Η…κατάρα ενός νεοκλασικού

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 23/02/2021 - 18:44

Τα γεγονότα είναι γνωστά.

Όταν η προηγούμενη Δημοτική αρχή, έφτιαχνε την γνωστή στοά, κλείνοντας την κυκλοφορία σε ένα δρόμο, έτσι στα κουτουρού, το σημειώνουμε γιατί η γνώμη μας είναι ότι πρέπει όλο το ιστορικό κέντρο να πεζοδρομηθεί, είχαμε σημειώσει ότι τουλάχιστον η δουλειά είναι… γερή.

Απεδείχθη, αφού δεν σκοτώσαμε άλλον έναν άνθρωπο, ας μην ξεχνάμε ότι στείλαμε άλλον ένα στον άλλο κόσμο από… μπασκέτα, και έτσι ξύλα και σίδερα συγκράτησαν τους πέτρινους τοίχους του νεοκλασικού της γωνίας Βενιζέλου και Αργέντη.

Προσέξτε το δεν σκοτώσαμε αφορά το χθές. Το θα σκοτώσουμε είναι το μόνο σίγουρο. Αν έγινε αυτό στην σκεπασμένη… στοά της Αργέντη, σκεφτείτε τι θα γίνει αν ξεκολλήσει μια γωνία από το νεοκλασικό της Απλωταριάς, έτοιμη είναι, αν σωριαστεί ένας τοίχος στην Μαγαζιωτίσσης, το μπαλκόνι έτοιμο είναι, αν πέσει προς τα έξω ένας τοίχος του νεοκλασικού στην γωνία Απλωταριάς και Δίωνος.

Μιλάμε αν αυτό δεν συμβεί… ξημερώματα, δεν θα σκοτωθεί άνθρωπος αλλά άνθρωποι.

Και τι κάνουμε; Εμείς τι ακριβώς να κάνουμε; Δεν ρωτάμε καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι και Πρωθυπουργός, ο οποίος όταν ένας τοίχος στον σεισμό της Σάμου σκότωσε δύο παιδιά, αυτό έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2020, υποσχέθηκε ταχύτερη διαδικασία για την κατεδάφιση ερειπίων;

Μπορεί κανείς να μας πληροφορήσει 4μήνες μετά, αν μειώθηκε ένα …λόχαρτο απ’ όσα χρειάζονται για μια απλή και αυτονόητη διαδικασία;

Και εάν για τα ερείπια χρειάζεσαι έξι μήνες να ταϊζεις με εργατοώρες τους κηφήνες, που κάνουν ότι δουλεύουν, σε βάρος της δικής σου εργασίας, πόσους χρειάζεσαι αν έχεις την ατυχία να έχεις κληρονομήσει ένα νεοκλασικό;

Γιατί εκτός της αδιαφορίας που δείχνουν πολλοί, υπάρχουν και αυτοί, η συντριπτική πλειοψηφία, που θέλει να ενεργήσει αλλά δεν μπορεί.

Δείτε την περίπτωση που εξετάζουμε λόγω επικαιρότητας.

Κατ’ αρχήν έχουμε δεί, ειδικά στην πρόσοψη του, γιατί κόσμημα μιλάμε; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα πλουσιότερα σπίτια βρίσκονταν στην Προκυμαία, που ήταν ο οδός Βενιζέλου, πριν γίνει το λιμάνι, που μας έφτιαξε ο τελευταίος… πολυχρονεμένος Σουλτάνος; Ευτυχώς δηλαδή, αλλιώς τα πλοία θα δένανε στον… μέγα Λιμνιώνα.

Τέλος πάντων, αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί ως χώρα, δεν προκύπτει πάντως από πουθενά, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νεοκλασικά να καταρρεύσουν.

Και τα αφήνουμε, εφόσον τα εναποθέτουμε στα χέρια των άτυχων ιδιοκτητών τους. Όταν το συγκεκριμένο οι ίδιοι οι μελετητές λένε ότι χρειάζεται 60.000 ευρώ για μια πρόχειρη υποστύλωση και 500.000 ευρώ για ανακατασκευή, ποιοί αλήθεια ιδιοκτήτες μπορούν να το αντέξουν;

Άρα, αν θέλουμε να διασωθεί η κληρονομιά μας, θα πρέπει νομοθετικά απλά και γρήγορα, κάπως έτσι το… φαντάστηκε και ο Μητσοτάκης αλλά δεν ρώτησε τα… αφεντικά του στο Δημόσιο, να ξεχωρίσει τι είναι ερείπιο και τι διατηρητέο. Το ερείπιο να πέφτει, το νεοκλασικό να δίνεται μια γενναία επιδότηση στους ιδιοκτήτες του, προκειμένου να το συντηρήσουν.

Αν δεν γίνει αυτό, σ’ αυτό τον αιώνα θα καταρρεύσουν όλα και θα σκοτώσουν και κόσμο.

 

Υ.Γ: Πως το είπε, ακούγοντας τα σαλιγκάρια να κοχλακούν βράζοντας, ο παππούς μας ο Αίσωπος; «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Το σπίτι σας καίγεται και εσείς τραγουδάτε. Ο Ερντογάν βγάζει 90 πολεμικά πλοία για… άσκηση στο Αιγαίο και η Βουλή θα συνεδριάσει με θέμα την οπή της εξαγωγικής στερεών αποβλήτων, της εντερικής σωλήνας ενός καλλιτέχνη.

Σχετικά Άρθρα