Χίος, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου

ΧΙΟΣ 2017: 256 γάμοι, 125 διαζύγια. Τσάμπα δηλαδή φάγαμε τόσα… κλάξον στ’ αυτιά;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 09/10/2018 - 17:36

Ε, όχι ρε γαμώτο στάμπα φάγαμε τόσα σφυρίγματα; Αφήστε τα γλέντια υπερπαραγωγές.

Όμως πέρα από την… πλάκα οι αριθμοί, είπαμε, δεν κάνουν ποτέ λάθος.

Οι μισοί γάμοι λένε τα στοιχεία του Ληξιαρχείου του Δήμου Χίου για το 2017 κατέληξαν σε διαζύγια. Αυτά βέβαια υπήρχαν πάντοτε και είναι φυσιολογικό αφού κάθε συμβίωση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά εδώ οι αριθμοί επιτρέψτε μου να πω, συζητώντας με αρκετούς νέους, λένε και κάτι άλλο.

Ότι η κρίση έχει πολλαπλά πρόσωπα και τα διαζύγια είναι ένα απ’ αυτά. Κατ’ αρχήν υπάρχουν εκατοντάδες νέοι σήμερα, που δεν μπορούν να παντρευτούν γιατί απλούστατα δεν βγαίνουν και αν σε τελική ανάλυση επιλεγεί η φιλοξενία των γονέων, οι καλύτερες των προθέσεων να υπάρχουν δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Μετά υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια, που ξεκινούν μαζί και με το «Καλημέρα» ο ένας μένει άνεργος και ο άλλος… απλήρωτος. Από την κατάσταση αυτή μέχρι το διαζύγιο λόγω πολλαπλών διαφωνιών, μην νομίζετε ότι η απόσταση είναι μεγάλη.

Υπάρχουν παρελκόμενα αυτής της καθόλου ευχάριστης κατάστασης;

Βεβαίως υπάρχουν. Με δεδομένο ότι οι νέες ελληνίδες σήμερα, για διάφορους λόγους αποκτούν το πρώτο παιδί τους λίγο πριν την… κλιμακτήριο και με δεδομένη επίσης την εικόνα αυτή των διαζυγίων, η πορεία των γεννήσεων είναι τραγική.

Μόλις προχθές δημοσιεύθηκε έκθεση που έγινε από την εταιρεία μελετών και αναλύσεων Price water house Coopers για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis,  για τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας μας και τον σύνδεση της με την οικονομία.

 Συγκεκριμένα λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Όμως, από το 2009 και μετά τα ποσοστά γονιμότητας κατέρρευσαν ακολουθώντας την καθοδική πορεία της οικονομίας. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από το 2008 αγγίζουν την πτώση του 45-50%. Από 140.000 γεννήσεις το 2008, φέτος κυμαίνονται στις 75-80.000.

Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια της Eurostat το 2050 θα είμαστε περίπου 6.5 εκατομμύρια, ενώ τα πιο αισιόδοξα σενάρια λένε ότι θα είμαστε 8 εκατομμύρια, δηλαδή λίγο περισσότερο απ’ ότι η… Σμύρνη και τα περίχωρα της.

Χρειαζόμαστε μίνιμουμ 2,1 παιδιά ανά οικογένεια προκειμένου να διατηρείται ο πληθυσμός και να υπάρχει ανάπτυξη. Και στη χώρα μας γεννιούνται μόλις 1,3 παιδιά.

Όμως δεν είμαστε παντού τελευταίοι, είμαστε και κάπου… πρώτοι. Ετσι η  Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στις αμβλώσεις, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 100.000 με 250.000 ετησίως.

Οι αριθμοί τρομάζουν, αλλά είπαμε, δεν κάνουν λάθος ποτέ. Το 1960 μόλις το 7% του πληθυσμού μας ήταν πάνω από 65 ετών, ενώ το 2015 ήταν το 20% και το 2060 θα είναι το 35%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ έως το 2025, τι νομίζετε μεθαύριο είναι, οι Έλληνες σε παραγωγική ηλικία θα είναι λιγότεροι από 6,5 εκατομμύρια και οι 20αρηδες, 30αρηδες και 40αρηδες μόλις 2,3 εκατομμύρια.

Να γιατί τα στοιχεία των διαζυγίων στη Χίο πρέπει να διαβαστούν και έτσι. Γιατί πίσω από ένα δένδρο μπορεί να κρύβεται ένα δάσος.

 

Υ.Γ. Χαίρομαι που η υπόθεση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων έληξε με ένα Νόμο και με ένα… άρθρο, η Ν.Δ. όμως τοπικά και ο Βουλευτής της χαίρονται που δεν πήραν θέση;

Y.Γ 2. Τρίτη 7.30 μ.μ. 'Η εγώ... βιάστηκα ή εκείνος... άργησε. Σημασία έχει ότι ο Ν. Μηταράκης τοποθετήθηκε. Απομένει το Κόμμα του τοπικά. Προλαβαίνουν μέχρι... αύριο.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 12/12/2018 - 16:40

Επειδή παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, από τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ΔΕΗ το… χάσαμε το παιδί ή σωστότερα την… ηλεκτρική συσκευή και επειδή δεν μας αρέσουν τα κόλπα τους και οι μεθοδεύσεις τους, ερχόμαστε αμέσως στο προκείμενο.

Πόσα λιγότερα θα πληρώσουμε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος;

Aν χρειάζονται διευκρινήσεις να δώσουμε.

Οσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν την διάλυση της ΔΕΗ, δεν νοείται εξαρτημένη χώρα να διαθέτει αυτονομία ρευματοδότησης, φρόντισαν να κάνουν την παραγωγή, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος άλλο πράγμα (ΔΕΗ) και την μεταφορά του ρεύματος με τα δίκτυα επίσης άλλο πράγμα (ΔΕΔΔΗΕ).

Το αποτέλεσμα εκτός της καθημερινότητας, μια γελοία μεσόπορτα χωρίζει την ΔΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ στα γραφεία της ΔΕΗ στο Νοσοκομείο, το ζούμε τώρα στις τελευταίες διακοπές.

ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ ρίχνουν ό ένας τις ευθύνες στον άλλον και με τα χίλια ζόρια τουλάχιστον ο υπεύθυνος του εργοστασίου μίλησε με ονοματεπώνυμο, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ… εΔΕΗσε σε μια απάντηση.

Δική μας δουλειά δεν είναι να παρακαλάμε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ να μιλήσουν επισήμως.

 Άλλο μας απασχολεί και το θέτουμε ευθέως καλώντας μάλιστα τους δύο τοπικούς Βουλευτές να πράξουν τα δέοντα κάνοντας κάτι πρακτικό και ουσιαστικό.

Απαιτώντας να πληρώσουμε στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ είτε γίνεται απευθείας σ’ αυτήν είτε σε ιδιωτικούς πάροχους ρεύματος, τουλάχιστον τα μισά χρήματα.

Επίσημη κατάσταση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αλλά εδώ και μια εβδομάδα το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι το… ανέκδοτο των διακοπών ρεύματος.

Και τα ανέκδοτα δεν κοστίζουν μόνο στο κύρος της ΔΕΗ, κάτι που ποσώς την ενδιαφέρει απ’ ότι φαίνεται, αλλά κοστίζουν ευθέως στις τσέπες μας.

Άλλος παραπονείται ότι κάηκε ο υπολογιστής του, άλλος το τηλεφωνικό κέντρο, άλλος η ηλεκτρική του συσκευή, άλλος… κρεμάστηκε σε εργασία και αναγκάστηκε να την επαναλάβει, στην κυριολεξία κάθε σπίτι και ζημιά και είναι λογικό.

Λογικό για δύο λόγους. Πρώτος ότι δεν μιλάμε για μια – δύο αλλά για δεκάδες διακοπές σε διάστημα μιας εβδομάδας και δεύτερος ότι δεν υπάρχει κατασκευαστική εταιρεία που να υποστηρίζει τέτοιες και τόσες παλαβές αυξομειώσεις τάσεως ή διακοπές τέτοιας συχνότητας.

Συνεπώς σχεδόν η κάθε οικογένεια επιβαρύνθηκε, προς το παρόν με 50 ή 100 ευρώ ζημιά. Αλήθεια, αυτή ποιός θα την πληρώσει;

Αν η ΔΕΗ, εργοστάσιο, δεν φταίει ας ζητήσει αποζημίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αν συμβαίνει το ανάποδο ας αποζημιώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτός που δεν φταίει και πρέπει να αποζημιωθεί είναι ο άμοιρος καταναλωτής.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Απαντήστε μας πόσα θα μας αφαιρέσετε από τους «χρυσούς» λογαριασμούς ρεύματος, γιατί μέσα σε όλα πανάθεμα σας είστε και ακριβοί.

 

Υ.Γ. Ομολογούμε ότι δεν φτάσαμε μέχρι εκεί και μας πονήρεψε φίλος Δικηγόρος.

Δεν απαντούν στις διακοπές, όχι γιατί είναι ανεύθυνοι αλλά γιατί θέλουν να έχουν την πισινή σε περίπτωση αγωγών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό και ο ΔΕΔΔΗΕ μιλάει και αναγνωρίζει μια διακοπή. Οι άλλες ήταν… Θεομηνία.