Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

Kαλή η ανάπλαση της Πόλης αλλά θα τον... αφήσουν τον Δήμαρχο;

Σάβ, 03/03/2018 - 20:32
οδός Καλουτά

Ακολουθώντας το απλό δημοσιογραφικό αξίωμα, ότι απορία έχουμε εμείς έχει και ο κόσμος, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο Χίου Μ. Βουρνού, να κρατήσει στο συρτάρι του τις μελέτες και τις μακέτες του έργου ανάπλασης της Πόλης και να μας… περπατήσει στις αλλαγές που θα γίνουν στη ζωή μας, αφού αν τελικά γίνει ότι σχεδιάζεται, μιλάμε ότι το κέντρο της Πόλης θα πηδήξει… αιώνα.

Δικαιωθήκαμε και από την τηλεθέαση αλλά και από τον αριθμό θεάσεων του ίδιου ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, αλλά… υπάρχει ένα αλλά. Ούτε από έναν ούτε από δύο αλλά από αμέτρητους συμπολίτες ακούσαμε το ίδιο ερώτημα: Καλά όλα αυτά αλλά θα αφήσουν τον Βουρνού να τα κάνει;

Αλήθεια, τι κάνει τους πολίτες να λένε φωναχτά αυτό που όλοι σχεδόν λέμε… μέσα μας;

Είναι απλό, η λειτουργία, ας την λέμε έτσι για να παρηγοριόμαστε του Δημόσιου τέρατος.

Τέρας, που όμως έχει κανόνες, διέπεται από Νόμους δηλαδή και έχει και ως εργαλεία ανθρώπους δηλαδή τους μισούς από μας.

Γιατί ο πολίτης να μην αμφιβάλλει αν θα τον αφήσουν τον Δήμαρχο (δεν αφορά αυτό μόνο τον Βουρνού) όταν για παράδειγμα στον δρόμο που θα ενώσει την Καλουτά με το Μέγαρο του ΙΚΑ (τώρα έχει άλλο όνομα, αλλά δεν το αποστηθίζουμε, αφού έτσι κι’ αλλιώς οι άλλοι που θα ρθουν θα το αλλάξουν) ξαφνικά θυμάται η Αρχαιολογική υπηρεσία ότι θέλει να κάνει ανασκαφές; Και βεβαίως και αυτή η Υπηρεσία  να κάνει τη δουλειά της (σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι πολίτες άκουγαν το όνομα της και έκοβαν προκαταβολικά τις φλέβες τους, οι συνθήκες σήμερα είναι άριστες) αλλά από το 2006 που σχεδιάζεται το έργο και αδειοδοτείται σε διάφορες φάσεις, δεν μπορούσαν να παρέμβουν, έπρεπε αυτό να γίνει στο παρά 5’; Επρεπε να κουβαληθεί ολόκληρος Δήμαρχος με υπηρεσιακούς παράγοντες στη Μυτιλήνη (η Πρωτεύουσα μας, για όσους έχουν την αυταπάτη πως είναι η Χίος) να συνεδριάσει το Τοπικό (πως τοπικό αφού είναι Περιφερειακό αλλά ας μην ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα) Συμβούλιο Μνημείο για να δώσει το πράσινο φώς και να ξεκολλήσει το έργο;

Πώς να μην αναρωτιέται ο πολίτης, όταν το Τοπικό (αυτό είναι τοπικό) Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, δηλαδή τέσσερις αρχιτέκτονες, που μπορεί, λέμε τώρα να μην χωνεύουν που ένας συνάδελφος τους είναι τώρα Δήμαρχος, αποφασίζει ότι δεν του αρέσει το σχέδιο του στεγάστρου στο Λιμάνι, ένα στέγαστρο δηλαδή σε μέγεθος όπως αυτά των λεωφορείων, συνεπώς μέχρι να αποφασίσει τουλάχιστον ο… Καλατράβα, οι επιβάτες πρέπει να ξεροσταλιάζουν ή να γίνονται μούσκεμα περιμένοντας το πλοίο;

Όταν λοιπόν με αυτά τα απλά μπορεί ένα έργο να κολλήσει και μια δεκαετία γιατί να μην κολλήσουν ένα έργο, που θα αλλάξει την εικόνα και την ζωή της Πόλης;

Ελπίζοντας να τα καταφέρει η δημοτική αρχή επιστρέφουμε στην αρχική σκέψη, στο τέρας.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρθεί στη θέση του Τσίπρα, αλλά αν δεν θέλει να γίνει… Τσίπρας θα πρέπει από τα πρώτα πράγματα, που θα κάνει να είναι το εξής απλό.

Κάθε υπηρεσία σε 48 ώρες να έχει αφαιρέσει από τις προϋποθέσεις αδειοδότησης του αντικειμένου της τα 2/3. Ζητήστε να ανοίξετε ένα κυλικείο. Δείτε τις προϋποθέσεις και πόσες κηφηνουπηρεσίες πρέπει να επισκεφθείτε και εμείς κερνάμε τα… χάπια.

Το υπόλοιπο 1/3 να βγαίνει ηλεκτρονικά από τη υπηρεσία και όχι τον πολίτη.

Αυτό θα μειώσει αυτομάτως τη Δημόσια σκουριά στο μισό, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητηθούν άλλες θέσεις παραγωγικότητας. Από το δημόσιο δεν χρειάζεται να φύγει κανείς (με την προϋπόθεση να μην γίνονται προσλήψεις) αρκεί να γίνουν όλοι παραγωγικοί.

Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι και οι θεσμοί μην περιμένετε να αλλάξουν οι άνθρωποι. Θα υπάρχει ο Δημόσιος υπάλληλος που θα σκίζεται να σε εξυπηρετήσει θα υπάρχει και το σκέρβελο, που θα ηδονίζεται να σε βλέπει να βασανίζεσαι και θα θεωρεί και από πάνω, τον εργαζόμενο συνειδητά συνάδελφο του, κορόϊδο.

Μ’ αυτές τις σκέψεις ελπίζουμε ο Μανώλης Βουρνούς εκτός από διορατικός για τον σχεδιασμό της ανάπλασης, άξιος να βρεί χρηματοδοτήσεις κ.λ.π. να είναι και τυχερός μην βρεθεί μπροστά του κάποιο Δημόσιο αγγούρι και τα φρενάρει όλα.

 

Υ.Γ. Όταν ξυπνήσουν στην Κυβέρνηση με τα γεγονότα του Εβρου θα είναι αργά. Οι Τούρκοι το είπαν ξεκάθαρα. «Θα αποφανθεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη της χώρας μας». Ότι τους είπαμε εμείς με τους 8 δικούς τους. Ας ετοιμάσουμε την δικαιολογία να τους κάνουμε «πακέτο» αλλιώς οι δικοί μας θα σαπίσουν στην φυλακή. Ε, τώρα τι δικαιολογία; Όπως αυτή που βρήκαμε και όταν τα σπάσανε στην Αθήνα οι προστατευόμενοι μπαχαλάκηδες. Κάναμε… μπαλάκι τον υπόδικο «ήρωα» που κατηγορείται, γιατί ταχυδρόμησε την βόμβα που έσκασε στα πόδια του Παπαδήμου, από την Λάρισα πίσω στον Κορυδαλλό και… ησυχάσαμε.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 22/03/2019 - 17:42

 

Τώρα που έκατσε ο θόρυβος και γιορτάσαμε και στη Χίο την Παγκόσμια ημέρα νερού… λάτρας, μάλλον είναι ώρα να τους πούμε ότι… τσιβίκια κοντεύουμε να γίνουμε, ηλίθιοι δεν είμαστε.

Ζωή και ανάπτυξη χωρίς νερό δεν υπάρχει. Οσα μας φτιάχνουν και όσα μας τάζουν πως θα φτιάξουν είναι «αέρας κοπανιστός» εφόσον το νησί διψάει, θα συνεχίζει να διψάει και οι άμοιροι κάτοικοι πέραν όσων πληρώνουν ως αναγκαστικά πολίτες ενός… Χώρου παχύνσεως πολιτικών κηφηνών, ξηλώνονται για να πληρώσουν πανάκριβα ένα αλατόνερο του αισχίστου είδους, που εκτός των άλλων τους εξασφαλίζει μια πέτρα στα νεφρά ή στη χολή.

Και δεν είμαστε ηλίθιοι γιατί παρακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια τις Κυβερνήσεις όλων των λογιών και χρωμάτων να προσπαθούν υποτίθεται να τελειώσουν ένα Φράγμα στη θέση Κόρης γεφύρι, που κανονικά αν δεν είχαν πρόβλημα μαζί μας οι Ευρωπαίοι αφού ως… πτώμα στοιχίζουμε ακριβότερα, θα το είχαν σταματήσει, θα μας πετούσαν έξω με τις κλωτσιές και θα έπαιρναν πίσω ένα σκασμό λεφτά που έχουν δώσει μέχρι τώρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ η συμφωνία που έγινε ή δεν έγινε μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη, που εδώ και καιρό από… μέσα του και τελευταία απ’ έξω του είναι χωρίς αρμοδιότητες και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φουρτούνα μας για το… ανάπτυξης και για την ακρίβεια μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων.

Ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία Κάρμαντζη, αν έγινε… θεσμικά αν παρέκαμψε την Περιφερειάρχη, όπως τον παρακάμπτει και εκείνη, η ιστορία θα δείξει πόσο πλήρωσε η Χίος αυτόν τον… έρωτα, η ουσία είναι μία. Το υπουργείο θυμήθηκε ότι από πέρσι τον Αύγουστο έχει αφήσει το φράγμα να αναπτύσσονται στο σώμα του… πευκάκια, γιατί γίνεται και αυτό.

Και αφού λοιπόν το θυμήθηκε, τι μας είπαν;

Θα ολοκληρώσουν τον έλεγχο, θα ψάξουν μέσω Εισαγγελέα ποινικές ευθύνες και στη συνέχεια θα δούμε ή μάλλον θα δεί η επόμενη Κυβέρνηση.

Συνεπώς, από τον ένα άχρηστο στον άλλο το Φράγμα παραμένει ημιτελές και εμείς… μαλθάκες με το συμπάθιο με ένα μπιτόνι στο χέρι.

Τώρα τι περιμένουμε; Να ξεκουμπιστούν και αυτοί, μήπως οι επόμενοι δεν είναι τελείως άχρηστοι. Στο μεταξύ ο Δήμος για να μην φάει ξύλο το ερχόμενο καλοκαίρι στήνει πυρετωδώς αφαλατώσεις, με το Φράγμα Κόρης γεφύρι ατέλειωτο, το αντίστοιχο του Κατράρη… τρύπιο και του Σαραπιού… δοκιμαστικό.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Πρώτον για να μην μας νομίζουν για βλάκες, δεύτερον για να αναρωτηθούμε φωναχτά αν μας μούτζωσε ο… Θεός και τρίτον για να απαντήσουμε φωναχτά και τίμια μέσα μας στο ερώτημα που έθεσε ραδιοφωνικά ο Δήμης Μυλωνάδης, έτσι για την Περιφερειακή συνείδηση ρε γαμώτο, και που θα βρείτε στο… υστερόγραφο.

 

Υ.Γ. Αν το φράγμα Κόρης γεφύρι ήταν στη Μυτιλήνη θα είχε τελειώσει;