Χίος, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Η άγνοια κινδύνου και οι…10 υποψήφιοι Δήμαρχοι Χίου

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 02/09/2018 - 21:48

Μερικές φορές σκέπτομαι να γράψω λίγο πιο… δύσκολα αλλά η τοπική επικαιρότητα έχει τη δική της προτεραιότητα, οπότε δίνω μια αναβολή, μέχρι που έρχεται η ώρα του ερωτήματος του τίτλου για παράδειγμα.

Αραγε έχομε άγνοια κινδύνου και αυτό δεν αφορά μόνο τα Δημαρχιακά;

Αφήστε τα εσωτερικά οικονομικά μας, ο καθένας σηκώνει το σταυρό του, με τη διαφορά ότι ο Ιησούς ήξερε ότι τον πάει στον Γολγοθά εμείς δεν τον πάμε πουθενά, να δούμε έχουμε επίγνωση του περίγυρου και τι μπορεί να μας προκύψει ξαφνικά;

Αίφνης ο Ασαντ ετοιμάζει την μεγάλη επίθεση του στην περιοχή Ιντλιμπ, την οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τελευταίο απόστημα του Ισις. Τι θα σημάνει αυτό; Μπορεί και 1.000.000 πρόσφυγες, που πανικόβλητοι από τη Συρία θα μπούν στην Τουρκία. Αναλογιζόμαστε που θα πάνε αυτοί;

Επειδή όμως οι Αμερικάνοι μπορεί να έχουν άλλη γνώμη, ο Πούτιν πήρε τα μέτρα του, αφού αυτές τις μέρες αρχίζει η άσκηση «Ανατολή 18».

Τι σημαίνει αυτό; Μια κινητοποίηση 300.000 στρατιωτών, 36.000 τεθωρακισμένων, 1000 μαχητικών αεροσκαφών από την Κεντρική Ρωσία μέχρι τον… Ειρηνικό. Στην άσκηση αυτή για πρώτη φορά συμμετέχουν ενεργά Κίνα και Μογγολία. Ανάλογη άσκηση, που οι Αμερικάνοι ονόμασαν «μαμούθ» έγινε το 1981 με τη συμμετοχή 150.000 στρατιωτών αλλά τότε στο Κρεμλίνο ήταν ο Μπρέζνιεφ και στον Λευκό Οίκο ο Ρέϊγκαν.

Το σημερινό λοιπόν «υπερ μαμούθ» θα έχει και παρακλάδια. Ένα απ’ αυτά είναι η κάθοδος 7 Ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο με ρότα τη Συρία, που μεταφέρουν… Κρούζ και 2 υποβρυχίων.

Οι Ρώσοι λοιπόν αγριεύουν και χτυπούν τριπλά. Μια στη Συρία, μια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία και τρίτον στο ανακάτεμα στα Βαλκάνια.

Και αν η Συρία και το Ιντλιμπ μας ενδιαφέρουν γιατί το 1εκ. Σύροι πρόσφυγες θα καταλήξουν σε μας, το Βαλκανικό ανακάτεμα μπορεί ξαφνικά να μας κάνει να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Αλήθεια, έχουμε επίγνωση τι συμβαίνει στη βόρεια γειτονιά μας;

Σερβία και Κόσοβο, πρώτη φορά μετά από δύο Παγκοσμίους πολέμους αποφασίζουν από κοινού να ανταλλάξουν εδάφη με ότι αυτό σημαίνει. Ετσι στο Βορά το Κόσοβο δίνει ένα Σερβόφωνο κομμάτι στη Σερβία και παίρνει ένα Αλβανόφωνο στο Νότο, ακριβώς πάνω από την ΠΓΜΔ.

Την ίδια ώρα Αλβανία και Κόσοβο έχουν συμφωνήσει από 1/1/19 να καταργήσουν τα μεταξύ τους σύνορα, συνεπώς η Αλβανία… ρουφάει το Κόσοβο. Ερώτηση κρίσεως. Οι Αλβανόφωνοι της ΠΓΔΜ θα βλέπουν το τραίνο να περνά δίπλα τους και δεν θα μπούν, παρακολουθώντας ένα δημοψήφισμα στη… χώρα που δεν θέλουν, για να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία;

Λογικά λοιπόν αφού ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα, μετά θα ανέβουν στο μεγάλο Αλβανικό τραίνο και η Ελλάδα θα βρεθεί να… προσεύχεται να μην διαλύσει η ΠΓΔΜ, κάτι που μάλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

Όλα αυτά βέβαια η ιστορία λέει ότι δεν γίνονται με κεριά και λιβάνια αλλά με μπαρουτόβολα και το ζήτημα είναι αν καταλαβαίνουμε που θα μπλέξουμε ξαφνικά, με δεδομένο άλλο ένα σίγουρο, την χρεωκοπία της Τουρκίας, που είναι θέμα χρόνου.

Και μετά από αυτά τα… δύσκολα ας έρθουμε και στην άγνοια κινδύνου του τίτλου. Οση ενημέρωση έχουμε για τα εθνικά θέματα και το τι μας περιμένει άλλη τόση άγνοια κινδύνου έχουν και οι καμιά… δεκαριά υποψήφιοι Δήμαρχοι, που ακούω ότι θα διεκδικήσουν τον Δήμο Χίου.

Αγνοια όχι μόνο του μετεκλογικού τοπίου, που αν ισχύσουν τα νέα εκλογικά συστήματα που ετοιμάζουν, ο Δήμαρχος δεν θα μπορεί ούτε μια λάμπα να αλλάξει, μέχρι το νέο νομικό πλαίσιο,  που ανά πάσα στιγμή δεν θα κινδυνεύει μόνο με φυλακή αλλά και με κατάσχεση της περιουσίας του.

 

Υ.Γ. Ας μην ξεχνούν οι καμιά… δεκαριά υποψήφιοι ότι πρέπει να κάνουν και ψηφοδέλτιο. Εκεί να δείτε άγνοια κινδύνου οι μελλοντικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 12/12/2018 - 16:40

Επειδή παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, από τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ΔΕΗ το… χάσαμε το παιδί ή σωστότερα την… ηλεκτρική συσκευή και επειδή δεν μας αρέσουν τα κόλπα τους και οι μεθοδεύσεις τους, ερχόμαστε αμέσως στο προκείμενο.

Πόσα λιγότερα θα πληρώσουμε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος;

Aν χρειάζονται διευκρινήσεις να δώσουμε.

Οσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν την διάλυση της ΔΕΗ, δεν νοείται εξαρτημένη χώρα να διαθέτει αυτονομία ρευματοδότησης, φρόντισαν να κάνουν την παραγωγή, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος άλλο πράγμα (ΔΕΗ) και την μεταφορά του ρεύματος με τα δίκτυα επίσης άλλο πράγμα (ΔΕΔΔΗΕ).

Το αποτέλεσμα εκτός της καθημερινότητας, μια γελοία μεσόπορτα χωρίζει την ΔΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ στα γραφεία της ΔΕΗ στο Νοσοκομείο, το ζούμε τώρα στις τελευταίες διακοπές.

ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ ρίχνουν ό ένας τις ευθύνες στον άλλον και με τα χίλια ζόρια τουλάχιστον ο υπεύθυνος του εργοστασίου μίλησε με ονοματεπώνυμο, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ… εΔΕΗσε σε μια απάντηση.

Δική μας δουλειά δεν είναι να παρακαλάμε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ να μιλήσουν επισήμως.

 Άλλο μας απασχολεί και το θέτουμε ευθέως καλώντας μάλιστα τους δύο τοπικούς Βουλευτές να πράξουν τα δέοντα κάνοντας κάτι πρακτικό και ουσιαστικό.

Απαιτώντας να πληρώσουμε στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ είτε γίνεται απευθείας σ’ αυτήν είτε σε ιδιωτικούς πάροχους ρεύματος, τουλάχιστον τα μισά χρήματα.

Επίσημη κατάσταση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αλλά εδώ και μια εβδομάδα το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι το… ανέκδοτο των διακοπών ρεύματος.

Και τα ανέκδοτα δεν κοστίζουν μόνο στο κύρος της ΔΕΗ, κάτι που ποσώς την ενδιαφέρει απ’ ότι φαίνεται, αλλά κοστίζουν ευθέως στις τσέπες μας.

Άλλος παραπονείται ότι κάηκε ο υπολογιστής του, άλλος το τηλεφωνικό κέντρο, άλλος η ηλεκτρική του συσκευή, άλλος… κρεμάστηκε σε εργασία και αναγκάστηκε να την επαναλάβει, στην κυριολεξία κάθε σπίτι και ζημιά και είναι λογικό.

Λογικό για δύο λόγους. Πρώτος ότι δεν μιλάμε για μια – δύο αλλά για δεκάδες διακοπές σε διάστημα μιας εβδομάδας και δεύτερος ότι δεν υπάρχει κατασκευαστική εταιρεία που να υποστηρίζει τέτοιες και τόσες παλαβές αυξομειώσεις τάσεως ή διακοπές τέτοιας συχνότητας.

Συνεπώς σχεδόν η κάθε οικογένεια επιβαρύνθηκε, προς το παρόν με 50 ή 100 ευρώ ζημιά. Αλήθεια, αυτή ποιός θα την πληρώσει;

Αν η ΔΕΗ, εργοστάσιο, δεν φταίει ας ζητήσει αποζημίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αν συμβαίνει το ανάποδο ας αποζημιώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτός που δεν φταίει και πρέπει να αποζημιωθεί είναι ο άμοιρος καταναλωτής.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Απαντήστε μας πόσα θα μας αφαιρέσετε από τους «χρυσούς» λογαριασμούς ρεύματος, γιατί μέσα σε όλα πανάθεμα σας είστε και ακριβοί.

 

Υ.Γ. Ομολογούμε ότι δεν φτάσαμε μέχρι εκεί και μας πονήρεψε φίλος Δικηγόρος.

Δεν απαντούν στις διακοπές, όχι γιατί είναι ανεύθυνοι αλλά γιατί θέλουν να έχουν την πισινή σε περίπτωση αγωγών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό και ο ΔΕΔΔΗΕ μιλάει και αναγνωρίζει μια διακοπή. Οι άλλες ήταν… Θεομηνία.