Κάντο όπως η… Νάουσα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 24/10/2020 - 08:01

Έχουμε αναφερθεί ξανά και ξανά.

Ακόμα και ο Σταμάτης Κάρμαντζης, που την επομένη μιας επισήμανσης έχει στείλει συνεργείο αποκατάστασης, σε αυτόν τον τομέα, τουλάχιστον εμφανώς, δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία. Δεν πειράζει, μπορεί και να έχουμε άδικο, αν και όπου έγινε παρέμβαση τα αποτελέσματα είναι μαγικά.

Αναφερόμαστε στην τέχνη των γκράφιτι σε τοίχους.

Θυμίζω τον άθλιο… μαντρότοιχο του Γυμνασίου Αρρένων. Ακόμα και ξεβαμμένο και ξεχασμένο το γκράφιτι που υπάρχει, δίνει ζωντάνια στην περιοχή.

Βλέπουμε καθημερινά, πως μεταβλήθηκε εκείνο το… πολυβολείο στον Βροντάδο στον Βελονά. Το ίδιο ισχύει και στον τοίχο του Ιδρύματος Τσάκου, όπου κάθε πικραμένος έγραφε ότι του κατέβαινε. Και αυτοί ακόμα μετά την θαλασσογραφία, που έγινε άλλαξαν στέκι.

Γιατί τα θυμηθήκαμε αυτά. Μα γιατί ζηλέψαμε από την Νάουσα και από αυτά που προαναγγέλλει το «Κ» της Καθημερινής.

Διαβάστε τα και εσείς.

«Ο Δήμος της Νάουσας ανέθεσε σε διακεκριμένους καλλιτέχνες του δρόμου να δημιουργήσουν εντυπωσιακά γκράφιτι σε τοίχους κτιρίων και δημόσιους χώρους της πόλης. Ο πατέρας της urban art, Κλάους Κλίνγκερ, βρέθηκε στην πόλη της βόρειας Ελλάδας μαζί με τη Σεσίλια Χερέρο Λαφίν από την Αργεντινή και άλλους τρεις Έλληνες καλλιτέχνες, τον Λάκη Μουρατίδη, τον Νίκο Κεχαγιά-Lopez και τον Γιώργο Κόφτη.

Εδώ και λίγες ημέρες τα εικαστικά τους έργα κοσμούν κεντρικούς δρόμους και γειτονιές της Νάουσας. Το «Κ» ήταν εκεί και παρακολούθησε ολόκληρη τη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό και οι ίδιοι οι πολίτες, κυρίως οι μαθητές τοπικών σχολείων.

Το σπουδαίο είναι ότι η πόλη γίνεται μέρος ενός μεγαλύτερου πολιτιστικού χάρτη. Το τοπικό συμμετέχει και συνδιαλέγεται με το παγκόσμιο, και όχι μόνο με έναν ψηφιακό αλλά με έναν πραγματικό, ζωντανό τρόπο, με καλλιτέχνες που επισκέπτονται, γεύονται, γνωρίζουν, επικοινωνούν και ζουν την πόλη».

Αλήθεια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο και εμείς;

Δεν λέω να αντιγράψουμε την Νάουσα, αν και το καλό παράδειγμα δεν είναι κακό να ακολουθείται αλλά να χρησιμοποιήσουμε ίδιες δυνάμεις, όπως άλλωστε γίνεται με άλλες πρωτοβουλίες, Καλικατζαράκια, Καραβάκια ευχών κ.λ.π.

Ας το τολμήσει η Δημοτική αρχή. Ας κάνει την αρχή με 5-10 μουντά, άχρωμα, άοσμα, βρώμικα, σημεία της πόλης και ας τους δώσει ζωντάνια με χρώμα. Θα εκπλαγούμε όλοι.

Υ.Γ.: Περιμένω και την πρώτη προοδευτική πολυκατοικία, που οι ιδιοκτήτες της αντί να βάψουν, για παράδειγμα την ακάλυπτη πλευρά της, κάνουν το ίδιο, αλλά παίζοντας έστω με τα χρώματα.

Σχετικά Άρθρα