Η… σούπα του Ανδρέα Λοϊζου και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 20/05/2021 - 20:58

Θα έβαζα στον τίτλο και οι συνεδριάσεις… σούπας του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, αλλά πρόθεση μου δεν είναι να προσβάλω, αλλά να διορθώσω κάτι, αν διορθώνεται.

Αναφέρομαι στην κουβέντα μεταξύ σοβαρών συμπολιτών και επικεφαλής παρατάξεων, για το επίπεδο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και δικαιούμαι «διά να ομιλώ» (δεν ξεχνιέται ο συγχωρεμένος ο Κουτσόγιωργας) και λόγω των θητειών μου στο Σώμα, συμπλήρωσα… συντάξιμα ένσημα και επειδή επιπρόσθετα παρακολούθησα κάποιες χιλιάδες ώρες συνεδριάσεων, με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα.

Επειδή λοιπόν βλέπω το αδιέξοδο, φυσικά δεν κάνω τον έξυπνο, αλλά ρίχνω κάποιες ιδέες ξεκινώντας από ένα αξίωμα, με το οποίο φυσικά κάνω πλάκα.

Το αξίωμα είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση εκλογής κάποιου στη θέση Δημοτικού Συμβούλου, είναι να έχει περάσει από τους… Προσκόπους ή την… ΚΝΕ. Δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει σε τέτοια όργανα, επειδή κάποιοι τον εξέλεξαν ως αντιπρόσωπο τους, και να μην έχει ιδέα από οργάνωση στοιχειωδών πραγμάτων.

Πάμε τώρα στις προτάσεις.

Δεν υπάρχουν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Υπάρχει Ημερήσια διάταξη. Υπάρχει φάκελος θεμάτων, ο κάθε σύμβουλος τον διαβάζει πριν την συνεδρίαση και τέλος. Αν υπάρχει κάτι εκτός Ημερησίας διατάξεως αυτό είναι υπέρ επείγον, γίνεται εκείνη τη στιγμή και το υπέρ επείγον το κρίνει ο Πρόεδρος και κανένας άλλος.

Το άλλο «φρούτο» των ερωτήσεων δεν υπάρχει. Υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχουν Αντιδήμαρχοι, ότι θέλει ο όποιος Δημοτικός Σύμβουλος ρωτάει 365 μέρες το χρόνο και όχι την ώρα της συνεδρίασης.

Το κυριότερο υπάρχει χρόνος αρχής και λήξης. Η συνεδριάσεις δεν μπορούν να κρατούν πάνω από τρείς ώρες, είναι δια ζώσης κι έχουν λήξη.

Όταν και ο Παύλος Καλογεράκης υπέπεσε στην παγίδα του διαδικτύου, του το είχα επισημάνει. Εμάς του είπα, μας  βολεύει να  παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις από την πολυθρόνα του σπιτιού μας, αλλά τα Συμβούλια δεν είναι… θέατρο, όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να έρχεται στο Σώμα και να παρακολουθεί ή να παρεμβαίνει στην θεματολογία.

Βεβαίως υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες. Το Σώμα είναι δυσκίνητα μεγάλο, ο κορωνοϊός ήρθε και αποτελείωσε την δια ζώσης συζήτηση, συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης. Ένα από αυτά είναι ο εκλογικός νόμος που απέδειξε απλά ότι ο κάθε λαός κυβερνάται από το σύστημα που του… αξίζει, αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω.

Κλείνω με κάτι τελευταίο. Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία. Ο Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι ο καλός αλλά ο «κακός» της συνεδρίασης. Οι τοποθετήσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το τρίλεπτο και το κυριότερο, όπως υπάρχει ώρα αρχής μιας συνεδρίασης υπάρχει και ώρα λήξης.

 

Υ.Γ.: Συνεδριάσεις Δημοτικού συμβουλίου Χίου. Πρόεδρος Ανδρέας Λοϊζος… Ας μην προσθέσω τίποτα άλλο. Ήμουνα δίπλα του, τιμητικά  ως Γραμματέας, ως ο νεότερος σε ηλικία Δημοτικός Σύμβουλος. Η συνεδρίαση άρχιζε στις 6.00 μ.μ. Στις 9.00 μ.μ. ακριβώς, όταν λέμε ακριβώς το εννοούμε., ο Πρόεδρος έλεγε: «Κύριοι η συνεδρίαση έληξε». Και σε μένα: «Γιαννάκι πάω θα κρυώσει η σούπα». Έμενε με την αδελφή του και στις 9 και κάτι σερβίρονταν το βραδυνό.  

 

 

Σχετικά Άρθρα