Η στροφή των νέων στην θάλασσα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 29/06/2022 - 21:01

Για άλλη μια χρονιά καμαρώσαμε τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, αν και έχουμε δεί στην ζωή ότι η επιτυχία ή η εργασία δεν σχετίζεται πάντα με τις επιστημονικές γνώσεις, τις σπουδές και τα πτυχία.

Παρά ταύτα η επιτυχία είναι επιτυχία και το χαρήκαμε αν και για μας η συγκεκριμένη διαδικασία έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο, ανάλογο με αυτόν του ΕΚΑΒ, όπου ως γνωστόν στου… κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε. Τους έχουμε παρακαλέσει να μην χρησιμοποιούν τον ήχο της σειρήνας της Πυροσβεστικής γιατί μας μπερδεύουν, αλλά προφανώς δεν θέλουν να μας βοηθήσουν.

Ο πονοκέφαλος σχετίζεται με την προσπάθεια του συστήματος να πετύχει τα τρία Α του Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή από την… ανάποδη.

Στα πλαίσια λοιπόν της ισοπέδωσης, της αλοιφής και του… μπιφτεκιού, δεν δημοσιοποιούν πιά τους επιτυχόντες, όχι την σειρά αλλά ούτε καν τα ονόματα τους και στα πλαίσια της άλλης μπούρδας, των υποτιθέμενων προσωπικών δεδομένων, δεν δημοσιεύουν ούτε καν τα ονοματεπώνυμα των παιδιών αλλά… κωδικούς.

Έτσι τους επιτυχόντες, που διαβάζετε και βλέπετε, τους ψάχνουμε εμείς, με την βοήθεια των Καθηγητών, των γονιών τους αλλά και των ίδιων των παιδιών, που επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν την διάκριση τους. Ελάτε όμως, που με την μέθοδο αυτή υπάρχουν παρεξηγήσεις, χάνουμε ονόματα και επιτυχόντες και έτσι πονοκεφαλιάζουμε;

Θα αλλάξει σύστημα το υπουργείο Παιδείας; Ναι, όπως το… ΕΚΑΒ. Εδώ στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, την ώρα, που άλλοι λαοί έχουν περάσει στα… ιπτάμενα ΙΧ εμείς ανακαλύπτουμε τους… επικαθήμενους γαϊδάρους.

Πέραν όμως του… πονοκεφάλου, εγώ έχω τις εξής παρατηρήσεις.

Πρώτον τα παιδιά αυτά που πέτυχαν, είναι τα παιδιά του… κορωνοϊού. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Δεύτερον, εδώ είναι και η εξήγηση του πρώτου, αυτό το πρόσθετο εμπόδιο, λειτούργησε αποτρεπτικά το να έχουμε πληθώρα αριστούχων, σε βαθμό τελειότητας, σύμφωνα με τα ειωθότα, αφού την εποχή την δική μου για παράδειγμα το μοναδικό 20άρι, που βλέπαμε στον έλεγχο, ήταν του συγχωρεμένου του Αλέκου Καλούδη στην Γυμναστική.

Τρίτον, παρατηρήστε στα σχετικά ρεπορτάζ την τάση, που μπαίνει δυναμικά. Οι τρείς στους τέσσερις επιτυχόντες δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Αν το δούμε αυτό σε συνδυασμό με την ναυτοσύνη της Χίου, αυτό όχι μόνο ανοίγει επαγγελματικούς ορίζοντες στους νέους μας, όχι μόνο εδραιώνει την Χιώτικη παρουσία στα καράβια, αλλά δημιουργεί και αξιώσεις διεκδίκησης στον τομέα της Ναυτικής Παιδείας.

Σχολές Σωστικών, Ακαδημίες, Πανεπιστήμιο, Ναυτιλιακό Κέντρο, Πάρκο γραφείων Ναυτιλιακών επιχειρήσεων, βάση ανεφοδιασμού πλοίων κ.λ.π.

Αυτό που λέει για παράδειγμα ο Μηταράκης και μάλλον τόχει καταλάβει μόνο ο… ίδιος. Η Χίος, πρέπει να αλλάξει αφήγημα και στρατηγικό σχεδιασμό. Η… καραμέλα Αεροδρόμιο, Φράγμα, Λιμάνι, τελειώνει. Τώρα πρέπει να μιλάμε για Ναυτιλία. Το ανέλυσα λίγο και Μαστίχα στη Φαρμακοβιομηχανία.

Η κουβέντα βέβαια τώρα πάει αλλού, αλλά μήπως πρέπει να αρχίσει για τα καλά;

 

Υ.Γ.: Θυμόσαστε τι γράφαμε; Γιατί να… μπριζονόμαστε με τον κάθε πικραμένο στην γείτονα, που ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών. Ας το ζητήσει επισήμως ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. Τελικά κατάπιε την γλώσσα του. Έτσι νομίζουμε, ας μην ξυπνήσουμε και θα δούμε τα δόντια του.

Σχετικά Άρθρα