Χωρίς πατρίδα είμαστε ένα… τίποτα

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 13/04/2021 - 18:35

Μεσούσης της επικαιρότητας μασκών, κορωνοϊών, εμβολίων, θανάτων κοινών θνητών και… Φιλίππων, δολοφονιών δημοσιογράφων και του τοπικού πένθους θρήνου ενός παλληκαριού στην άσφαλτο ας μην μας διαφύγει αυτή η… λεπτομέρεια.

Έφυγε από την ζωή, πλήρως ευτυχισμένος γιατί έκανε το χρέος του, δίνοντας όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ο έλληνας, που είπε τη φράση του τίτλου, ότι δηλαδή χωρίς πατρίδα δεν είμαστε ΤΙΠΟΤΑ.

Κηδεύτηκε με πλήρεις τιμές Υποστρατήγου εν αποστρατεία ο Ιάκωβος Τσούνης, αυτός που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καταδρομέας Κωνσταντίνος Φλώρος αποχαιρέτησε με την εξής λακωνική ανάρτηση.

«Δίχως Πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν». ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ, Υποστράτηγος επί Τιμή! Άνθρωπε, Έλληνα, Αγωνιστή, Ευπατρίδη, Μέντορα, Φίλε μου…..καλό σου Ταξίδι!! Να ‘ναι ελαφρύ το Ελληνικό χώμα που θα σε σκεπάσει!! Η Πατρίς σε ευγνωμονεί!!!»

Διαβάστε αυτά που ακολουθούν.

Γεμίσαμε, μας περιβάλλουν, κροταλούν τόσοι τενεκέδες ξεγάνωτοι, που παραδείγματα όπως του Ιάκωβου Τσούνη μόνο ως οάσεις στην έρημο μπορεί να εκληφθούν.

Ποιός ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης;

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης, το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη.

Στις δεκαετίες αυτές προσέφερε περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,

• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,

• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,

• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

• Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,

• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

• Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

 

Υ.Γ.: Γαμώτο ούτε σε ένα SURVIVOR δεν τον είδαμε ποτέ.

Σχετικά Άρθρα