Και… σφηγκάκι παγωτό

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 09/06/2021 - 18:27

Στη Χίο τις λέμε… σφήγκες.

Ζουζουνίζουν, ενίοτε τσιμπούν, τι να κάνουν τα ζωντανά, άμυνα, που λέμε, τέλος πάντων, η συνάντηση δεν είναι ευχάριστη μαζί τους, ειδικά μετά το… τσίμπημα.

Το άλλο… ζουζούνισμα είναι η πιο ευχάριστη μουσική στον κόσμο. Παιδιά, που παίζουν. Είναι η ξεχωριστή νότα ειδικά στα χωριά μας, που άλλοτε βούϊζαν από κόσμο και τώρα σπάνια ακούνε κάποιο παιδί τα Σαββατοκύριακα.

Σε μια τέτοια εικόνα ήμουνα… καταγραφέας τις προάλλες στην πλατεία των Μεστών, όπου δεκάδες πιτσιρίκια έσπευδαν για το παγωτάκι τους ή για να το απολαύσουμε σωστότερα, το… σφηγκάκι παγωτάκι τους.

Η ονομασία είναι δική μου και αφορά μια εθιμική κατάσταση στο γραφικό Μεσαιωνικό χωριό, που συμβαίνει εδώ και αιώνες, από τότε που δεν υπήρχαν… παγωτά, αλλά υποθέτω από την ώρα που υπήρχε το… κίνητρο, όλο και κάποιο ζαχαρωτό θα είχε την τιμητική του.

Και η αμοιβή συνίσταται σε μερικά λεπτά, ανά σκοτωμένη θηλυκή σφήκα, προσέξτε την λεπτομέρεια και εδώ οι αρσενικοί… άχρηστοι είμαστε, που παραδίδεται αυτή την εποχή σε ένα συμβούλιο γερόντων, που αποφαίνονται για το… φύλλο της σφήκας και αναλόγως τον αριθμό, ας πούμε 100 δίνουν ένα 2ευρώ, από το κοινό ταμείο, τέλος πάντων με λίγο κόπο, το παγωτάκι βγαίνει.

Τα πιτσιρίκια μηχανεύονται διάφορους τρόπους, τι στο καλό ελληνόπουλα θα ήταν χωρίς φαντασία, λίγο νεράκι, λίγη… πορτοκαλάδα, οι σφήκες τρέχουν για ξεδίψασμα και πέφτουν στον βωμό της… μυγοσκοτώστρας.

Αν έχει κανείς απορία γι’ αυτό το κυνήγι και τους αιώνες που επιβιώνει, σκεφτείτε ότι μια θηλυκή σφήκα γεννάει περίπου 500, αφήστε τις ελεύθερες και μετά πηγαίνετε μαζί με τους Μεστούσους να μαζέψετε τα σταφύλια τους.

Εννοείται χωρίς αυτή την απλή μέθοδο εξόντωσης, τα σταφύλια αφανίζονται, οι σφήκες καλοπερνούν και οι Μεστούσοι πίνουν κρασί από τον… Μπουτάρη.

Με την ελάχιστη αμοιβή σαν κίνητρο, διατηρείται η ισορροπία στην περιοχή και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Και οι παραγωγοί, που βρίσκουν σταφύλια να κόψουν, και οι πιτσιρικάδες, που εξασφαλίζουν με τον ιδρώτα τους το παγωτάκι τους και οι σφήκες που απομένουν, γιατί αν υπάρχουν αμέτρητες στην πιάτσα, τότε πεινάνε όλες μαζί.

Γιατί έγραψα τότε όλα τα παραπάνω;

Μα γιατί κάποιοι δεν είναι… ευχαριστημένοι.

Ξέρετε, πρέπει να διαβάσετε το… υστερόγραφο.

Υ.Γ.: Μην τραβάς φωτογραφίες, μου είπαν οι γέροντες, θα μας δούν οι… Οικολόγοι και θα βρούμε τον μπελά μας και χωρίς πλάκα κάποτε τον είχαν βρεί από μερικούς υπερβολικούς, που άθελα τους ίσως, αντί για καλό, γιατί το οικολογικό κίνημα μόνο καλό κάνει, τελικά κάνουν κακό.

Σχετικά Άρθρα