Η τουρκική εισβολή… αφιέρωμα στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 03/04/2021 - 12:29

Δεν υπάρχει τίποτα χωρίς ερμηνεία, ειδικά στην πολιτική, αρκεί να βάλομε το μυαλό σας σε λειτουργία και μάλιστα λόγο… πονηρά.

Αυτό επιχειρώ με τα γεγονότα της Πέμπτης και της Παρασκευής, που αν τα προσπεράσομε θα γνωρίσουμε ίσως το καλοκαίρι γεγονότα Έβρου στην θάλασσα.

Και αυτό που έγινε την Πέμπτη ήταν μια ευθύτατη εισβολή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από την μεριά της Τουρκίας, με την κάλυψη από λέμβους απελπισμένων μεταναστών, εισβολή σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής, με πολλαπλούς στόχους και μια… αφιέρωση.

Η… αφιέρωση ήταν στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, που την ίδια ώρα πραγματοποιούσε επίσκεψη σε Λέσβο και Χίο και εξειδικεύονταν στους έλληνες Λιμενικούς, ακοίμητους φρουρούς των συνόρων, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε… πόλεμο.

Ας μην το αναλύσουμε για οικονομία χώρου. Αυτό που έγινε στον Έβρο, την εισβολή εννοώ, την είδαμε όλοι στα… κανάλια. Αυτό που γίνεται κάθε, μα κάθε βράδυ στο Αιγαίο δεν το βλέπει κανείς, αλλά το ζούν οι Λιμενικοί μας στο πετσί τους και αυτό το γνωρίζουν οι απέναντι. Εξ’ ου και η… αφιέρωση.

Πέτυχαν το στόχο τους; Όχι και αυτό δεν προκύπτει μόνο από την προσεκτική δήλωση Μηταράκη, αλλά από το αποτέλεσμα.

«Σήμερα το πρωί, δήλωσε ο υπουργός, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης κατασκευής βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο.

Καλούμε την Τουρκία να:

Σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση. Επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία. Συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση».

Η λεπτομέρεια αυτή στην δήλωση Μηταράκη καλό είναι να προσεχθεί για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία θα το επαναλάβει, ο δεύτερος ότι ήδη δεν συμμορφώνεται με αυτά που δεσμεύτηκε, την παραλαβή δηλαδή πίσω όσων εισέρχονται παράνομα στην χώρα, προέρχονται από την Τουρκία, εξετάστηκε και απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου τους, κοντολογίς την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση.

Συνοψίζουμε και ας τα βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Ο Ερντογάν περιμένει ματαίως τηλέφωνο του νέου Αμερικάνου Προέδρου, την ώρα που η οικονομία της Τουρκίας παραπαίει … και στηρίζεται στην… Κινέζικη βοήθεια της Export Import Bank of China, που χορήγησε στην κρατική τουρκική τράπεζα Ziraat δάνειο 400 εκατ. δολαρίων.

Το δάνειο έρχεται σε μια στιγμή που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν εξανεμιστεί, το τουρκικό νόμισμα διολισθαίνει, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα διψήφιος και οι ξένοι αρχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στη γειτονική χώρα αντιδρώντας στην απρόβλεπτη και αυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου.

Την ίδια ώρα, που γίνονταν η… υποδοχή στον Αντιναύαρχο Κλιάρη, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με όλο το επιτελείο του, μεταξύ του οποίου και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, επισκέφτηκαν τους καταδρομείς στην Ίμβρο και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήταν και η πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας στο νησί.

Ταυτόχρονα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε την έξοδο γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι οι σεισμικές εργασίες του Ορούτς Ρέις συνεχίζονται στα ανοιχτά της Αττάλειας, το Μπαρμπαρός βρίσκεται σε μακροχρόνιες εργασίες στην Τούζλα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ πρόκειται να ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό του και θα επιστρέψει στο πρόγραμμα εργασιών του στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό.

Άρα από εδώ και πέρα ας βάλουμε να δουλέψει το μυαλό μας.

Η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη. Τα γεγονότα του διημέρου δεν είναι τυχαία. Είναι θέμα χρόνου να… αμολήσει τα… αποβατικά της στο Αιγαίο.

Υ.Γ.: Η απόβαση αυτή θα κάνει τα επεισόδια του Έβρου, να φαντάζουν…απλή οδοντόκρεμα.

 

Σχετικά Άρθρα