρωπαίοι αφού ως… πτώμα στοιχίζουμε ακριβότερα, θα το είχαν σταματήσει, θα μας πετούσαν έξω με τις κλωτσιές και θα έπαιρναν πίσω ένα σκασμό λεφτά που έχουν δώσει μέχρι τώρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ η συμφωνία που έγινε ή δεν έγινε μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη, που εδώ και καιρό από… μέσα του και τελευταία απ’ έξω του είναι χωρίς αρμοδιότητες και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φουρτούνα μας για το… ανάπτυξης και για την ακρίβεια μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων.

Ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία Κάρμαντζη, αν έγινε… θεσμικά αν παρέκαμψε την Περιφερειάρχη, όπως τον παρακάμπτει και εκείνη, η ιστορία θα δείξει πόσο πλήρωσε η Χίος αυτόν τον… έρωτα, η ουσία είναι μία. Το υπουργείο θυμήθηκε ότι από πέρσι τον Αύγουστο έχει αφήσει το φράγμα να αναπτύσσονται στο σώμα του… πευκάκια, γιατί γίνεται και αυτό.

Και αφού λοιπόν το θυμήθηκε, τι μας είπαν;

Θα ολοκληρώσουν τον έλεγχο, θα ψάξουν μέσω Εισαγγελέα ποινικές ευθύνες και στη συνέχεια θα δούμε ή μάλλον θα δεί η επόμενη Κυβέρνηση.

Συνεπώς, από τον ένα άχρηστο στον άλλο το Φράγμα παραμένει ημιτελές και εμείς… μαλθάκες με το συμπάθιο με ένα μπιτόνι στο χέρι.

Τώρα τι περιμένουμε; Να ξεκουμπιστούν και αυτοί, μήπως οι επόμενοι δεν είναι τελείως άχρηστοι. Στο μεταξύ ο Δήμος για να μην φάει ξύλο το ερχόμενο καλοκαίρι στήνει πυρετωδώς αφαλατώσεις, με το Φράγμα Κόρης γεφύρι ατέλειωτο, το αντίστοιχο του Κατράρη… τρύπιο και του Σαραπιού… δοκιμαστικό.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Πρώτον για να μην μας νομίζουν για βλάκες, δεύτερον για να αναρωτηθούμε φωναχτά αν μας μούτζωσε ο… Θεός και τρίτον για να απαντήσουμε φωναχτά και τίμια μέσα μας στο ερώτημα που έθεσε ραδιοφωνικά ο Δήμης Μυλωνάδης, έτσι για την Περιφερειακή συνείδηση ρε γαμώτο, και που θα βρείτε στο… υστερόγραφο.

 

Υ.Γ. Αν το φράγμα Κόρης γεφύρι ήταν στη Μυτιλήνη θα είχε τελειώσει;