Χίος, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

Αν ήμουνα… Καρδαμυλίτης

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 19/09/2019 - 20:50

Δεν είμαι και γι’ αυτό μπορώ ευκολότερα να συγχαρώ τους Καρδαμυλίτες για την στάση τους και τις αποφάσεις τους, στον αγώνα που συνεχίζουν για την λειτουργία του Οικονομικού Τμήματος του ΕΠΑΛ.

Αποφάσισαν να αγωνιστούν χωρίς να κλείσουν τα Σχολειά τους.

Μεγάλη υπόθεση, ποιοτική κατάκτηση. Δεν πυροβολείς το χέρι που γράφει, δεν καταλαμβάνεις την γνώση, δεν κλείνεις τον ναό της μόρφωσης. Γιατί είναι μηδενιστικό να βλέπουμε πως… κατάντησαν τα Σχολειά και να μην βλέπουμε τι προσφέρουν τα Σχολειά.

Αγώνας λοιπόν, με τα Σχολεία ανοικτά. Μπράβο τους.

Αγώνας στη συνέχεια χωρίς κλειστούς τους δρόμους για το χωριό.

Και πάλι μπράβο. Δρόμοι κλειστοί σημαίνει οπισθοδρόμηση, οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοικτοί, πρόοδος με κλειστό δρόμο δεν υπάρχει, τα Καρδάμυλα πάσχουν από απομόνωση, πάσχουν και από άλλο άνοιγμα και όχι για το αντίθετο.

Στην χώρα λοιπόν το πρωϊ της Παρασκευής και συγκέντρωση έξω από το γραφείο του τοπικού Κυβερνητικού Βουλευτή και Υπουργού. Μια άκρως πολιτική ενέργεια, με επικέντρωση της διαμαρτυρίας εκεί που πρέπει και απαίτηση λύσης ακριβώς στο σημείο που πρέπει.

Και τώρα αφού τα είπα στους Καρδαμυλίτες, τώρα επιτρέψτε μου να γίνω… Καρδαμυλίτης.

Αν ήμουν λοιπόν Καρδαμυλίτης, μετά από την διαμαρτυρία στο γραφείο του Ν. Μηταράκη, θα βάδιζα από την Απλωταριά και θα στεκόμουνα, εγώ και όλοι οι διαδηλωτές στις 11.00 π.μ. απέναντι στην Εθνική Τράπεζα, στο άγαλμα του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα και θα τιμούσα και θα θυμόμουνα τα 75 χρόνια ελευθερίας του νησιού μας από τον Γερμανικό ναζιστικό ζυγό.

Στη συνέχεια και με βάση το πρόγραμμα θα πραγματοποιούσα διαδήλωση περιμετρικά του Δημοτικού κήπου. Αν είμαστε 1000 άτομα θέλομε δεν θέλομε θα κλείσει ο δρόμος και θα βραχυκυκλώσει ο… μαχαλάς, που εμείς λέμε πόλη.

Όμως αν είμαστε καμιά εκατοστή άνθρωποι, απολύτως λογικό, θα πρότεινα να βαδίζουμε διαμαρτυρόμενοι από την μια πλευρά του δρόμου αφήνοντας το ένα ρεύμα ανοικτό.

Όταν αγωνίζεσαι θέλεις συμμάχους. Αν είναι να αγωνιστείς και 1000 οδηγοί να βλαστημούν εσένα, το ΕΠΑΛ σου και το χωριό σου, την… έχασες την δίκη.

Συνεπώς και διαμαρτυρία μπορεί να γίνει και τά αυτονόητα να γίνουν, γιατί τελικώς είπαμε, από αυτό πάσχομε κυρίως, από το αυτονόητο.

 

Υ.Γ. Ε, αφού έγινα Καρδαμυλίτης ας γίνω και… Μηταράκης. Αν ήμουν λοιπόν και είχα καλά νέα το πρωϊ της Παρασκευής θα έπαιρνα 10 παρά 5 τον Φιλόδωρο Βιτέλλα και θα του έλεγα ανακοίνωσε τους ότι η Κεραμέως υπέγραψε.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 21/01/2020 - 20:57

«Βεβαίως θα είμαι στην πλατεία αύριο» μου είπε το μεσημέρι φίλος, πρώην Πρόεδρος Κοινότητας, ενεργός, ξύπνιος άνθρωπος. «Αυτό δεν πάει άλλο, πρέπει να γίνει μια δομή να μην είναι πεταμένοι στα χωράφια οι άνθρωποι, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η χύμα κατάσταση».

Αυτή είναι η προσέγγιση του και αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Όσοι μαζευτούμε αύριο στην Πλατεία και θα είμαστε πολλοί ο καθένας έχει την δική του προσέγγιση, με ΕΝΑ κοινό. Η κατάσταση δεν πάει άλλο «χύμα στο κύμα».

Ο καλός μου φίλος ο Σωτήρης Παραδείσης φωνάζει από τη Βολισσό. «Η Βορειοδυτική Χίος δεν είναι παιδί ενός κατώτερου Θεού» και έχει δίκιο. Όμως είναι τέτοιο παιδί τα Καμπόχωρα; Δεν είναι και εδώ είναι το αδιέξοδο.

Και το αδιέξοδο δεν είναι το πού θα γίνει το Κλειστό Κέντρο. Ας είμαστε ρεαλιστές, τουλάχιστον όσοι δεν είμαστε βλαμμένοι, γιατί υπάρχουν και αυτοί, που λένε να τους πνίξουμε τους… λαθραίους και να τους στείλουμε στα ξερονήσια.

Και ο ρεαλισμός λέει, ότι το πρόβλημα θα το έχουμε και μετά την μεγάλη διαδήλωση μας αύριο.

Η κυβέρνηση όμως οφείλει να το οργανώσει, έστω μετά από 6 μήνες καθυστέρηση και κυρίως να αντιμετωπίσει το νούμερο, τον αριθμό. Αυτός φοβίζει, αυτός δημιουργεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση οφείλει να δουλέψει στο τρίπτυχο, Φύλαξη, Απονομή ασύλου γρήγορη, Επιστροφές στην Τουρκία, μεταφορές στην ενδοχώρα.

Μόνο έτσι θα δουλέψουν τα Ελεγχόμενα Κέντρα, τα ονοματίζω έτσι γιατί Κλειστά δεν θα είναι. Κλειστό όμως όντως θα είναι ένα τμήμα τους ώστε να απελαύνονται αμέσως οι παραβατικοί και να σταματήσει ο σημερινός εξευτελισμός.

Αναφέρομαι βεβαίως στους διάφορους παραβατικούς, που συλλαμβάνονται, τους πηγαίνουμε μια βόλτα μέχρι την Αστυνομία, γλυτώνουν και το ΤΑΧΙ, και τους αφήνουμε αμέσως γιατί δεν υπάρχει χώρος Κράτησης.

Όμως ο ρεαλισμός απαιτεί να βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας. Εμείς έχουμε το πρόβλημα, εμείς έχουμε την… πόρτα, η Ελλάδα ήταν πάντα σταυροδρόμι και πόρτα προσφύγων, το… κλειδί όμως το κρατάει ο Ερντογάν.

Εδώ χρειάζεται να ανοίξουμε τα μάτια μας στις εξελίξεις.

Τι προκύπτει από την Σύνοδο για τη Λιβύη;

Δεν στέκομαι στην ευρωπαϊκές μπαρούφες ότι θα λύσουν το πρόβλημα την ώρα που οι εμπλεκόμενοι… Φύλαρχοι δεν μιλούν μεταξύ τους ούτε δι’ αντιπροσώπων. Δεν στέκομαι στο γεγονός ότι την Σύνοδο την έκαναν αφού ο ένας… Φύλαρχος έκοψε την ροή του πετρελαίου, αφού μόνο αυτό τους νοιάζει, στέκομαι στον Ερντογάν, που είναι... απομονωμένος μόνο στα κούφια μυαλά μας.

Είδαμε με τι απείλησε τους… Εταίρους μας; Με τις προσφυγικές ροές.

Ο Ερντογάν είναι Τούρκος 100% και δεν προδίδει την φυσιογνωμία του.

Στα σίγουρα, είδαμε ότι τσαμπουκάς – τσαμπουκάς, αλλά και κατά των Κούρδων και κατά των Λίβυων δε έστειλε ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη, τους βλαμμένους του Ισλάμ της Συρίας έστειλε. Στα σίγουρα λοιπόν και αλλού το… μάτι.

Βλέπουμε που φωνάζει για την υφαλοκρηπίδα που δεν έχει η… Κρήτη;

Μα επιτέλους ας ξυπνήσουμε, δεν είναι χαζός. Αν όμως περνάει στην κουβέντα ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα, και το χώνει στις Διεθνείς συναντήσεις, γιατί να έχει υφαλοκρηπίδα ένα νησάκι από το Κοντάρι μέχρι τη Δασκαλόπετρα, με 300 ψυχές πάνω, 10 λεπτά από την Τουρκία και τέσσερις ώρες από την Ρόδο;

Τα μάτια μας δεκατέσσερα λοιπόν, ο Ερντογάν δείχνει την Κρήτη για να μασήσει το Καστελόριζο.

Βεβαίως επειδή είναι αυτή η φύση του, δεν θα ρισκάρει να σπάσει τα δόντια του, και ένα Καστελόριζο στα σπάει, θα σιγουρευτεί ρίχνοντας στην αυλή μας ένα… γεωτρύπανο.

Και τι θα κάνουμε εμείς; Το είπε ο Πρωθυπουργός. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μην… κάνουμε.

Ναι αλλά αν κάνει ο Ερντογάν; Διότι δεν φτάνει να μην θέλουμε να κάνουμε πόλεμο εμείς, πρέπει να μην θέλει και εκείνος.

Και επειδή είναι «σιγουρατζής» αν δεί και δεν μασάμε σκατά, γιατί αυτά θα μας ταϊσει αν βλέπουμε τις γεωτρυπανιές του και λέμε ότι είναι… τσιμπήματα κωνώπων επί του βυθού, θα μας απειλήσει ή θα μας πολεμήσει με τις προσφυγικές ροές.

Τουτέστιν έχει ουρά το μακαρόνι. Δεν θα ξεμπερδέψουμε με το αυριανό συλλαλητήριο.

 

Υ.Γ. Πρέσβης Βύρων Θεοδωρόπουλος. Ο εκλιπών Πρύτανης των ελληνοτουρκικών επαφών.

«Το Καστελόριζο είναι ένα μόνιμο ακριθάκι στο μάτι της Τουρκίας».

Δεν θα το βγάλει ποτέ αν δεν σιγουρευτεί ότι δεν θα μένει μονόφθαλμη.