Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Καθηγήτρια κοιμάται 5 μέρες στο αυτοκίνητο της ζητώντας διαμέρισμα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 17/09/2019 - 18:20
φωτο αρχείου

Με σταμάτησε στο δρόμο με εκείνη έμφυτη την συστολή των ευγενών ανθρώπων. Ήθελε να ξεσπάσει, να βγάλει από μέσα της τον πόνο, να εκφράσει την αγανάκτηση που την έπνιγε, ήθελε να μιλήσει εκεί που θεωρούσε πως η φωνή της μπορεί να μεγεθυνθεί.

Το παιδί μου, η κόρη μου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια 8 χρόνια τώρα. Αγαπάει τη δουλειά της, της αρέσει το Σχολείο, τα χρήματα είναι ελάχιστα, βοηθάμε και εμείς, με την ελπίδα να ρθεί κάποτε στον τόπο μας.

Ξεκινήσαμε από την Άρτα, πήγαμε την άλλη χρονιά στην Κώ, την επομένη στην… Ξάνθη.

Η κυρία μου αράδιαζε πρωτεύουσες Νομών ανά την Επικράτεια, μιά κάθε χρόνο, μιλάμε χειρότερα και από στρατιωτικό, που σε τελική ανάλυση από την αρχή ξέρει πως αυτή είναι η ζωή του.

Όση ώρα μίλαγε, σκεπτόμουνα τα ξενύχτια εκείνης και του παιδιού, την αγωνία, τα έξοδα, τα φροντιστήρια, τη χαρά της επιτυχίας, τις σπουδές, με το όποιο οικονομικό βάρος συνεπάγονται και μετά τον πρώτο διορισμό έστω… αναπληρώτριας.

Όμως η φωνή με επανέφερε.

Τώρα την διόρισαν, αναπληρώτρια πάντα, στο τάδε μεγάλο νησί. Ευτυχώς και της πήραμε κε Τζούμα, ένα αυτοκινητάκι μεταχειρισμένο να κινείται, εδώ και πέντε μέρες και δεν μπορεί να βρεί σπίτι να  νοικιάσει.

Τα μάτια της ήταν υγρά, ήταν φανερό ότι δεν μου τα έλεγε όλα και οι… εξομολογήσεις έχουν τις ντροπές τους, δεν ήταν απίθανο, που να αντέξει το κορίτσι τα έξοδα, να κοιμούνταν όλο αυτό το διάστημα στο αυτοκινητάκι!

Πείτε μου συνέχισε. Είναι παράλογο να μπεί ένα πλαφόν στον χρόνο περιφοράς των αναπληρωτών; Αφού την χρειάζονται και διδάσκει, μετά από πόσα χρόνια πρέπει να διορίζεται επιτέλους στον τόπο της; Ήρθε φέτος η κόρη μιας γνωστής αναπληρώτρια από τη Δράμα. Γιατί να μην μείνει εκείνη στη Δράμα και η δική μου να ρθεί στη Χίο; Το παιδί μου είναι πιά 30 χρόνων και δεν έχει κάνει οικογένεια, πότε θα κάνει; Εγώ τι να το κάνω το επίδομα παιδιού που έδωσε ο Μητσοτάκης, πως θα γίνουν τα παιδιά μόνα τους;

Το βλέμμα της τώρα κοίταζε το κενό, τα χείλη της σφίχτηκαν πεισμωμένα. Αυτά έβλεπε και ο γιός μου και έφυγε στο εξωτερικό. Ξαφνικά, τώρα μου έσφιγγε το μπράτσο από την ανάγκη κάπου να στηριχτεί, μείναμε χωρίς παιδιά. Και εντάξει ο γιός μου δεν τον βλέπω να γυρνάει, το κορίτσι μου όμως γιατί μου το γυρίζουν σε όλη τη χώρα; Θέλω να μου πείτε είμαι παράλογη;

Έφυγα, τι να της πώ, άλλοι πρέπει να μιλήσουν. Γιατί το κύριο όπως τα κάναμε σαν χώρα δεν είναι τα λεφτά. Ας πάνε στο διάολο αυτά, είναι οι ζωές των ανθρώπων. Ας της δώσει απάντηση το υπουργείο Παιδείας. Και επειδή οι… γραφικοί είναι πιά παρελθόν ας της δώσει απάντηση ο Πρωθυπουργός.

 

Υ.Γ. Ο στόχος είπε στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να γίνομε… κανονική χώρα.

Αλήθεια, δεν θα μπορούσε να γίνει μια αρχή ανέξοδης μάλιστα κανονικότητας, να οριστεί ένα πλαφόν χρόνων… περιηγήσεων των αναπληρωτών, ώστε κάποια στιγμή να υπηρετούν στον τόπο τους;

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:28

Να διευκρινίσουμε κάτι.

Δεν υπάρχει Δήμαρχος χωρίς προσφορά, τέτοια μάλιστα που έχει σχέση εκτός από το όραμα και την όρεξη του, από την ομάδα που έχει γύρω του, το νομικό πλαίσιο που κινείται και το προσωπικό που έχει στη διάθεση του.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι ο καθένας δίνοντας την σκυτάλη στον άλλο, πάει μερικά θέματα πιο μπροστά, προσθέτει παράλληλα και με το δικό του… στυλ στην ταχύτητα των πραγμάτων, κάτι πολύ βασικό αν θέλουμε το… μπροστά να έχει διάρκεια μήνα, έτους κ.λ.π. γιατί καμιά φορά μπορεί να πιάσει και την… δεκαετία!

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι με ένα παράδειγμα.

Οι διπλοί στύλοι της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ, για τους πολίτες καμιά σημασία δεν έχει, παρέμεναν σε κατάσταση… χυμένων εντέρων στην πλατεία Πολυχρονοπούλου από την 12η Νοεμβρίου 2019!

Μετά από σχετικό δημοσίευμα στις 26 Μαϊου 2020, την 1η Ιουνίου 2020 το πρόβλημα λύθηκε ως δια μαγείας. Λύθηκε όσον αφορά το σκέλος της ΔΕΗ γιατί τα… χυμένα άντερα αφορούν την εργολαβία του έργου.

Σημαίνει αυτό ότι μπορούμε εμείς και δεν μπορεί ο Δήμαρχος; Όχι βεβαίως, άλλωστε και εμείς κόντευε να κλείσει δίχρονο η πληγή, και αν δε με σταμάταγε να με τσιγκλήσει ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, έτσι θα ήταν ακόμα.

Είναι γεγονός ότι δεν προλαβαίνουμε, πολλά τα προβλήματα, πολλές οι πληγές, συνηθίσαμε στην κακογουστιά όπως συνηθίσαμε και στις καθυστερήσεις.

Εδώ όμως χρειάζεται ο Σταμάτης Κάρμαντζης να βάλει την δική του πινελιά και αυτή έχει σχέση με τον χρόνο ανοχής στον… χρόνο.

Με τις υπηρεσίες από πάνω τους, οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το έργο που πρέπει και έχουν συμφωνήσει, όμως πολύ καλά ξέρουμε το δύσκολο αυτό συνάφι, από ένα μεγάλο έργο, μέχρι το βάψιμο μιας… πόρτας, έχει μαλώσει με το… χρόνο ή για να το γράψουμε πιο… κομψά τον μετρά σε άλλη διάσταση.

Μένουμε ξανά στην πλατεία Πολυχρονοπούλου. Αξίζει ο Δήμαρχος να ζητήσει από πότε αυτό το ρημαδιό βρίσκεται για παράδειγμα μπροστά στο γραφείο τουρισμού του Δήμου!

Αξίζει να ρωτήσει τους δικούς του υπαλλήλους σ’ αυτό, πόσους ανθρώπους έχουν περιθάλψει ως… τραυματίες, πέραν της εικόνας που δίνει στον μισό ξένο που μας απόμεινε, η εικόνα του γραφείου… τουρισμού, που η πρόσοψη του παραπέμπει σε ρημαδιό.

Κοντολογίς δεν θα κάνω εγώ… μάθημα στον Δήμαρχο, που παρεμπιπτόντως έχει και σήμερα τα γενέθλια του και να είναι πάντα υγιής και δημιουργικός.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης έχει ισχυρό ένστικτο και ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει.

Θα πρέπει να βάλει ημερομηνία ολοκλήρωσης στα έργα με τελεσίγραφο.

Βεβαίως και ένα έργο δεν πάει ρολόϊ, βεβαίως και η μία εβδομάδα μπορεί να γίνει και δύο, και μπορεί και οι στραβές, εμπλοκές, καιρικές συνθήκες να κάνουν την εβδομάδα μήνα, αλλά απ’ αυτό, μέχρι την Πολυχρονοπούλου για παράδειγμα, που κλείνουμε αισίως τα δύο χρόνια υπάρχει μια απόσταση.

Εργολάβος που έχει μαλώσει με το χρόνο, θα ξέρει ότι δεν θα ξαναπατήσει σε Δημοτικό έργο ούτε με μέσο το… Θεό. Αυτό ο Σταμάτης Κάρμαντζης έχει τον τρόπο να το κάνει, μιλώντας μαζί τους ενίοτε και σε… ξένες γλώσσες.

Περιμένουμε τις ενέργειες του, γιατί όπως καλά ξέρει δεν αρκεί να πηγαίνει το πλοίο πρέπει και το πλήρωμα να αισθάνεται χορτάτο.

 

Υ.Γ.: Από τον Κωστή Μουσουρούλη έμαθα ότι ο Μανώλης Κωστίδης, ο γνωστός ανταποκριτής του Σκάϊ στην Κωνσταντινούπολη, έχει καταγωγή από τον Ζυφιά και έχει επί πολλού την Χιακή καταγωγή του. Μήπως ένας φορέας πρέπει να τον τιμήσει;