Η εικόνα της Αγίας Ματρώνας από… πίσω

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 15/09/2022 - 21:05

Ένα δημοσιογραφικό αξίωμα λέει ότι ο δημοσιογράφος μπαίνοντας σε ένα χώρο από την πόρτα, το πρώτο που πρέπει να δεί, είναι που είναι η… πίσω πόρτα, γιατί αν υπάρχει κάτι να μπεί και να βγεί, η… είδηση δηλαδή, από εκεί θα γίνει.

Έτσι και εγώ σήμερα στον Άγιο Γιάννη Θεολόγο των Κουρουνίων, αφού περίμενα στη σειρά να προσκυνήσω την εικόνα της Αγίας Ματρώνας, είπα να δω από… πίσω της και διάβασα αυτά, που βλέπετε και εσείς στην φωτογραφία.

Μπράβο λοιπόν στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Ιερέα της… αδελφής Εκκλησίας μας στο Ναύπλιο, που κοίταξαν να διαφυλάξουν τα… ιδιοκτησιακά δικαιώματα της εικόνας, μην τυχόν και την… βουτήξουμε.

Και τώρα ας κάνουμε λίγη ιστορία.

Για όλα… φταίει ο αείμνηστος καθηγητής, Αρχαιολόγος Αντώνης Στεφάνου, αν είχαμε συνειδητοποιήσει την προσφορά του, θα του κάναμε… άγαλμα.

Στο περιοδικό «Εθνομάρτυς Πλάτων της Χίου» (Ο Δεσπότης, που τον κρέμασαν οι Τούρκοι το 1822 σε ένα από τα πλατάνια της Πλατείας) το 1956 δημοσιεύει την εξής προφορική μαρτυρία.

Διατηρούμε την σχετική ορθογραφία του πρωτοτύπου.

«Εις τα 1822 μαίου ήλθεν το καράβιν του καπετάν διμιτρίου καλαφάτη σπετζιώτι εις τιν Χίων εις χωρίον, κουρούνια και μας επίρεν ενέα ικόνες δεσπωτικές των Χριστόν, τιν παναγίαν, τον άγιον Ιωάννην Θεολόγον, τον Πρόδρομον, τον άγιον Συμεών, τον άγιον γεόργιον, την παναγίαν ζοοδόχον πηγήν, τον άγιον προκόπιον, την αγίαν Ματρώναν και τις επίγεν εις τις σπέτζες εις την παναγίαν εις τιν ενορίαν του παπά ρούση… λιπον επίγεν άνθρωπος εδικός μας, όπου είνε αυτού εγκάτοικος εις σπέτζες, σταμάτις χίως και επίγεν και τες εζίτισαν και του έδωσαν τον αγιον ιωάννην θεωλόγο. Τες δε απολειφθέν δεν τις έλαβε επειδή τες είχαν στελμένες εις τ’ ανάπλι εις τιν παναγίαν»

Με βάση λοιπόν την μαρτυρία αυτή τα… μαμούνια οι Κουρουνιώτες κυρίως της Αθήνας, που έχουν έναν από τους πιο δραστήριους συντοπίτικους Συλλόγους και εκδίδουν ανελλιπώς για χρόνια την εφημερίδα «Αυλόγυρος» πήγαν στην Εκκλησία του Ναυπλίου και τις βρήκαν!!!

Από τότε θεωρώ ότι όλα είναι γνωστά. Οι εικόνες είναι ξεκάθαρα από τη Χίο.

Η εκκλησία του Ναυπλίου ξεκάθαρα δεν θέλει να τις επιστρέψει.

Ίσως δεν ξέρουν ότι οι ίδιες εικόνες ακριβώς, με άλλους Αγίους, υπάρχουν ήδη στα Κουρούνια.

Ίσως δεν ξέρουν ότι ένα χωριό 35 – 50 κατοίκων τον χειμώνα, διατηρεί Εκκλησιαστικό Μουσείο!

Ίσως δεν ξέρουν ότι σήμερα αυτοί οι κάτοικοι αλλά και άλλοι βορειοχωρίτες υποδέχθηκαν την εικόνα κλαίγοντας.

Για να τους βοηθήσω δημοσιεύω σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Ίσως να μην ξέρουν τα λόγια του Πέτρου Μοσχούρη, η ψυχή του «Αυλόγυρου» που είπε σήμερα μιλώντας στην Εκκλησία του χωριού του.

«Όταν βρήκαμε τις εικόνες στο Ναύπλιο ήταν σαν να βρήκα τους γονείς μου»

Να μην ξέρουν ότι η Αγία Ματρώνα ήταν Βολισσιανή, κοιμήθηκε το 1462 και Αγιοποιήθηκε από την Εκκλησία μας λίγο δύσκολο.

Να μην ξέρουν τι έγινε εδώ το 1822 επίσης δύσκολο.

Να μην καταλαβαίνουν ότι σε μια εποχή που έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, οι Κουρουνιώτες αντί να φυγαδέψουν τα κορμιά τους, φυγάδεψαν τις εικόνες τους, ε, τότε ανήκομε σε άλλη φυλή και δεν ανήκομε.

Ας καταλάβουν τουλάχιστον ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, που θα επιστραφεί ξανά στο Ανάπλι η εικόνα, γιατί αυτό συμφωνήσαμε και αυτό κάνουν οι πολιτισμένες κοινωνίες, οι Κουρουνιώτες και όχι μόνο θα μείνουν ορφανοί.

Ας κάνουν λοιπόν την απλή πράξη που έκαναν οι Σπετσιώτες, που μόλις οι Κουρουνιώτες τους ζήτησαν μετά τις Σφαγές τον Άγιο Γιάννη τους, τον έδωσαν αμέσως πίσω, χωρίς να γράψουν τίποτα στην εικόνα… από πίσω.

 

Υ.Γ.: Aυτό αφορά εμάς. Στο κεφάλι του Χίου κ. Μάρκου η απόφαση έχει κλειδώσει. Οι εικόνες αυτές θα γυρίσουν στην Χίο, στα Κουρούνια και θα είναι… ντάλα μεσημέρι.

 

 

Σχετικά Άρθρα