Χίος, Πέμπτη 13 Αυγούστου

Αν ήμουνα… Καρδαμυλίτης

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 19/09/2019 - 20:50

Δεν είμαι και γι’ αυτό μπορώ ευκολότερα να συγχαρώ τους Καρδαμυλίτες για την στάση τους και τις αποφάσεις τους, στον αγώνα που συνεχίζουν για την λειτουργία του Οικονομικού Τμήματος του ΕΠΑΛ.

Αποφάσισαν να αγωνιστούν χωρίς να κλείσουν τα Σχολειά τους.

Μεγάλη υπόθεση, ποιοτική κατάκτηση. Δεν πυροβολείς το χέρι που γράφει, δεν καταλαμβάνεις την γνώση, δεν κλείνεις τον ναό της μόρφωσης. Γιατί είναι μηδενιστικό να βλέπουμε πως… κατάντησαν τα Σχολειά και να μην βλέπουμε τι προσφέρουν τα Σχολειά.

Αγώνας λοιπόν, με τα Σχολεία ανοικτά. Μπράβο τους.

Αγώνας στη συνέχεια χωρίς κλειστούς τους δρόμους για το χωριό.

Και πάλι μπράβο. Δρόμοι κλειστοί σημαίνει οπισθοδρόμηση, οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοικτοί, πρόοδος με κλειστό δρόμο δεν υπάρχει, τα Καρδάμυλα πάσχουν από απομόνωση, πάσχουν και από άλλο άνοιγμα και όχι για το αντίθετο.

Στην χώρα λοιπόν το πρωϊ της Παρασκευής και συγκέντρωση έξω από το γραφείο του τοπικού Κυβερνητικού Βουλευτή και Υπουργού. Μια άκρως πολιτική ενέργεια, με επικέντρωση της διαμαρτυρίας εκεί που πρέπει και απαίτηση λύσης ακριβώς στο σημείο που πρέπει.

Και τώρα αφού τα είπα στους Καρδαμυλίτες, τώρα επιτρέψτε μου να γίνω… Καρδαμυλίτης.

Αν ήμουν λοιπόν Καρδαμυλίτης, μετά από την διαμαρτυρία στο γραφείο του Ν. Μηταράκη, θα βάδιζα από την Απλωταριά και θα στεκόμουνα, εγώ και όλοι οι διαδηλωτές στις 11.00 π.μ. απέναντι στην Εθνική Τράπεζα, στο άγαλμα του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα και θα τιμούσα και θα θυμόμουνα τα 75 χρόνια ελευθερίας του νησιού μας από τον Γερμανικό ναζιστικό ζυγό.

Στη συνέχεια και με βάση το πρόγραμμα θα πραγματοποιούσα διαδήλωση περιμετρικά του Δημοτικού κήπου. Αν είμαστε 1000 άτομα θέλομε δεν θέλομε θα κλείσει ο δρόμος και θα βραχυκυκλώσει ο… μαχαλάς, που εμείς λέμε πόλη.

Όμως αν είμαστε καμιά εκατοστή άνθρωποι, απολύτως λογικό, θα πρότεινα να βαδίζουμε διαμαρτυρόμενοι από την μια πλευρά του δρόμου αφήνοντας το ένα ρεύμα ανοικτό.

Όταν αγωνίζεσαι θέλεις συμμάχους. Αν είναι να αγωνιστείς και 1000 οδηγοί να βλαστημούν εσένα, το ΕΠΑΛ σου και το χωριό σου, την… έχασες την δίκη.

Συνεπώς και διαμαρτυρία μπορεί να γίνει και τά αυτονόητα να γίνουν, γιατί τελικώς είπαμε, από αυτό πάσχομε κυρίως, από το αυτονόητο.

 

Υ.Γ. Ε, αφού έγινα Καρδαμυλίτης ας γίνω και… Μηταράκης. Αν ήμουν λοιπόν και είχα καλά νέα το πρωϊ της Παρασκευής θα έπαιρνα 10 παρά 5 τον Φιλόδωρο Βιτέλλα και θα του έλεγα ανακοίνωσε τους ότι η Κεραμέως υπέγραψε.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 12/08/2020 - 17:27

Γράψαμε για το αεράδικο πλοίο, που βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο στην έξοδο του λιμανιού.

Και στο κάτω – κάτω γιατί να μην είναι. Μήπως στον Λίβανο έδωσε καμιά σημασία κανείς στους δημοσιογράφους, που έγραφαν να απομακρυνθεί η αποθήκη λιπασμάτων από το Λιμάνι της Βηρυτού;

Όμως ας ξεκινήσουμε με μια επιστολή ενός σοβαρού ανθρώπου, σε σχέση με τα σχόλια του μεγάλου… καφενείου που θα σχολιάσομε μετά.

Ο συμπολίτης μας λοιπόν Δημήτρης Ψαραδάκης μας έγραψε τα εξής:

 

Αγαπητή ΑΛΗΘΕΙΑ,

 

Νομίζω ότι στο άρθρο σας ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΙΟΣ... ΒΗΡΥΤΟΣ αδικείτε τον συγκεκριμένο τύπο πλοίων.

Θα ήθελα να σας το επισημάνω αυτό, διότι νομίζω ότι μια εφημερίδα σαν την δική σας που εκδίδεται σε αυτόν τον τόπο, έχει την πρόσβαση και τη δυνατότητα να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο έντυπο τέτοια θέματα.

Δεν είναι της ώρας να εξηγήσω γιατί αδικείται ο συγκεκριμένος τύπος πλοίων, όμως σαν επαγγελματίας του κλάδου, σας ενημερώνω ότι είναι τα ασφαλέστερα πλοία που κυκλοφορούν.

Το Λιμεναρχείο προφανώς το γνωρίζει αυτό γι’ αυτό και του επέτρεψε να αγκυροβολήσει, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Σχετικά με το «υγροποιημένο φυσικό αέριο» σας ενημερώνω ότι με τους νέους κανονισμούς των καυσίμων, το LNG θα είναι το μέλλον για όλη τη ναυτιλία, στη στεριά όπως γνωρίζετε το φυσικό αέριο είναι ήδη μέσα στα σπίτια μας και συνεχώς επεκτείνετε τι θα λέγαμε εάν... αύριο μας ζητηθεί να γίνει σταθμός ανεφοδιασμού και τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και στο νησί μας; Ή ακόμα και LNG ανεφοδιαστική μονάδα κάπου στη βόρεια ή νότια Χίο, για να εξυπηρετεί τα πλοία στο πέρασμά τους που φυσικά προϋποθέτει ναυσιπλοΐα παράλληλα του νησιού μας αλλά και αγκυροβολημένα πλοία στη ράδα του;

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα στενά μας, αν θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες, δεν επιτρέπουν να έχουμε την πολυτέλεια για οριοθέτηση πολλών τύπου αγκυροβολίων.

Ας καλοδεχτούμε λοιπόν και αυτόν τον τύπο πλοίου που μας έκανε την τιμή να έρθει και να αφήσει λίγα από τα κέρδη του στο νησί μας και να ευχηθούμε να έρθουν και άλλα, και το σπουδαιότερο να προετοιμαστούμε γι’ αυτά και να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε αυτό που ζητούν, διαφορετικά ανεβαίνοντας προς τα βόρεια θα στρίβουν... αριστερά.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και ενημέρωση.

 

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια στον κύριο Γ. Τζούμα για τα ΑΛΗΘΙΝΑ του.

 

Να απαντήσουμε τώρα στον κύριο Ψαραδάκη.

Φυσικά και τα πλοία αυτά είναι ασφαλέστατα μέχρι υπερβολής. Φυσικά και είναι όλα καλοδεχούμενα. Εμείς όμως το συνδέσαμε με μια παράμετρο, αυτή των ημερών που διανύουμε.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί προφανώς ή το έχουμε παρεξηγήσει ή το συνηθίσαμε ή νομίζουμε ότι είναι… πλάκα.

 Με την Τουρκία βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν το λέμε επισήμως αλλά το ξέρουν όλοι. Το ξέρει και η επίσημη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, το ξέρει ο Διεθνής παράγοντας, το ξέρουν οι στρατιωτικοί που βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη, το ξέρουν οι επίστρατοι, το ξέρουμε όλοι, αλλά ειδικά εμείς το… ξεχνάμε.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό, κάποια πυροβόλα απέναντι έχουν στοχοποιήσει το αεράδικο. Θα πεί κανείς, το αυτόν ισχύει και για τις υποδομές. Σωστά αλλά αυτό είναι γνωστό και αμοιβαίο.

Αν ο Στρατός περίμενε να υπάρχει ΔΕΗ και κάτι άλλα… ψιλά στη Λευκωνιά, στο πρώτο πεντάλεπτο μιας πολεμικής σύρραξης, δεν θα είχε δικά του ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Ξέρει λοιπόν πως η ΔΕΗ είναι… σημαδεμένη, όπως σημαδεμένα είναι και τα δικά τους καύσιμα αυτά που έχουν σκεπάσει με δίχτυ παραλλαγής μεταξύ Τσεσμέ και Κάτω Παναγιάς και νομίζουν ότι δεν τα βλέπουμε.

Το πρόβλημα είναι τα απρόοπτα, αυτά που δεν περιμένεις. Το να έχουμε λοιπόν αυτή την περίοδο το πλοίο αυτό, με το φορτίο αυτό, σε απόστασης αναπνοής από την πόλη είναι επιπολαιότητα, που μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.

Ευχαριστούμε πάντως τον κύριο Ψαραδάκη και για το ενδιαφέρον του και για την ευγένεια του.

 

Υ.Γ. Και μια απάντηση στους σχολιαστές του Facebook και αναφέρομαι σε αυτούς, που γράφουν μονίμως με χολή και μέσα στο νεύρο και την επιθετικότητα, που σχολιάζουν χωρίς να διαβάσουν, που δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Έχω ψάξει τρόπο να τους αποκλείσω από αναγνώστες, δεν θέλω να μας διαβάζουν αυτοί οι τύποι, δεν με ενδιαφέρουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Άρα υπομονή θα ζήσουμε και με αυτούς.