Το Κάστρο για να το ανα… δείξουμε πρέπει να το δείξουμε

Γιάννης Τζούμας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 07/02/2024 - 20:44

Συνεχίζω τον χθεσινό προβληματισμό, με ένα… αξίωμα.

Χωρίς αυγά ομελέτα δεν γίνεται.

Θεωρώ ως δεδομένο ότι αντιλαμβανόμαστε πως χρόνο θέλει και το κακό και το καλό.

Για παράδειγμα ηλίθιες τοπικές ηγεσίες (αυτό συνέβαινε παλιά, τώρα… φτιάξαμε) πίεσαν ακόμα και ένα Γεώργιο Παπανδρέου και γκρέμισαν τα τείχη του Κάστρου από τα Μηχανάκια του Μπουλά μέχρι την παλιά Αστυνομία.

Μην τρίβουμε τα μάτια μας, το υπόλοιπο Κάστρο ίσα – ίσα την… γλύτωσε.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την τόλμη του Γιάννη Μπουμπάρη να γκρεμίσει τις «παράγκες» τα μαγαζιά, που στην Λάδης «έκρυβαν» το Κάστρο.

Βλέπουμε και «κούτσα – κούτσα» τις προσπάθειες της Όλγας Βάσση να μας «ξεστραβώσει». Έφτιαξαν τα εξωτερικά τείχη στην μία πλευρά, αρχίζει να καθαρίζει εσωτερικά τους προμαχώνες, επεκτείνεται στην Σούδα, στοχεύει στον εξανθρωπισμό της Αγίου Γεωργίου, ώστε να γίνει πρότυπο, ΜΠΑΣ και καταλάβουμε τι στολίδι έχουμε πεταμένο στα σκουπίδια.

Και επειδή συνεχίζω και εγώ στο καλό, που είναι το δυσκολότερο κομμάτι και σε συνέχεια των όσων έγραψα χθες, σήμερα χρησιμοποιώ και την τεχνολογία για να δείξω τι ΦΩΝΑΖΕΙ ότι πρέπει να κάνουμε.

Διότι κάτι για να το ανα… δείξεις, πρέπει βασικά να το δείξεις. Αν το «κρύβεις» συγνώμη, δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται.

Ξέρω ότι αυτά που προτείνω θέλουν ΤΟΛΜΗ, δεν είναι εύκολα και πιστέψτε με ΔΕΝ θα τα πρότεινα αν σήμερα αξιοποιούσαμε τα ΤΡΙΑ κτίρια, που κρύβουν το Κάστρο και παράλληλα μας στερούν χερσαίους χώρους από ένα Λιμάνι, που ασφυκτιά.

Δημοτικό κτίριο Λάδης, αποθήκες Τελωνείου, κτίριο Τελωνείου. Και τα τρία είναι ΑΧΡΗΣΤΑ, κλειστά, αχρησιμοποίητα.

Δείτε λοιπόν τι θα γίνει αν αύριο μια μπουλντόζα τα γκρεμίσει. Δείτε στην φωτογραφία, που επεξεργάστηκε ο εικονολήπτης μας Νέλο Μέσι, πως θα γίνει η περιοχή αν φύγουν αυτά τα ΑΧΡΗΣΤΑ, κλειστά κτίρια.

Δείτε αμέσως μετά στην επόμενη φωτογραφία πως είναι η σημερινή κατάσταση, αυτή που ζούμε άλλωστε και μετά δείτε και τον πίνακα ζωγραφικής του αείμνηστου Γιώργη Ζυμαράκη.

Γιατί ξέρετε οι καλλιτέχνες και οι ποιητές βλέπουν ένα αιώνα μπροστά.

Ναι το Κάστρο μας φωνάζει χρόνια τώρα ότι ήταν ΕΝΑΛΙΟ και τέτοιο μπορεί να ξαναγίνει. Η ΤΑΦΡΟΣ μπορεί να ανοίξει ξανά και το Κάστρο της Χίου να δέχεται ακόμα και ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο (αν σοκάρονται κάποιοι από το νούμερο ας ψάξουν το αντίστοιχο της Σάμου που η «καημένη» δεν έχει να δείξει τίποτα).

Τον θέλουμε αυτό τον κόσμο. Καταλαβαίνουμε το δρόμους θα μας ανοίξει η ανάδειξη του Κάστρου μας. Μόνο που για να το ανα… δείξουμε επιμένω, πρέπει να το δείξουμε.

 

Υ.Γ.: Eπί της προτάσεως των δύο Βουλευτών μας, να αναδειχθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής η επέτειος των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών. Αυτό το έκαναν στο φινάλε οι Οθωμανοί Τούρκοι. Αυτοί επιβάλλουν σήμερα στο νησί ΦΠΑ 24% ;

 

as_gkremisoyme_ahrista_ktiria_na_deixoyme_to_kastro_mas

Σχετικά Άρθρα